Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya ivartalanítás - Mindent, amit tudni érdemes róla!

- 2018. 11. 27. 15:41:59
Kutya ivartalanítás - Mindent, amit tudni érdemes róla!

A kutya ivartalanításával kapcsolatban mára számos információ kering a köztudatban, melyek között sajnos rengeteg a tévhit. 

Ami biztos, hogy az ivartalanításról nem lehet eleget beszélni. A nem kívánt kölykök születésén túl kedvenced egészsége is múlhat azon, hogy ivartalaníttatsz-e, vagy sem.

 

Ezeket a témákat olvashatod a cikkünkben: 
 

Jelenleg Magyarországon a legnagyobb állatvédelmi problémát a kóborállatok mennyisége okozza. Ez a szám állatvédelmi szervezetek becslése szerint többmillióra tehető. Mégis hogyan lehetséges ez?

 

 

A felelős állattartás, és az ehhez tartozó ivartalanítás hiányában a legtöbb kistelepülés, városperem eleve melegágya a nem kívánt szaporulatoknak. A száműzött, kidobott kutyák valamint a kertből kijárkáló, szökős ebek hasonló adottságú, vagy gazdátlan fajtársaikkal egyesülve újabb és újabb populációkat hoznak létre. Az anyagi okok, és a tudatlanság miatt elmulasztott ivartalanítást mellett sajnos irdatlan méreteket ölt a tudatos szaporítás. ÍGy sokszor arra kerül sor, hogy a gyepmester oldja meg a kóbor állat gondot. 

 

kutyaivartalitas
 

Amennyiben nem tenyésztésre szánt* kutyáról van szó, nem kérdés, hogy milyen fontos elvégeztetni ezt a beavatkozást. Természetesen mindezt megfelelő keretek és körülmények között szükséges megtenni, hogy a kedvenced ne sérülhessen.

Lássuk, miről is van szó pontosan!

A tenyésztésre szánt kedvenc törzskönyvezett,
                                                   
betöltötte a meghatározott kort
                                                   a szükséges orvosi szűréseken részt vett,
                                                   
fajtasztenderdnek megfelelő, fajtatanács által elfogadott tenyészthető minősítéssel rendelkezik.

Minden egyéb esetben szaporításról beszélünk!

 

Miért fontos az ivartalanítás?

Ha a kutyád nem rendelkezik tenyészthető minősítéssel, és vélhetőleg Te sem fogsz időt és energiát áldozni arra, ez megtörténjen, ideje elgondolkoznod azon, hogy belegvágj az ivartalanítás kutyáknál nevű mizériába. Ezzel kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban, melyeket most igyekszünk tisztázni. A későbbiekben pedig megmutatjuk nektek, hogy melyek az ivartalanítás előnyei és számít e, mikor kerül sor a műveletre. 

Tévhit: A szuka kutyának mindenképpen szülnie kell ivartalanítás előtt

Sokan úgy vélik, hogy a nőstény kutya ivartalanítás előtt mindenképpen ellenie kell, legalább egyszer. Ennek okai persze homályba burkolóznak, egyesek a természet rendjére, vagy az anyaság örömére hivatkoznak. Azon mindenesetre nem árt elgondolkozni, hogy a tudatos szelekció nyomán mennyire nyúltunk bele a természet rendjébe, és egyébként milyen felelősséggel tartozunk kedvenceink iránt.

Az ellés kutyádat nagyon megviseli, nem beszélve a kölykök ellátásáról. Ha szaporításon gondolkozol, ideje számba venned az ezzel járó megterheléseket. A kötelező oltások, és féreghajtás és a kölyök etetése legkevesebb nyolc hetes korukig ugyanis a Te feladatod! Ezen felül az is, hogy a kölyköknek megfelelő gazdát találj. Nem árt megjegyezni, hogy magára valamit adó tenyésztő szerződéshez köti az adásvételt, és nyomon követi a kölyök sorsát.

Egy vemhesség nagyon sok egészségügyi kockázattal jár, és sajnos az ivartalanítás is, ha túl sokáig halogatod. Bizonyára belátható, hogy egy fiatal szervezetet sokkal kevésbé visel meg a procedúra, és esetükben a gyógyulási folyamat is redukálódik. Minél későbbre halasztod az operációt, annál nagyobb kockázattal jár, és annál hosszabb a gyógyulási folyamat. Ezért a szuka kutya ivartalanitas műtétet sem szabad túl sokáig halogatnod. Az idős kutya ivartalanítása pedig gyógyulás és az altatás szempontjából hosszabb folyamat.

 

Egy szó, mint száz, ha csökkentenéd az egészségügyi kockázatokat és hosszabb életet szeretnél kedvencednek biztosítani, ne várd meg, hogy anyai örömök elé nézzen.

 

ivartalanitas-2023

 

Tévhit: A szuka kutyának legalább egyszer tüzelnie kell az ivartalanítás előtt! Mikor kell ivartalanítani a kutyát, avagy kutya ivartalanítás mikor?

Bizonyos országokban, ahol általános a fiatal egyedek (kanok és szukák) ivartalanítása, nagyobb esetszámok alapján vizsgálhatták a különböző életkorban történő ivartalanítás egészségügyi hatásait.

Az állatok általános fejlettsége mellett a megfigyelték a különböző viselkedési problémák, agresszió, jelölgetés illetve a megelőzhető daganatos megbetegedések, méhgyulladás, előfordulását.
A felmérésben az volt az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor lehet ivartalanítani a kutyát.
A vizsgálatok alapján egyértelműen kiderült, hogy az ivartalanítás optimális időpontja szuka és kan kutyák esetében egyaránt az ivarérettség kialakulása előtt van. Így számos betegségtől megkíméled kedvencedet és az agresszív kutya ivartalanítása sem fog előfordulni.
 

 

Tévhit: A kan kutya természete megváltozik az ivartalanítás után, kan kutya ivartalanítás utáni viselkedése

Sokaktól halljuk, hogy azért tartanak a kan kutyák ivartalanításától, mert félnek, hogy megváltozik a kedvencük személyisége. Nyugalom! Ugyanaz a vagány eb lesz, aki volt, csak csillapodnak az ösztönei. Hogy ez miért előnyös? Számodra például azért, mert jelentősen csökken a szökés esélye, ezáltal a különböző balesetek, és az újabb gazdátlan kölyökkutyák száma.

Ezen felül a kutyafuttató előtt sem kell azon problémáznod, hogy van-e ivaros kan, vagy tüzelő szuka bent, aki miatt nem játszhattok kedvetekre. A fiú kutya ivartalanítása után kutyusod a futik, parkok, kutyás események állandó résztvevője lehetsz.

Számára miért előnyös? Megszűnik a szukák tüzelése alatti kínlódása, álmatlansága és étvágytalansága, továbbá a prosztata- és heredaganatok, gátsérv lehetősége.

Vannak olyan esetek is, amikor az ivartalanított kan kutya párzása megtörténik. Ilyenkor természetesen nem kell aggódni az esetleges szaporulattól. Néhány kutyában megmaradhat az ösztön, de nyugalom, ez a hormonok kiürülése után elmúlik.

 

kan-kutyak-ivartalanitasa

Tévhit: Az ivartalanított kutya elhízik

Tény, hogy az ivartalanítás növeli az elhízás kockázatát. Kevésbé ismert tény, hogy ez a kockázati tényező az ivartalanítás időpontjával van összefüggésben. Minél fiatalabb a kutya az operációkor, annál kisebb a valószínűsége az elhízásnak.

 

Egyébként a probléma sajnos ivaros állatoknál is igen gyakori, kockázatát megfelelő testmozgás és étrend biztosításával zárhatjuk ki. Mi az ivartalanítás utáni táp etetését javasoljuk. Ezek a csemegék alacsonyabb zsírtartalommal készülnek, hogy védjék kedvencedet az elhízástól. Nagy kedvencünk a szuperprémium HAPPY DOG TOSCANA, illetve a szuper áru PANZI FITACTIVE LIGH&SENIOR kutyatáp.

 

 

 

szuka-kutya-muteti-ruha

 

Tévhit: Megfosztod az örömtől, ha ivartalanítod a kutyát

Újabb fontos dolog, amit nem árt eszünkbe vésni. A kutyák nem emberek, számukra nem alapvető szükséglet a szexuális kielégülés. Ugyanúgy, ahogy a „változatos étrend” nem gasztro élmény számukra, a párzási kedv az ösztönükből fakad. Ha ivartalanítod, nem fosztod meg semmitől és nem okozol a számára lelki sérülést sem. És még egy finoman szólva kellemetlen dologtól is megszabadulsz. Tudod milyen a kanos kutya viselkedése? Biztosan találkoztál már ilyennel, úgyhogy nem is részleteznénk.

Ami viszont rendkívül megterhelő számára, ha éveken át ivarzik, tüzel úgy, hogy nem történik fedeztetés. Szukáknál a tüzelés hetekig húzódik és a „pötyögtetés” csak apró kellemetlenség ahhoz képest, amin kedvenced ilyenkor keresztülmegy. Ez a hormonális működés számára természetellenes, mivel nincs beteljesülése. Nem, ahogy fent leírtuk, véletlenül sem az a megoldás, hogy bevállalsz egy alom kölyköt! Ivartalaníttass időben, biztosítsd számára, hogy hosszú és egészséges életet élhessen. Ivartalanítás után kutya barátod nagy eséllyel megszabadul minden kellemetlen tünettől és viselkedéstől.

 

Ameddig fiatal, talán nehezedre esik belátni a daganatos megbetegedések kockázatát. Azonban hat-nyolc éves kora után nagy eséllyel következik be a baj, és sokkal nehezebb lesz megoldani.

 

Kan kutya ivartalanítása

Az első, amit a kutya kiheréltetése előtt mérlegelnünk kell, az ivartalanítás optimális időpontja. Noha bármelyik életkorban elvégezhető az ivartalanítás, minél későbbre tolódik, annál nagyobb eséllyel maradnak meg a „kanos” viselkedések; a szukák utáni érdeklődés, a szökdösés, és a többi kannal szembeni agresszió. Az altatással járó rizikó is annál kevesebb, minél fiatalabb a kutya, így az ideális időpont 4-6 hónapos kor közé tehető!

Az ivartalanítás kan kutya esetében is altatásban történik. Erre nem csak a heréléssel járó fájdalom miatt van szükség, hiszen arról egy helyi érzéstelenítés is gondoskodhatna. Ahhoz, hogy a kutyán végre lehessen hajtani a műtétet, teljes nyugalomra van szükség. Ez az állapot csak altatásban valósítható meg. Ezért az operációra történő felkészülés jegyében az ivartalanítás előtt enni már 12 órával előtte nem ajánlott. Folyadékot pedig 4-5 órával előtte ne kapjon az eb.

A műtét előtt, ahogyan a szukákat, a kanokat is alapos orvosi vizsgálatnak, vérvételnek vetik alá. Mely során az állatorvos megbizonyosodik az általános egészségi állapotról valamint az esetleges rejtett betegségek meglétéről, amelyek hatással lehetnek az altatásra.

Altatás előtt előzetes gyógyszeres nyugtatózás következik, hogy a borotválás és fertőtlenítés, azaz a kutya előkészítése a műtétre stresszmentesen történjen. Ezután vénakanült kap a kutyus, ahonnan a tovább gyógyszerek, valamint altatószer  bevezetésre kerül. A rizikópácienseket, azaz az olyan kutyusokat, akiknél az infúziós altatás túl sok kockázattal jár, altatógáz segítségével altatják.

Az operációt folyamatos monitorozás mellett végzik, jobb helyeken a legmodernebb technológiával, így tényleg nem kell aggódnod a kiskedvenced miatt. A kan kutya ivartalanítás menete a következőképpen történik. A heréket a herezacskókon át egy apró bemetszést ejtve távolítják el, ami lényegesebben kisebb traumát jelent számukra, mint a szuka kutyusoknak.

És, hogy mi mindenre számíthatsz? Megszűnik a szökőssége az ivartalanított kutyák többségének, aminek esetenként nem csak az életét köszönheti. Amellett, hogy a szökések alatt tényleges balesetveszélyeknek van kitéve kedvenced (gázolás, verés, mérgezés, riválisokkal folytatott küzdelem), a különböző fertőző kutyabetegségektől, vagy parazitózisoktól is megkíméled őt.

 

kutya-ivartalanitas-gepi-altatas

Érzelmileg is jobban fog kötődni Hozzád, csökken az agresszivitása, és nem zaklat majd sem téged, sem családtagjaidat vagy barátaidat a kéretlen „nyomulásával”. Az ivartalanított kutya kanos viselkedésétől sem kell tartanod. Elenyésző lesz az esélye, hogy a „zaklatós” természete megmarad kedvencednek. Hiszen a nemi hormonok kiürülnek. 

Fiú kutya ivartalanítás után elhízni, és eltunyulni sem fog, ha odafigyelsz! Természetesen az ivarosságából adódó energiaszükséglete nemi aktivitásával együtt csökken. De érdemes gabonamentes táppal, a megfelelő adagolási útmutatót betartva etetni.És mozgásigényét biztosítva biztos, hogy nem kell aggódnod a súlygyarapodás miatt! 

Ha túlságosan gyakran kuncsorog az asztalnál akkor érdemes magasabb rosttartalmú eleséget választani a számára. Ennek kapcsán is kereshetsz minket bátran az ügyfélszolgálatunkon! 

Hidd el nekünk! Tényleg sokkal jobb lesz kedvenced állapota és egészsége is. Hiszen ezzel a nem túl bonyolult eljárással néhány nyisszantással megszabadulhatsz az ivarérett kan kutya viselkedése zavaró tüneteitől.

 

Szuka kutya ivartalanítása

Hazánkban az 4-6 hónapos korban történő ivartalanítás az elfogadott, míg nyugaton ennél korábban, akár 3 három hónapos kor előtt is ivartalanítanak. A lány kutya ivartalanítás esetében, ahogyan fentebb már említettük, semmi alapja nincs az első ivarzásra, vagy ellésre várni.

Ne feledd! A szukáknál a leggyakoribb daganattípus az emlődaganat, ami 50%-os arányban rosszindulatú, rákos elváltozást jelent! A daganatos megbetegedés kialakulásának esélyét a kutyus korán és fajtáján kívül ivarossága, és az ivartalanítás időpontja is befolyásolja!

kutya ivartalanítása

A nőstény kutya ivartalanítása, amennyiben öt hónapos korban történik, akkor  0,5%-ra csökken a tejmirigy-daganatok kialakulásának valószínűsége. Míg ugyanez az adat az első tüzelés után történő ivartalanításhoz képest 8%, második és harmadik tüzelés között pedig 26% az ivaros szukákkal szemben.

Mivel ivarzás alatt a méh megduzzad, az immunrendszer gyengébb és a kutya vérzékenyebb, nem javasolt ilyen állapotban operálni, meg kell várni a tüzelés végét. Ha befejezte a tüzelést utána 4 hétre rá lehet műteni. 

Amennyiben rászánod magad, tájékozódj, kérdezz, hogy normális, és megbízható rendelőt találj. Akadnak még olyanok, ahol csak a petevezetéket kötik el, más állatkórházakban ragaszkodnak az ivarszervek (petefészkek, méh) teljes eltávolításához. Gazdiként jó, ha tudjuk, az első eset okot adhat az aggodalomra, mivel az el nem távolított petefészkek ugyanúgy begyulladhatnak, akár még halálos, gennyes méhgyulladást is okozhatnak. Sőt még az is előfordulhat, hogy ivartalanítás után tüzel a kutya.

Sajnos ez megeshet, ha megmarad a petefészek, de akár annak csak egy apró darabja is okozhat tüzelést. Ezért mi azt az eljárást ajánljuk, amelynél minden ivarszervet eltávolítanak a kutyából.

Manapság már hazánkban is elérhető a laparoszkópos ivartalanítás, ami a 10 kg-nál nagyobb szuka kutyáknál kíméletesebb módja a beavatkozásnak.

És nem mellesleg idősebb korban is ezt ajánlják a dokik, pont a gyorsabb seb gyógyulás és kisebb fájdalom végett. 

Laparoszkópos ivartalanítás

A Nyugaton nagy népszerűségnek örvendő laparoszkópos ivartalanítás szerencsére már hazánkban is elérhető ivartalanítási módszer. Amennyiben az ivartalanítástól az altatás és a műtét, valamint a lábadozási procedúra, kutyád fájdalmai tántorítanak el, ez a módszer tökéletes megoldás lehet számotokra.

A hagyományos ivartalanítás során alkalmazott injekciós altatással szemben a laparoszkópos ivartalanítás a legmodernebb, inhalációs altatásban történik. Ennek során a kutya légcsőtubuson keresztül kapja az altatógázt, amelynek koncentrációja műtét közben is kontrollálható, így biztonságosabb a hagyományos altatásnál. Folyamatos megfigyelés mellett az ébresztés is megtörténik azonnal az operáció után.

A laparoszkópos ivartalanításhoz -mivel precíziós műszerekkel történik- mindössze egy, vagy két 5 mm-s, vagy 1 cm-s bemetszés szükséges a hasfalon, ami elegendő az ivarszervek eltávolítására. Az egyik bemetszésen egy vékony kamera kerül behelyezésre, míg a tényleges beavatkozás a másik bemetszésen keresztül történik.

Éppen ezért belátható,  hogy a laparoszkópos operáció 10 kg-nál kisebb testtömegű kutya esetén kivitelezhető-e. A műtétet végző specializálódott állatorvos jogosultsága eldönteni.

 

kan-ivartalanitas-laporoszkopia

 

Ezzel a módszerrel egy egészséges kan kutya herélése is indokolatlan, azonban rejtettheréjű kutya esetében esetén a legjobb megoldás!

A precíziós műszerek használatával szükségtelenné válik a hasüreg felnyitása, és nem történik számottevő vágás a hasizmon sem. Ami jelentősen lerövidíti a lábadozást, valamint a műtétet követő fájdalmas időszakot egyaránt ami nem hátrány az ivartalanított kutya pajtinknak.

A varrás felszívódó cérnával történik, így a kutya a varratszedéssel járó stresszhelyzettől is megkímélhető. A heg méretének köszönhetően nem szükséges sem a védőgallér használata, sem az aktivitás korlátozása.

A laparoszkópos ivartalanítás ára rendelőtől és a kutya súlyától függően 80.000 - 130.000 Ft.

kan kutya ivartalanítása

Mitévő legyél ivartalanítás előtt?

Ha sikerült letenned a voksod az ivartalanítás mellett, és találnod megbízható állatorvosi rendelőt, konzultálnod az orvossal. Amit tehetsz kedvenced gyorsabb felgyógyulásáért a kutyák ivartalanítása előtt, hogy immunrendszere erősítésére fókuszálsz.

Jó megoldás az Immunovet ízesített tabletta, ami segíti a műtét utáni regenerálódást. A bágyadt kutyusnak is meghozza az étvágyát, így hamarabb erőre kaphat kedvenced, ha időben, legalább két héttel a műtét előtt megkezded az adagolását.

Az Immunovet gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású immunstimuláns, ami segíthet kedvencünknek átvészelni a műtéttel járó stresszhelyzeteket is. Amennyiben gondod adódik a tablettákkal, a Vetri DMG vízbe cseppenthető immunerősítő oldatát ajánljuk,  akár a műtét után adagolható az Immunovettel együtt.

 

A szakorvos, akivel majd konzultálsz mindent elmond részletesen, de készülj fel, hogy lesz néhány feladatod a műtét előtti napokban. Fontos, hogy az ivartalanításra váró kutyán ne legyenek külső sérülések, ha beleestetek a tüzelésbe, várjátok meg a végét. Az operáció előtt 12 órával már ne adj neki enni, és ha nincs hőség, a beavatkozás előtt 6 órával már vizzel se kínáld.

Célszerű úgy időzítened, hogy a műtétet követő első két napon kedvenced közelében lehess. Így bármilyen esetleges szövődmény esetén azonnal be tudsz avatkozni. Jelenléteddel  könnyebbé, nyugodtabbá teszed ezt az időszakot kedvenced számára is. Ne feledd, ő téged szeret a világon a legjobban! Ezzel a közelséggel nagymértékben megkönnyítheted számára az ivartalanítás utáni lábadozás első napjait.

 

Mi a gazdi teendője a kutya műtét után? Ivartalanítás utáni ápolás, ivartalanítás utáni tünetek

Mivel a műtétet altatásban végzik, mindenképpen várd meg a teljes ébredést. Ha a műtét alatt bent hagyod a kutyád a rendelőben, várd meg ameddig az orvos telefonon értesít. Ne ijedj meg, ha egy ideig nem a szokott módon reagál, bágyadt, vagy nyáladzik. Biztosíts számára nyugalmat, szobahőmérsékletet. Csak ha már teljesen éber (3-6 órával később) adj neki vizet és (8-12 órával később) táplálékot is! Ha nyers hússal etetsz, kerüld a csontokat az első napokban, hogy ne kelljen nagyon erőlködnie ürítés közben.

 

Ivartalanítás utáni ápolás, ivartalanítás utáni tünetek
 

Főleg szuka kutyánál jellemző, hogy napokra megváltozik a viselkedése. Akár úgy is érezheted, haragszik rád, vagy „depressziós” de gondolj bele, milyen fájdalmai lehetnek. Ezt enyhítendő, fájdalomcsillapítók beadása is szükséges, valamint a sebgyógyulás miatt némi antibiotikum. Természetesen az állatorvosról kapsz majd ezekből, így annyi a dolgod, hogy az elmondottak szerint adagold.

 

agressziv-kutya-ivartalanitas

 

A beavatkozás után, a gyógyulási folyamat során előfordulhat, hogy a kan kutya ivartalanítás után herezacskó gyulladás, dagadás vehető észre. Ha a kan kutya ivartalanítás után duzzanat vehető észre, azonnal irány az állatorvos! Lehet, hogy csak antibiotikumos kezelésre lesz szüksége, de akár az is előfordulhat, hogy műtéti úton kell csökkenteni a duzzanatot.

Nagytestű kutyusokat ritkábban, ellenben kistestű barátaikat hajlamosak vagyunk emelgetni, ölbevenni. A műtét utáni napokban semmiképpen ne tegyük! Különben sem tesz jót a kutyának az állandó emelgetés, mivel hasizmai megfeszítésével, erőlködéssel jár, a beavatkozást követően egyenesen tilos!

Ugyanígy, legyen bármilyen kellemetlen „kórház szaga”, véletlenül se fürdessük varratszedésig a kutyust! A seb váladékozása bizonyos fokig természetesnek tekinthető. Ezt tiszta, nedves ruhával, óvatos mozdulatokkal megtörölhetjük, de közvetlen vízsugárnak, vagy víznek ne tegyük ki, mert elfertőződhet!

ivartalanitas

Miután hazatérünk vele, figyeljük a kutyát. Ha a természetesnek tekinthető bódultságon, enyhe nyáladzáson és bágyadtságon fölül más, baljós tüneteket észlelsz, mint a hirtelen megjelenő, erőteljes sebkörnyéki duzzanat, jelentős vérzés, vagy láz, azonnal irány a rendelő!

Abban az esetben is haladéktalanul fordulj állatorvoshoz, ha ivartalanítás után vérzik a kutya! Lehet, hogy csak a varrat sérült meg, de akár belső vérzés is állhat a háttérben.

A napokig húzódó bágyadt viselkedés, és étvágytalanság hátterében is lázas állapot állhat, ilyen esetben is állatorvoshoz kell vinni a kutyust. Egy antibiotikumos kezelés megoldja a gyulladást.

A varratszedésig, ami általában műtét után nyolc nappal esedékes, gondoskodnod kell a heg védelméről. Választhatsz galléros megoldást, ami megakadályozza, hogy kedvenced hozzáférjen a sebhez. A klasszikus műanyag mellett létezik már felfújható, puha gallér is, ami sokkal kényelmesebb viselet négylábú barátodnak, hiszen kevésbé akadályozza a mozgásban, és a látásban, továbbá kedvenced nem tudja alattomosan arra használni, hogy a sebét vakarja a peremével (igen, ilyenre is képesek!).

Léteznek már kimondottan ivartalanítás után ajánlott kutyaruhák, amik olyanok, mint egy „rugdalózó”. Ezekben kutyád szabadabban mozoghat anélkül, hogy hozzáférne a varratokhoz (mindemellett meglehetősen cuki!). Nem lesz könnyű ez az időszak, mert egyik viselet sem a legkényelmesebb számára, de gondolj arra, hogy ez csak néhány nap. Megéri ennyi áldozatot hoznotok.

 

Ivartalanítás utáni sebgyógyulás

Normális esetben, ha alkalmazod a fenti védelmi viseletek valamelyikét, -és nem fér hozzá kedvenced- a seb gyönyörűen begyógyul magától. Természetesen léteznek olyan sebgyógyulást segítő termékek is, amelyek alkalmazásával lerövidítheted a gyógyulás idejét. Mi a Humac Help bőrkondicionálóját ajánljuk, hiszen huminsav tartalmának köszönhetően nem csak táplálja a sérült bőrt, de csökkenti a gyógyulással járó viszketést is. Mivel csupa természetes összetevőből áll, akár gyógyszeres kezelések mellett is alkalmazható.

 

ivartalanitas-utani-teendok

Milyen előnyei vannak az ivartalanításnak?

A szuka kutyák esetében az ivartalanítással nem csak a nem kívánt szaporulat kerülhető el, de számos más előnye is van. Lássuk, mik ezek!

- A nőstény kutya ivartalanítás utáni viselkedése abból a szempontból a legjobb, hogy a beavatkozást követően már nem tüzel, így nem kell attól tartani, hogy esetleg elszökik vagy a ház környékéhez csábítja a környéken élő kan kutyákat.

- A műtéttel jelentősen csökken az emlődaganat kialakulásának esélye, valamint teljes mértékben megelőzhető a petefészekrák, a méhben fejlődő daganat, vagy a sok esetben végzetes gennyes méhgyulladás is.

- A nőstény kutya ivartalanítás után megszabadul az álvemhesség lehetőségének terhétől is, amely egyébként igen sok kellemetlenséggel jár Mindkettőtök számára.

- Nem kell többé heteken át messzire kerülnöd a kutyafuttatót a tüzelés miatt! Ez többek között azért is jó, mert így kutyád nem szorítkozik kizárólag a Te társaságodra. Azoknál a kutyáknál, akik huzamos időt töltenek fajtársak nélkül, később nehezebben illeszkednek vissza a kutyaközösségbe. Mint azt bizonyára tudod, a társas kapcsolatokra Neki is szüksége van!

A kan kutyák esetében szintén számos egészségügyi előnye van az ivartalanításnak. 

- Az ivartalanítás időpontjának függvényében Jelentősen csökkenthető, vagy teljesen kizárható az idősebb korban jelentkező prosztata problémák, valamint a hormontermeléssel összefüggő betegségek, sérvek előfordulása.

- Teljes mértékben elkerülhető a heredaganat kialakulása is.

- Jelentősen csökken a többi kannal szembeni agresszió.

- Nem kell aggódnod amiatt, hogy kóborlásba kezd, éjjelente nem találja a helyét, lesoványodik a tüzelési időszakban.

 

Mik a kutya ivartalanítás hátrányai?

 

Természetesen nagyon fontos megemlíteni, hogy a kutyák ivartalanítása műtéti beavatkozás, így mielőtt döntesz, ismerd meg az ezzel járó folyamatokat:

Az altatás

A beavatkozáshoz elengedhetetlen az altatás, ami természetesen igen nagy megterhelést jelenthet az állat szervezete számára. Különösen ha idősebb vagy valamilyen érzékenységgel rendelkező kutyusról van szó. 

Természetesen az ivartalanítás megtervezésekor felmérik kedvenced egészségi állapotát, és ahhoz igazítják lehetőségeidet. Amellett, hogy napjainkban igen fejlett a kisállatgyógyászat, és egy-egy ilyen műtét valóban runtinműtétnek számít, a klasszikus altatás helyett állatorvosod javaslatára dönthetsz az altatógázos megoldás mellett is. Idősebb korú kedvenceknél 6-8 év felett mindenképpen ajánlott vérvétel készítése, hogy az altatás kockázatot jelent-e. 

 

kutya ivartalanítás után

 

A Kutyakajás kedvencének, Mexnek 10 éves korában került sor az ivartalanítására, és az ezzel járó altatására is. Amit szerencsére mindenféle komplikáció nélkül viselt. Ennek ellenére mindenkinek azt javasoljuk, ne várjon a beavatkozással, mielőbb legyen túl rajta. Hiszen így nem csak az altatással járó kockázati tényezőket, de a különböző betegségek kialakulását is jelentősen csökkentheti, vagy ki is zárhatja!

A kutya ivartalanítás utáni komplikációk esélye nagyon alacsony. Az eddig leírtak alapján véleményünk szerint az alábbi látható. Sokkal nagyobb kockázatai vannak annak, ha nem végezteted el ezt a műtétet kedvenceden. 

A kan kutyák esetében még a következő miatt is ajánlott az ivarérettség (azaz a hormonális kiteljesedés) előtt elvégeztetni a műtétet. Ha később végzik el az operációt az állat testén, akkor sajnos megvan az esélye, hogy a kan kutya ivartalanítása után jelölés megmarad.

Mit kell tenned, ha szeretnéd ivartalaníttatni a kutyádat?

Tájékozódj, keress fel egy számodra szimpatikus állatorvost, vidd magaddal a kedvencedet, oltási könyvével együtt. Innentől kezdve bátran rábízhatod magad a szakemberre, az egyetlen feladatod az, hogy betartsd az utasításait.


Kutya ivartalanítás ára

Az ivartalanítás ára rendelőtől, illetve kutyád ivarától, és testméretétől függően 45.000 Ft-tól 70.000 Ft-ig változhat. A szuka ivartalanítása az operáció komplikáltságának megfelelően mindig nagyobb költséggel jár, mint a kan kutyák herélése. Tájékozódj, mielőtt kiválasztod a rendelőt, kérdezd meg mások tapasztalatait, és ne aggódj!

Hidd el, néhány nap és már egyikőtök sem fog emlékezni erre az egészre, cserébe viszont egy életen át élvezhetitek az ivartalanítás áldásos hatásait. És a kutyus megmenekül egy csomó lehetséges betegségtől 

 

 

Mit kell tenned, ha nem szeretnéd ivartalaníttatni a kutyádat?

Tüzelő szukáddal jobban jársz, ha elkerülöd a kutyafuttatókat, de ivaros kanodra is fokozottan figyelj ebben az időszakban! Kerti tartás esetén mindenképp építs szökésbiztos kerítést!

A te felelősséged az, hogy a kutyád ne szaporodhasson, ne növelje a gazdátlan kutyák populációit. Ne feledd, a gyepmesteri telepek, menhelyek dugig vannak ezekkel a reménytelen sorsú kutyákkal! Emberek, önkéntesek fáradoznak nap mint nap, egy-egy felelőtlen állattartó miatt. Ne légy felelőtlen, legyél Te is tudatos kutyagazdi!
 

Te ivartalanítottad a kutyádat? Írd meg nekünk kommentben, és várjuk a véleményedet is a témában!

 

Képforrás:https://www.joy.hu/85085-ivartalanitas