Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elegancia, hungaricum, puha fülek- Ez a magyar vizsla!

Elegancia, hungaricum, puha fülek- Ez a magyar vizsla!

Ha nincs lefárasztva, ez a cukiság megvillantja lakberendezői képességeit arra mérget vehetsz!

Világszerte egyre többen rajonganak érte, Amerikában a 31. legnépszerűbb kutyafajta, nem csak vadászatra! Itthon is a 10 legkedveltebb fajta között tartják számon.

A legsokoldalúbb magyar vadászkutya fajtánk. Nem otthonülő típusú gazdiknak való, az már biztos! De megfelelő lemozgatás mellett kiváló a városi élethez is. De igazán családi kedvencként, nagy kerttel rendelkező gazdinál érzi a legjobban magát!

A rövidszőrű magyar vizsla eredete

 

Már vándorláskori, 12. századi régészeti leletek is ábrázolnak vizslaszerű ábrát. Első írásos emlék a vizsláról egy főúri levél 1515-ből, amely arról szólt, hogy fejedelmi ajándéknak számított egy 'fyrjre való wyzla'.

Több ősi nemesi családunk is tenyésztett vizslákat, pl a Zayok, Batthyányak, Nádasdyak, Komlóssyak. A vizslák gyakorlati jelentősége a 18. században nőtt meg, amikor elterjedtek a fegyveres vadászatok. A 19. században főképp a Felvidéken, Dunántúlon , Szabolcs és Hajdú megyékben terjedtek el a vizslák vadászatra.

Ekkoriban még nem törzskönyv szerint folyt a tenyésztés, nem is a küllemre szorítkoztak szigorúan. Az számított, hogy mennyire volt hasznosítható a magyarvizsla mint vadászkutya. Magas használati követelményeknek kellett megfelelniük, életerős vadászkutya benyomást kellett keltenie.

Egy-egy kiváló rövidszőrű magyar vizsla egyednek viszont nagy híre és becsülete volt. A könnyen tanítható kutya utódai messzi helyekre eljutottak, gondoskodva a kutyafajta túléléséről.

A mai értelemben vett kutyatenyésztés az 1860-as évektől lendült fel. Hazánkban 1882-ben már 'Vizsla mezőnyversenyt' tartottak - 1886-ban az egyik győztes Linda, ifj. Tulok János " pedigré nélküli világossárga szukája" lett. Ebben a rövid korszakban angol és német vizslákkal is keresztezték a magyar vizslát, ez pozitív hatással volt a fajtára.

 

 

A magyar törzskönyvezés 11 egyeddel indult, de nem zárták le a regisztert. Később is bevonták a megfelelő munka és küllemi tulajdonságokkal rendelkező egyedeket.  Így egy széles genetikai alapokról indult a rövidszőrű magyar fajta tenyésztése.  A munkakövetelményeket az 1936-ban elfogadott versenyszabályzat rögzítette.

1936-ban belépett a rövidszőrű magyar vizsla fajta a világ nemzetközileg is elismert kutyafajtáinak körébe. (FCI)

A fajta nagy szerencséjére eddigre az USA-ban egy jelentős magyar vizsla állomány alakult ki. A rövidszőrű magyar vadászkutya angolul többféle képpen is említve van: Hungarian short-haired pointing dog, vagy Hungarian vizsla, esetleg Hungarian viszla.

1956-ban megalakult ismét a MEOE, és a 1960-as évek végén újból fellendültek a kutyás sportok, így a vizslázás is.

Szerencsére régi magyar vizsla képek is fent maradtak az utókornak.

 

 

Mindeközben ketté vált a rövidszőrű magyar vizsla és a hosszú szőrű magyar vizsla vagy más néven drótszőrű magyar vizsla tenyésztése. 

 

A vizsla fajták

 

A vizslafajták az FCI besorolásában a VII. Vizslák besorolást kapták. A fajtacsoporton belül több altípust is el tudunk különíteni.

-kontinentális típusú vizslák.
A rövidszőrű magyar fajta kutya mellett ide tartozik többek között például a német vizsla, olasz vizsla, weimari vizsla.

-spániel típusú vizslák
Például a breton spániel, münsterlandi vizslák, pikáridai spániel.

-Griffon típusú vizslák
Cseh szálkás szőrű vizsla, drótszőrű griffon, olasz griffon például

-Pointerek
Angol pointer vagy más néven angol vizsla tartozik ide

-Szetterek
Ide az angol, a gordon és az ír szetter tartozik.

 

 

Tulajdonságai

A magyar vizslákra jellemző az elegáns, könnyed megjelenés, a harmonikus mozgás. Aki látott már egy ilyen fajtát futni, nem felejti el a látványt!

Középnagy méretűek, átlagosan 20-26 kg közöttiek, kanok 58 - 64 cm szukák 54 - 60 cm marmagasságúak.


Fontos méretarányok a fajtánál:

- A testhossz kissé meghaladja a marmagasságot.

- A mellkasmélység valamivel kisebb, mint a marmagasság fele.

- Az arcorri rész valamivel rövidebb, mint a fejhossz fele.

 

Aki a szárazabb, standard leírást szeretné elolvasni, az megteheti itt:

Feje feszes és nemes vonású, enyhén boltozatos koponyával Az ajkak nem lógnak le. A közepes nagyságú fülei alacsonyan és viszonylag hátul tűzöttek és a pofa közelében lógnak. Harapása ollószerű.
Elegáns, ugyanakkor izmos testfelépítésű kutya. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A farka alacsonyan tűzött; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint háromnegyedére kurtítják.

A rövid szőrű magyar vizsla csak egyszínű lehet, a zsemle sárga sötét árnyalatával. Sötétebb barna árnyalat nem lehet! Az orrtükör, a szemhéjszél, a szájszél, a szivárványhártya, a talppárna és a köröm színe a sárga sötétebb változata. Sohasem lehet fekete, sötét barna vagy palaszürke.

 

 

A magyar vizsla tartása

A drótszőrű magyar vizsla fajtával szemben a rövidszőrű inkább alkalmas lakásban tartásra. Igazi "kanapékutya" tud lenni egy jó nagy futtatás után. Télen ez a rövid szőrzet nem nyújt megfelelő védelmet a metsző hideg ellen. Ha kinti tartásban él, gondoskodnunk kell meleg kuckóról számára, pl fűtött garázsban, előszobában. De persze emberközpontúsága végett a legjobb számára a kinti-benti vagy benti tartás, sok mozgatással.

A rövidszőrű magyar vizsla szőrzet ápolási igénye nagyon csekély. De lakásban tartott rövidszőrű kutyák esetében sajnos egész évben számolni kell vedléssel. Elég hetente egyszer átkefélni a szőrzet egészét enyhén egy erős sörtekefével vagy gumissal. A karmait rövid állapotban kell tartani, mert főleg lakásban tartott egyedeknél, hajlamos az ér túl hosszú méretűre nőni a karmokban. A drótszőrű magyar vizsla kutyakozmetikai segítséget igényel, évente kétszer ajánlott trimmelni a hosszú szőrét. E fajta ápolása rövid tanulás után akár otthon is elsajátítható.

 

 

A magyar vizsla tulajdonságai

 

Az átlagos rövidszőrű magyar vizsla nevelése könnyűnek mondható. Nagyon értelmes, könnyen felfogja, hogy gazdája mit óhajt tőle. Nagyon szeret a családtagjai kedvében járni. Ajánlatos következetesnek és egyértelműnek lenni vele, mint minden kutyafajtával. De nem szükséges durva bánásmódban részesíteni, mert jóindulatúsága mellett igen érzékeny. De azért elöljáróban elmondanánk, hogy rosszaságért neki sem kell a szomszédba mennie! Készülj fel "magától felborult" tárgyakra, "önmagától tönkrerágott" cipőkre! Az ártatlanság arcával felruházott vizsla baba igencsak kártékony tud lenni ha nincs lefáradva!

Híres apportírozó képességéről, remek szaglásáról, és kitartásáról, ezért remek sportos családi kutya és munkakutya. Családjához rendkívül hűséges és kedves. Ha jól szocializálták kölyökkorában, akkor egyéb háziállatokkal és gyerekekkel is jól kijön. Bár az ismeretlen látogatókat ugatással jelzi, nem kell attól félnünk, hogy agresszíven lépne fel.

Egyszerre vadászkutya, család kedvence, gyerekek játszópajtása, remek jellembeli tulajdonságai mindenre alkalmassá teszi!

 

 

Te ideális gazdi lennél egy magyar vizslának?

 

Az ideális gazda vagy család a magyar vizsla számára, sokat túrázik, biciklizik, aktív életet él. Élete a mozgás! Sokan azért választják, mert „magyar embernek magyar kutyafajta való”. Valakit a gyűrött pofijú sárga kölyök könnyen elvarázsol. De nem szabad elfelejteni, hogy a boldog kanapé kutya állapothoz a rengeteg foglalkozás és mozgás a kulcs!

Bátran ajánljuk elsőkutyás gazdiknak, ha kellő sportossággal és következetességgel rendelkeznek. Ugyanis nem csak okos, de huncut is! Képes az ember fejére nőni, vagy bolondozással tiltakozni a parancsszó végrehajtása ellen. De szerencsére könnyen tanítható.

A fajta kiválóan alkalmas a manapság legjobban elterjedő kutyás sportokhoz, pl. agility, frizbi. De nagyon jól szolgálatot tehet, mint mentő vagy segítőkutya is.

 

 

Az elegáns rövidszőrű magyar vizsla kifejezetten igazi társasági kutya, szereti a nyüzsgést. Legyen szó többgyermekes családról, vagy egy nagyobb falka, ő meg fogja találni a helyét!

És persze nem utolsósorban kiváló választás vadászok számára is, hiszen erre teremtették!

A kis dudaorrú magyar vizsla ideális társa lehet a gyerekeknek, hiszen élénk, barátságos, játékos, mozgékony és nyüzsgő. Tudni kell, hogy a kutyáknak is van kamaszkoruk (vizslák esetében a 4. és a 8. hónap közötti időszak), amikor ők is hajlamosak a megszokottól eltérő viselkedésre. Ilyenkor játékból is feldönthet, lebirkózhat egy kisgyereket, felügyelet nélkül ne hagyjuk őket együtt!

 

 

Hogyan neveld lókötő kutyádat?

 

Egy kölyök felnevelése gyönyörű, de enyhén munka és időigényes feladat. Aki nem tudja eme habókos nyakigláb kutyakölyök foglalkozás- és mozgásigényét kielégíteni, jobban jár egy felnőtt vagy egy növendék választásával.

A magyar vizsla nevelése már 10-12 hetes korban elkezdhető a szobatisztaságra való neveléssel. Eleinte szükséges minden evés előtt-után, alvás előtt-után kivinni a dolgát elvégezni, ez akár napi 8-10 kimenetelt is jelenthet.  Lehet ideiglenes pisilőhelyet, kutyapelenkát is használni, majd később erről leszoktatni. Erről részletesebben már írtunk a szobatisztaságról szóló cikkünkben.

A következő nagy feladat a behívás, a nevére hallgatás. Lehet füttyel, tapssal is segíteni, a lényeg, hogy a dicséret sose maradjon el!  A kölyök nagyon okos, ezért ha a behívás után pórázra tétel következik mindig, legközelebb az ellenkező irányba fog elszaladni!

Hat hónapos kora után megkezdődhet a komolyabb kiképzési munka, de mindig csak röviden és játékosan, sok dicsérettel. Érdemes a tanítást eleinte ingerszegény környezetben gyakorolni, hogy barátságos kiskutyánk csakis ránk és a jutalomfalatra vagy játékra tudjon koncentrálni. Ugyanis ez a bohóc kutya valószínűleg képes lenne minden kutya, minden ember nyakába ugrani a tanulás helyett.

Az utólag büntetés se a magyar vizslánál, se más kutyafajtánál nem hatékony. A csínytevést csak tettenéréskor lehet enyhén büntetni. De mint említettük, érzékenysége miatt igazi kemény fellépésre nincs szükség.

 

 

Törzskönyvvel vagy anélkül?

 

Az állattenyésztés egy külön tudomány, amit jobb szakemberekre bízni, felelőtlenség akár csak egy alom erejéig is belekontárkodni. Téves régi hiedelem, hogy a szukának egyszer szülnie kell, vagy hogy a kan legalább egyszer hadd fedezzen.

A törzskönyv tulajdonképpen származásigazolás, annak bizonyítéka, hogy a kiválasztott egyed ősei nemzedékek óta magyar vizslák. Enélkül nem biztos, hogy a kölyök valóban olyan magyar vizsla, ami megfelel a mi elvárásainknak külsőleg és jellemben.

Nem szabad bedőlni annak, miszerint az csak egy drága papír!

Hiszen a gondos tenyésztő számára egy megfelelő szülőktől származó magyar vizsla kölyök törzskönyveztetése néhány ezer forint!

Nem a törzskönyv megléte miatt drágább egy tenyésztőtől származó kiskutya. Azért kerül többe, mert a szülők megfeleltek mind a kiállítási követelményeknek mind a munkavizsga előírásainak! Valamint írásbeli garanciát is vállalnak a kölyök egészségére. Ez mind pénzbe és idő befektetésbe kerül. De cserébe egy stabil idegrendszerű, jó egészségnek örvendő vizsla lesz a társunk az elkövetkezendő 12-15 évben!

Egyetlen eset van, amikor szerintünk nem kell ragaszkodni a törzskönyvhöz: ha mentett kutyát fogadunk be.

Itthon is van magyar vizsla fajtamentő egyesület, akik áldozatos munkát végeznek. Nagy szakértelemmel rehabilitálják, gyógyítják, majd örökbe adják a kedvenceket. Bátran keresd fel őket, ha egy ilyen lókötő cukiságra vágysz!

 

 

Jellemző magyar vizsla betegségek

Szerencsére az egészséges, hosszú életű fajták közé tartozik a magyar vizsla. A megbízható helyről, jó tenyészetből származó kölyök jó eséllyel élhet hosszú, betegségektől mentes életet. Anatómiai adottságai miatt szeme, füle odafigyelést és tisztántartást igényel.

Talán az átlagosnál kicsit gyakoribb náluk az allergia. Ugyanakkor kicsit bohókás jelleme miatt gyakoribbak lehetnek náluk a balesetek. Ezek általában otthon is könnyen kezelhetőek némi betadinnal. Gyakran a heves csóválás közben észre sem veszik, hogy már vérfürdőt rendeztek a lakásban.

Fülgyulladás

A vizsla egy lógó fülű fajta, és emiatt hajlamos a külső hallójárat gyulladásra. Ez állandó odafigyelést igényel a gazdi részéről. Lehet egyszerűen egy kis vizes vattával kitörölni. De mi inkább a kifejezetten kutyák számára kifejlesztett fültisztító folyadékokat, törlőkendőket ajánljuk.

Ha kutyánk sokat vakarja a fülét, nyomkodáskor cuppogó hangot hallunk, esetleg fájdalmat jelez fültővakaráskor, irány az állatorvos! Ha féloldalasan tartja a fejét, akkor toklász is lehet a fülfájdalom oka!

Kötőhártya gyulladás

Mint ahogy jó vadászkutyához illik, vizslánk is mindent jó alaposan megszagol, akár a térdig érő fűben is. Így belekerülhet akár toklász vagy más idegen tárgy is a szemébe. Ha azt látjuk, hogy kutyánk szeme erősen váladékozik, kipirult vagy vakarja akkor gyógyszeres kezelésre lesz szükség. Allergia is állhat a háttérben.

Karom

Főleg lakásban tartott vizslák esetében gyakori a karom túlnövése. Ez gondot jelenthez a járásban is. Fontos a rendszeres karomvágás, amelyet mi is elsajátíthatunk. Idősebb korban a még kevesebb mozgás miatt feltétlenül fontos. Érdemes tehát már kölyökkorban hozzászoktatni a művelethez.

Csípőízületi diszplázia

A kutyáknál jelentkező csípőízületi diszplázia (vagy röviden csípő diszplázia) az ízületi fejlődés genetikai rendellenességét jelenti. A combcsontfej nem elég feszesen illeszkedik a medence ízületi vápájához, hanem ide-oda mozog.

Épp ezért fontos, hogy egészséges étrendet biztosítson kedvence számára mérsékelt energia- és megfelelő ásványianyag-tartalommal már kölyökkorban. A túl magas energiatartalom vagy ásványianyag-bevitel, pl. kalciumból, negatív hatással lehet a csípőízületi diszpláziára.

Ha tanácstalan vagy , hogyan tápláld lobogó puhafülű kiskutyádat, olvasd el a kölyökkutya etetése cikkünket!

A csípőízületi diszplázia röntgenvizsgálattal diagnosztizálható. Korrigálása drága műtéttel és utó terápiával lehetséges. Hivatalosan csak a teljesen mentes vagy enyhe diszpláziával rendelkező állatok tenyészthetőek.

Ezért is fontos hogy törzskönyves kiskutyát vásároljunk, hiszen így elkerülhetjük ezt a sok fájdalommal és magas gyógyítási költségekkel járó betegséget.

 

 

Allergia

Viszonylag sűrűn fordul elő ennél a fajtánál, hogy valamilyen eleségre allergiások lesznek. Ha vizslánk bűzmirigye gyakran megtelik, ismétlődő kötőhártya gyulladása van, sokat vakarózik és rágja a lábvégeit, akkor érdemes allergia gyanúval felkeresni állatorvosunk. Ilyenkor általában speciális hipoallergén eledel megoldja a gondjainkat. 

Epilepszia

A vizsláknál sajnos elő szokott fordulni még a gazdik rettegett betegsége, az epilepszia. A tipikus félig eszméletlen görcsrohamokon kívül több tünet is lehet.

 • légykapkodás (légy jelenléte nélkül),
 • nyelvöltögetés (mintha fagyit nyalna),
 • csámcsogás, cuppogás, nyeldekelés,
 • nyálzás,
 • vicsorgó-vigyorgó arckifejezés,
 • tárgyak nyalogatása,
 • nyugtalan járkálás, körmozgás,
 • fejremegés,
 • egy vagy több végtag ütemes rángása,
 • ok nélküli félelem, agresszió vagy izgatottság…

Minden esetben belgyógyászati kivizsgálás is szükséges az esetleges háttér okok felderítése miatt. Legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel jól karban tartható betegség.

Glaukóma= zöld hályog

Glaukómának vagy zöldhályognak a szem belső nyomásának emelkedése miatt kialakuló szembetegséget hívjuk. Kutyákban leggyakrabban a glaukóma genetikai hátterű, veleszületett (elsődleges) megbetegedés. Egy bizonyos nyomás felett a csarnokvíz beáramlik a szaruhártyába, mely így homályossá, szürkés, vagy kékes árnyalatúvá válik.

A glaukómás szem általában kifejezetten fájdalmas, az állat hunyorog, szeme váladékozhat. A szemnyomás csökkentő gyógyszeres kezelés enyhébb esetekben akár hosszútávra is megoldhatja a problémát. De a legtöbb esetben szükségessé válik műtéti eljárást elvégezni a szem megmentésére, vagy szóba kerülhet a szem végleges eltávolítása.

Gyomorcsavarodás

Jellemzően nagy testű, keskeny és mély mellkasú kutyákban, dogokban, dobermannban, német juhászban és vizslaféléknél gyakori, gyakran halálos kimenetelű betegség.

Ilyen esetben a gyomor úgy fordul derékszögben, vagy vízszintesen, hogy a táplálék bent reked. Mind az ideg- és izompályák, mind a vérerek elzáródnak. Éppen ezért lesz nagyon gyors lefolyású.

A következő ábrán jól látszik a csavarodás anatómiája:

 

 

Kép: http://petpagesatlanta.com/

A vérkeringés leállása sokkos állapotot eredményez, ami pillanatokon belül halálhoz vezet. Ha nagyon gyorsan felismerjük a tüneteket, és rohanunk az állatorvoshoz, akkor életmentő műtéttel esélye lehet a túlélésre a kutyánknak.

A gyomorcsavarodás tünetei:

- szapora lihegés, nehezített légzés,

- felfúvódott gyomor, ami nem ürül hányásként,

- nem ürül széklet

- általánosan rossz közérzet (bágyadtság, levertség, remegés)

- eredmény nélküli öklendezés.

 

Megelőzni a gyomorcsavarodást egyszerűbb, mint hinnénk:

-Napi 2x etessük kedvencünket

-Etetés után szigorúan min. egy óra pihenés

-Alacsonyabb gabona tartalmú tápot adjunk, amivel a puffadás veszélye csökkenthető.

-Ne a földön legyen a tálja, hanem magasabbról etessük, hogy ne kelljen nagyon lehajolnia evésnél 

 

Mivel etesd magyar vizsládat?

Természetesen az alábbi sorok szubjektív véleményekre, és tapasztalatokra vonatkoznak. Mivel két állateledel üzlettel , és mellette  webshoppal is rendelkezünk, nagyon sok gazdit, így magyar vizslás gazdit is ismerünk. Hogy ne kelljen bolyonganod a kutya táp világ útvesztőjében, összeállítottunk neked egy rövid listát, hogy mi milyen tápokat ajánljunk puhafülű kedvencednek. 

 1. Kölyök táp: prémium kategória Bosch Junior Maxi 
                                                    Panzi FitActive Puppy & Junior Lamb, Apple & Rice XXL 


                      szuperprémium kategória: Happy Dog Baby Lamb Rice 
                                                                 N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel puppy medium/maxi


   
 2. Felnőtt táp: prémium kategória: Panzi FitActive Next Adult 5 reds
                                                     Happy&Fit Professional Plus Adult Sensitive Lamb&Rice

                    szuperprémium kategória: Brit Care Grain-free Adult Salmon & Potato
                                                               CarniLove Adult Bárány-Vaddisznó

 

 

Mint olvashattad, a magyar vizsla nagyon sokoldalú, különböző használati céloknak és igényeknek is megfelel. A kedvencként és vadászkutyaként való használat- mellett megjelenik agility versenyeken, de használják katasztrófa-kutyaként, vakvezetőként is.

Neki tényleg az a legfontosabb, hogy gazdája óhajait teljesítse, és egy fárasztó „munkanap” után a kanapén heverésszen családja körében. És ki ne imádná ezt a nyakigláb rosszcsontot?

 

Nektek is benne van a puhafülű rövidszőrű magyar vizsla a kedvenc kutyafajtáitok között?

 

https://brit-petfood.com/en/breed-catalog/pointing-dogs/hungarian-short-haired-pointer-viszla

https://www.akc.org/dog-breeds/vizsla/

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyafajták