Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kedves, okos szeretetbomba? -Íme a labrador!

Kedves, okos szeretetbomba? -Íme a labrador!

Biztosan mindenkinek van kedvenc kutyafajtája. Ismerjük most meg a népszerűségi listák élén szereplő kedvencet, a labrador kutya személyében.

 

A listák nem tévednek. A labrador tulajdonságai miatt tényleg kiérdemelte helyét a kedvencek dobogóján. Okos, könnyen tanítható, hűséges, családbarát és igazán barátságos.

A labrador kiskutyák cukiságáról pedig ne is beszéljünk. Beülni egy sereg ilyen szőrgombóc közé, véleményünk szerint a legjobb antidepresszáns a világon.
 

A kezdetek- A labradorok története
 

A retriever fajták leghíresebb képviselője Új-Fundlandról származik. Az 1800-as évek elején az akkor már létező hatalmas termetű újfundlandi kutyából tenyésztették ki pointerek és szetterek keresztezésével. Ettől az óriástól kisebb méretű apportírozó vadászkutyát szerettek volna. Az újfundlandi név akkor már foglalt volt, ezért a nevét a szigetet körülvevő tengerről kapta.

A labradorok eredetileg arra lettek kitenyésztve, hogy segítsék a helyi halászokat a munkájukban.

labrador kutya

De már ebben az időben is kiváló házi kedvenc volt ez a kutya.

Ez a szépséges vadászkutya Kanadából 1820 körül került Angliába, ahol rövid időn belül meghódította az angol vadászok közösségét is. A század végére már sikeres vadászkutyaként tartották számon. Ezt annak köszönheti, hogy apportírozó tulajdonsága szinte ösztönös, ezt számára tanítani sem kell. Ez a képesség abból áll, hogy a kutya az eldobott tárgyat, vagy az elejtett tárgyat a gazdájához viszi. Ennek a képességének köszönhető, hogy a vadászat során az elejtett zsákmány visszahozása a labradorok feladata lett. A kutya neve is erre a tulajdonságára utal, hiszen a retrieve szó jelentése visszahoz.

Az Angol Kennel Club ezután nagyon hamar, már 1903-ban elismerte, mint önálló fajta. A kutya eredetileg fekete labrador képében került be a köztudatba. A labrador színek a következőképpen alakultak. A sárga színváltozat 1899-ben jelent meg. A legritkább csoki labrador pedig csak az 1970-es években jelent meg a fajta színváltozatai között.

Családi kedvencként csak az 1960-as évektől figyelt fel rá a nagyközönség. Addig szinte csak vadászkutyaként tartották számon. Az is nagyszerű természetének köszönhető, hogy ezután nagyon rövid időn belül az egyik legnépszerűbb kutyafajta lett.

Családi kutya révén nagyon hamar meghódította a világot. Azonban barátságos és kedves természete miatt kiválóan alkalmazható terápiás kutyaként is. Apportírozó természete és kimagasló intelligenciája miatt pedig a legjobb mentő-, rendőr és segítő kutyák között is méltó helyet kapott.
 

Ilyen szuper a labrador retriever - a fajta leírása
 

A labrador méretei alapján a nagytestű kutyák közé sorolható. A labrador súlytáblázat az alábbiakból áll. A kan súlya 35-40, a szukáé pedig 30-35 kilogramm. A labrador kutya marmagassága pedig 56 és 60 cm között mozog.

Vadászkutya és hatalmas mozgásigényű jószág révén egészséges, erős és izmos a testfelépítése.

labrador retriever

 

Külső jellemzői a következők.

Úszóhártya található a labrador kutyák lábujjai között. Ez segíti az úszásban, hiszen ez a fajta nagy vízimádóként ismert. Híresek arról, hogy nem csak egyszerűen belesétálnak a vízbe, hanem ha tehetik igen nagy távolságból csobbannak bele. A legnagyobb ugrás rekordja 8,2 méter.

Vidra-szerű erős és vastag farok, amelyet úszás és futás közben rotorként használ.

Réteges szőrzet: vastag aljszőrzete melegen tartja, dús fedőszőrzete pedig a vízállóságért felel. Ettől pedig nehezebben nedvesedik át az aljszőrzet. Így a kutya egy-egy fürdés vagy csobbanás után könnyebben szárad.

Puhaszájú kutya: igaz, hogy ez a fajta nagyon erőteljes állkapoccsal rendelkezik, de ennek ellenére nagyon óvatosan használja ezt a testrészét. Egy igazán jól kiképzett labrador egy tojást is képes a szájában tartani anélkül, hogy az összetörne. A puha szájnak egyetlen hátrányát ismerjük. Az ilyen ajkakkal rendelkező kutyák hajlamosabbak az élénkebb nyálképződésre. Ez valaki számára zavaró lehet, de véleményem szerint megéri vállalni a kockázatot.

Képesség a tanulásra: a labrador retriever képzéséhez nem szükséges szakképzett trénernek lenned. Ezt a fajtát nagyon könnyű tanítani. Sőt, ez a kutya imádja az okítást, számára ez játék. A folyamatot érdemes elég korán, már 8-10 hetes kortól elkezdeni tanítani az alap vezényszavakkal és a szobatisztasággal.

Ezeknek a kiskutyáknak tűhegyes fogaik vannak. Ezért érdemes őket elég hamar leszoktatni a rágásról. Ugyanis apportírozó kutyaként erre igencsak hajlamosak.
 

A fajta sztenderjei, a labrador jellemzői
 

Fekete: a tenyésztést ezzel a színváltozattal kezdték el. A labrador fekete színű kutyaként indult világhódító útjára.

Sárga: az évek folyamán ez a szín lett a legnépszerűbb. Ennél a színváltozatnál figyelhető meg a leginkább az, hogy mennyire is kezd kettéválni a fajta tenyésztése. A sárga színű labradorokat ugyanis manapság leginkább családi kedvencként tenyésztik. Így náluk a kedvesség és a családcentrikusság lett a fő szempont. Ez pedig elnyomta a vadász- és a munkakutya jellemzőket.

Csokoládébarna: a három szín közül a barna labrador a legritkább, ezt kezdték el a legkésőbb tenyészteni.

csoki labrador

 

A labrador fajták után lássuk, hogy milyen is a híres labrador retriever vérmérséklet.  

Vadászkutya révén hatalmas a mozgásigényük. Ezért kifejezetten aktív életet élő gazdik mellé ajánljuk. Mozgékonyságuk testalkatukon és izomzatukon is tökéletesen észlelhető. Ennél a fajtánál is jellemző, hogyha nincs megfelelően lefárasztva, akkor bizony fölös energiáit máshol vezeti le. Ettől hajlamos lesz a rágásra, az ásásra és az ugatásra is. Ezért ennek a kutyának tényleg olyan helyen kell élnie, ahol kamatoztatni tudja mozgékonyságát. Mackós termetük ellenére imádnak futni. Ezek a kutyák képesek 3 másodperc alatt elérni a 32 km/órás sebességet is.

Ez a négylábú igazán barátságos kutyának számít. Ezzel az évek során vadászkutyából igazi családi kedvenccé nőtte ki magát. Ezek mellett játékosak is, hatalmas intelligenciájuk és tanulékonyságuk pedig méltó helyet biztosít számukra a munka-és a segítőkutyák között is.

labrador

 

Mozgásra való igényét érdemes kiemelni. Ennek a fajtának tényleg szüksége van naponta minimum 30-60 perc aktív mozgásra. Ez lehet egy hatalmas séta a környéken, vagy akár egy alapos szaladgálás is. Ha nem biztosítjuk számára ezt a tevékenységet, akkor a fennmaradó energiáit rágással, ásással és ugatással fogja levezetni.

Ez a fajta kiemelkedő intelligenciája és tanulékonysága miatt a kiképzők álma. Nagyon könnyen tanítható és szereti a tanulást, örömet okoz számára, ha megfelelhet gazdájának. A tanulni vágyás mellett igencsak játékos és veleszületett apportkészséggel bír. Ezekkel együtt látható, hogy mennyire nem bonyolult feladat egy labrador tanítása.  

A labrador rossz tulajdonságai az alábbiak. A fajtának mindössze két említésre méltó negatív jellembeli tulajdonsága van. Későn érő típusnak számít. Szellemi és testi fejlődése akár kétéves koráig is eltarthat. A másik ilyen tulajdonsága pedig kedvessége és emberszeretete miatt jellemző rá.

Ez a fajta nem igazán alkalmas házőrzésre. A labrador általában senkivel szemben sem bizalmatlan. Még az idegeneket is nagy örömmel fogadja. Nem azért ilyen, mert gyenge jellem lenne. Alaptermészete erős idegrendszert kíván, az emberek megtámadása viszont teljesen idegen tőle.  
 

Labrador kiskutya
 

Vitathatatlan, hogy a labrador retriever népszerűségét a kiskutyáknak köszönheti. Szerintem nagyon kevés olyan ember van, aki ellen tudna állni egy ilyen cukiságnak.

barna labrador

 

A labrador nevelése nem lesz nehéz feladat. Nézzük meg részletesebben!

A labrador kölyök nevelése esetében a legfontosabb szempont, hogy ez a fajta nagyon nem szereti a durvaságot és a gorombaságot. Ezzel a módszerrel szinte lehetetlen tanítani, hiszen ezzel csak elbizonytalanítjuk a kutyát. A labrador retriever egyik legfőbb jellemzője, hogy szereti a gazdáját és az a legfontosabb számára, hogy a gazdi kedvében járjon. Ezért a legegyszerűbb játékos formában tanítani ezt a négylábút.
 

Labrador betegségek
 

A fajtáról általánosságban elmondható, hogy elég egészséges. Csupán néhány öröklött betegség jellemző rá. Ezek a következők.

Diszplázia: ez az a genetikailag örökletes betegség a csípő- és a könyökízületet érinti. Ez a nagy fájdalmakkal járó megbetegedés a következőképpen alakul ki. A kutya végtagjainak csontjai nem illeszkednek megfelelően a kismedencei aljzatba, vagy a vállízülethez. Ennek eredményeképpen nem fejlődnek megfelelően a kutya izmai. A betegség legnagyobb veszélye, hogy kezdeti stádiumban semmilyen tünetei nincsenek. A nagy fájdalmak, a sántítás és a nehéz mozgás sajnos már csak a betegség előrehaladott állapotában látható.

Térdszalag-szakadás: ez a súlyos, műtéti úton gyógyítható betegség gyakori a sokat mozgó, sportos életmódot élő vagy túlsúlyos kutyáknál.

Szürkehályog: ez a betegség egy szintén örökletes retina rendellenesség, amely a kutya életkorának előrehaladtával akár vakságot is okozhat.

Az ízületi betegségek kezelésére nagy segítség lehet az ízület- és porcvédő táplálékkiegészítők adagolása. Kínálatunkban számos ilyen terméket találsz!
 

Kényes? Nem igazán!
 

A labrador ápolás tekintetében szerencsére nem egy kényes fajta. Szőre rövid és könnyen kipereg belőle a kosz és a sár. Túl sokat fürdetni sem kell. Ezt elég egy évben kétszer, vedlési időszakban elvégezni. Hetente egyszer elég átkefélni a bundáját. Az ápoláshoz bátran ajánljuk a Trixie kézre húzható kefét. Erre többször csak a vedlés ideje alatt van szükség. A fésülés alkalmával ajánlott alaposan átnézni a bundáját a fertőzések vagy az élősködők jelenléte miatt.

labrador kölyök
 

Azonban füleiket érdemes rendszeresen megvizsgálni, hiszen ezek hamar koszolódhatnak. Ez az eb különösen szereti a vizet, vagy akár a tócsákban is szívesen megfürdenek, szóval emiatt is gyakran átnézheted a hallójáratait. A körmeiket is érdemes levágni, ha nem tudja őket megfelelően koptatni. Fogait is érdemes megnézni, hiszen könnyen fogkövesedhet, vagy baktériumok is megtelepedhetnek a szájában.
 

Labrador retriever az álmod? Ez a hely az ideális!
 

A labrador tartása igazán egyszerű feladat. Ez a kutyus igazából mindenhol jól érzi magát. Akár kint az udvaron, vagy bent a lakásban is.

Számára csak két dolog a fontos. Az egyik, hogy közel legyen a gazdijához és a családjához. A másik pedig, hogy kellőképpen kimozoghassa magát. Ennek a fajtának kifejezetten nem tesz jót a magány és a mozgás hiánya.

labrador kiskutya

 

Vastag bundája miatt a labrador retriever kitűnően bírja a hideget, úgyhogy a téli kirándulásoktól és a hideg vizes fürdőktől sem kell megijedni.  Ha ezeket a feltételeket biztosítani tudod számára, nem lesz nehéz dolgod. Ez a szőrös szeretetgombóc imádja a gyerekeket, mindenkivel jól kijön. A kutyaimádó kicsik is csak azt mondják, hogy a lablador a kedvencük. Nagyon könnyen tanítható és megfelelő szocializációval a többi kutyával, sőt még egyéb állatokkal is jól érzi magát.
 

A labrador retriever etetése- mennyiség és minőség
 

A labrador retriver imádja a hasát. Emiatt túl könnyen elhízhat, ezért figyeljünk arra, hogy nehogy túletessük. Mély mellkasú kutya révén nála is van esély a sokszor végzetes kimenetelű gyomorcsavarodásra. Ezért ajánlott a napi etetési mennyiséget két részletben, nagyjából ugyanabban az időpontban odaadni neki. Az etetések előtt és után minimum egy órát pihenjen kedvencünk.

Nagytestű négylábúak révén kölyök- és idősebb korában, valamint alkalmanként kúraszerűen javasoljuk ízületvédő adását. Ezekben a termékekben számos olyan hasznos ásványi anyag található, amelyek megvédik kedvencünket az ízületi betegségektől. Ha pedig már jelen van a baj, akkor nagy segítség lehet a fájdalomcsillapításban és a regenerációban.

A tápválasztásban nagy segítség lehet számodra egy korábbi bejegyzésünk a szárazeledelekről. A nagy kutyatáp tesztben bemutatjuk azokat a száraztápokat, amelyek szerintünk a legjobb választás a labradorok számára!
 

Ezekre figyelj a labradorok vásárlásnál             
 

Ha menthetetlenül beleszerettél ezekbe a pihe-puha szőrmókokba, íme néhány hasznos tanács a vásárlás előtt. Legyen fekete, sárga, vagy csoki labrador, ezekre mindenképp figyelj oda!

Minden kutyafajta vásárlásánál igaz, hogy csak megbízható tenyésztőtől vegyél kiskutyát. Sajnos a legtöbb esetben az olcsóbb kölyökkutyák szaporítóktól származnak. A leggyakrabban úgy árulják őket, hogy minden oltásuk megvan, sőt még féreghajtót is kaptak. De sajnos ez általában nem így van. A szaporítás és a nevelés körülményeiről pedig nem is érdemes beszélni.

Sajnos ezek a szaporítók kizárólag a haszon reményében nevelnek kutyákat. Ennek pedig legtöbbször a kiskutyák rossz egészségi állapota és a későbbi betegségek az eredménye. Lehet, hogy az ilyen kölykök is ugyanolyan szépnek és egészségesnek tűnnek, mint a drágább, tenyésztői kutyusok. Azonban sok esetben a szaporítós kutyák később már nem lesznek ennyire szépek és életerősek.

 

retriever
 

Ha hivatásos tenyésztőtől vásárolsz, akkor nem kell félned ezektől a problémáktól. Ők ugyanis betartanak minden szabályt annak érdekében, hogy a kölykök és a szülők is egészséges és boldog életet éljenek. Csak olyan táplálékot adnak nekik, amelytől egészségesen fejlődnek. Továbbá a szülőket minden olyan betegségre szűrik, amelyekből később komolyabb bajok lehetnek. Hidd el, túl nagy ára van egy betegen született kutyának!

Amennyiben tényleg a labradorok mellett döntöttél és nem tudsz egyszerre nagyobb összeget kiadni érte, akkor inkább várj és gyűjtsd rá össze a megfelelő összeget. Addig is jobban fel tudsz készülni a kis jövevény érkezésére. De van egy másik lehetőség is. Magyarországon is vannak fajtamentő egyesületek, ahonnan az örökbefogadási költségért cserébe a tiéd lehet egy labrador kutyus.

Összefoglalva a labrador tényleg a családok kedvence. Eszével és bájával mindenkit elvarázsol. Ha egy közepes testű, igazán okos, könnyen tanítható, kedves kutyát szeretnél magad vagy családod mellé, ne keress tovább! A labradorral nem nyúlsz mellé!

Ha nálad egy (vagy esetleg több) labrador a család szeme fénye, oszd meg velünk legkedvesebb emlékedet, fotódat, vagy videódat kedvencedről!