Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit nem ehet a kutya? 40 dolog a listánkon

Mit nem ehet a kutya? 40 dolog a listánkon

Mit nem ehet a kutya? Olvass tovább és megtudod!

 

Előző írásunkban felhívtuk a figyelmet arra, hogy a gyümölcsfogyasztás számukra is előnyökkel jár. Ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, hogy szervezetük másképp működik, mint a miénk! 

Mit ne egyen a kutya

Most azokat a falatokat gyűjtöttük össze, amelyekkel jobb, ha óvatos vagy! A kutyákra abszolút mérgező dolgok mellett leírásunkban megtalálod azokat is, amelyek kedvenced érzékenységétől függően súlyosan egészségkárosítóak is lehetnek.

 

Attól, hogy egyes kutyusoknál semmiféle gonddal nem jár az alábbi táplálékok és növények fogyasztása, ne vegyél mérget arra, hogy a Te kedvencednél nem okozhat problémákat. Ne feledd, toleranciájuk az ilyen jellegű hatásokra ugyanolyan sokféle, mint nálunk, embereknél. Jusson eszedbe, hogy néhány ember vígan dohányzik végig egy emberöltőt különösebb következmények nélkül, míg mások súlyos árat fizetnek érte. A Te feladatod, hogy felelős gazdiként előrelátó, és meggondolt döntéseket hozz, pláne, hogy kedvenced egészsége a tét! Megtudhatod azt is milyen zöldséget ehet a kutya.

 

Kutya mit nem ehet

Ehető dolgok, amik árthatnak kedvencednek. Mit ehetnek a kutyák?

 

1. Csonthéjas magvak, dió, mogyoró,kesudió kutyának? Diót ehet a kutya?

Az olajos magvak, így a dió mellett például a mogyoró, kesudió is, nagy mennyiségben, egyedi érzékenységtől függően szintén veszélyesek a kutyákra nézve. Natúr, illetve sózott, pörkölt formájában egyaránt kerülendő! Ha a kertben diófa van, figyeljünk kedvencünkre! Egyes, habzsolásra hajlamos kutyák képesek héjastól befalni a hullott diót, ami bélelzáródást, illetve a bélfalak sérülését okozva halálos kimenetelű lehet!

A makadámdió fogyasztása kis mértékben is súlyos mérgezést idéz elő, ügyeljünk rá, hogy kedvencünk semmi esetre se férjen hozzá!

 

2. Csonthéjas magvú gyümölcsök: Barack, szilva kutya eheti-e 

Ezen gyümölcsök húsa nem ártalmas kedvenceinknek, és magvaik ciántartalma is csak nagy mennyiségben okoznak mérgezést. Nagyobb probléma, hogy a kertben tartott kutyák előszeretettel dézsmálják a hullott gyümölcsöket, meggyet, cseresznyét, persze mindezeket a magokkal együtt nyelik le. A gyomorból vékonybélbe kerülő magok felhalmozódva bélelzáródást okozhatnak, érdes felszínük felsértheti a bélfalakat, ami komoly, orvosi beavatkozást tehet szükségessé. Egy későn észlelt bélelzáródás sajnos rövid időn belül a kutya halálát okozhatja.

 

3. Konyhai maradékok

Sajnos a konyhai maradékokat fűszeres és zsíros mivoltuk cseppet sem teszi alkalmassá a kutyabél számára…

Tény, hogy a zsírok a kutya számára nélkülözhetetlen tápanyagok, mivel hatékony energiaforrások, valamint biztosítják az esszenciális zsírsavakat. Azonban, a fehérjékhez hasonlóan forrásonként eltérő struktúrájúak és minőségűek. Nagyon nem mindegy tehát, hogy mivel elégítjük ki kedvencünk zsír-szükségletét!

Például a jó öreg napraforgóolajban kirántott hússzelet - habár a legtöbb házikedvenc vágyainak titkos tárgya- sajnos egyáltalán nem megfelelő számukra! A túlzottan zsíros, előkészített húsok zsíros alkatrészeit kerülni kell. A zsíros, faggyús bőrök fogyasztása okozhat emésztési problémákat, de akár hasnyálmirigy gyulladást is. Természetesen a kutya mindig jóízűen vetné rá magát ezekre a falatokra. De ha szeretjük, és jót akarunk neki, kíméljük meg a hasmenéstől, hasfájástól, és a súlyosabb betegségektől!

Nem beszélve arról, hogy konyhai maradékokon élő kutya tápanyagbevitele nem stabil. Kutyáink nem ilyen módon igénylik a változatosságot! Az össze-vissza etetéstől felborulhat a bélflóra, gyomorgyulladás alakulhat ki, amely rossz esetben bélgyulladássá fajulhat. A különböző tápláléktípusok eltérő összetételű gyomorsavat kívánnak meg, emésztődésük ideje sem azonos. Az időnként felkínált nyers húsok, húsmaradékok megzavarják a kutya emésztését, gyomorrontást, hasmenést okozhatnak.

 

4. Tej, és tejtermékek

A tehéntej sajnos, legyen bármilyen kézenfekvő, nem alkalmas arra, hogy a kutyáinkat tápláljuk vele. Humán kutatások már rávilágítottak a tényre, hogy a tejfogyasztás növeli bizonyos gyulladásos folyamatok, megbetegedések kialakulásának kockázatát, mivel –lássuk be, tulajdonképpen egy egészen más faj ivadékainak táplálását szolgáló váladék. A gluténhoz hasonlóan a laktóz, azaz a tejcukor is olyan anyag, amelynek lebontásával nem csak az embereknek gyűlik meg gyakorta a bajuk, kedvenceink számára épp úgy okozhat problémát!

Egy ilyen, érzékeny eb bélcsatornájában a rendellenes erjedésnek induló tejcukor hasmenést okoz, ami –a kiváltó ok megszűntetése híján- hamar bélgyulladássá fokozódhat.

A kecsketej összetételében különbözik a tehéntejtől, így indokolt esetben – anyatejpótlóként etethető. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy egy egészséges, kifejlett kutyának semmi szüksége nincs más állatfaj tejére, mivel egyáltalán nem tartozik a természetes táplálékai közé.

A fermentált, savanyított tejtermékek, mint a túró, vagy a joghurt, jóval kevesebb laktózt tartalmaznak, így mértékkel (kis mennyiségben, alkalomadtán) etethetőek kedvenceinkkel.

 

5. Nyers tojás

A nyers tojással, konkrétabban tojásfehérjével a benne található avidin miatt van probléma. Mivel ez a fehérje megakadályozza a biotin beépülését- így biotinhiány kialakulásához vezet. Természetesen ez is a hosszú távú fogyasztásra vonatkozik, az alkalomadtán benyalt nyers tojglitól nem kell különösebben tartanunk, amennyiben szalmonellamentes darabról van szó.

Az avidin egyébként, mint a fehérjék általában, hőkezelés hatására inaktiválódik, így a tojást főzve nyugodt szívvel kínálhatjuk kedvenceinknek, akár napi szinten is.

 

6. Kenyér, pékáru és kelt tészta. Kutya etetése kenyérrel?

A kenyér, vagy száraz kenyér etetésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Tény azonban, hogy a kutyák emésztése teljesen másképp működik, mint az embereké. Húsevő állatok révén a gabonafélék egyáltalán nem tartoznak természetes táplálékaik közé.

Emésztőtraktusuk lehetővé teszi bizonyos, feltárt növényi szénhidrátok megemésztését, amilyen a kenyér, a főtt krumpli vagy a főtt rizs, azonban a kutya táplálása zsírok és fehérjék etetésén alapszik. Ezek az összetett szénhidrátok energiaforrásként funkcionálhatnak, ugyanakkor fiziológiailag szükségtelen elemei a felnőtt kutya etetésének.

Míg esetünkben a magas szénhidrátbevitel megemeli a glikogén mennyiséget, és fokozza állóképességünket, addig a kutyáknál a tejsav felesleges felhalmozódását idézi elő, ami alacsony vércukorszinthez, és fáradtsághoz vezet. Persze ez csak a „pillanatnyi” gond - a vércukor folyamatos ingadozása hosszú távon inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget, elhízást okozhat.

Kutya ehet kenyeret?

A kenyér alapú étrend, vagy a régen oly’ divatos tejbe áztatott kenyér etetését el kell felejteni. A kenyérnek nincs beltartalma, hosszú távú etetése minden esetben hiánybetegségek kialakulásához vezet. A csemegének szánt száraz kenyeret sem javasoljuk, éppen a gabona etetés esetleges káros hatásai miatt.

A búza, árpa, rozs és szója gluténtartalmuk miatt allergén gabonáknak számíthatnak. Amivel évekkel korábban nem kellett számolni, az a napjainkban már teljesen elterjed génmódosítás, és növényvédő szerek eszement használata. Minden bizonnyal ezek a szerek felelősek a különböző, gabonákhoz köthető, humán téren oly széleskörben elterjedt intoleranciák kialakulásáért. Sajnos a probléma kutyáinkat sem kíméli, akár évek alatt is kialakulhat, és ha kialakult, kutya és gazdi egész hátralévő életét megkeserítheti.

Javaslatunk nyilvánvalóan az édes, cukros süteményekre és sütőipari nyalánkságok elkerülésére is vonatkozik. Az ilyen termékek az esetek túlnyomó részében az emberi szervezet számára is feleslegesek, nem hogy négylábú barátunk számára. Az édesség felesleges tehertétel a szervezetének, rövid úton elhízáshoz vezet.

Értelemszerűen a kelt tészta fogyasztása kutyánk esetében is súlyos megbetegedéshez vezethet. A gyomor melegében ugyanis az elfogyasztott mennyiség (amennyiben jól sikerült a dagasztás) dagadni és erjedni kezd. Ami nagyfokú gázosodást, a gyomorfal és a belek feszülését, egyszóval fájdalmat is okoz azon felül, hogy drasztikus módon megterheli az emésztőrendszert, és az erjedés közben felszabadult alkohol miatt károsítja a májat.

 

7. Sós, fűszeres nassolnivalók

Tudjuk, hogy a ropi számos négylábú nagy kedvence. Nyilván nem állítjuk, hogy egy-két szál elfogyasztása bármelyikük halálát okozta volna, de hasonlóan a többi, számunkra kifejlesztett rágcsálnivalóhoz, a ropi sem tartozik a megfelelő kutyanasik sorába.

Ne feledjük, a kutyának nincs külön sószükséglete, mi több, a túlzott sóbevitel sokkos állapotot idézhet elő. A különböző chipsek, kekszek, sós mogyorók nem csak elhízáshoz vezetnek, de lerövidítik kedvencünk élettartamát. Előfordul, hogy hatásukat nem azonnal tapasztaljuk, de mindig gondoljunk a hosszú távú következményekre!

 

8. Nyers húsok

Nem, már az elején leszögezzük: Annak ellenére, hogy hiszünk a magas minőségű kutyatápok létjogosultságában, semmi bajunk nincs a nyers etetéssel! Azonban egyre felkapottabb táplálási formáról lévén szó, nem árt bizonyos dolgokat tisztába tenni.

Amennyiben valaki azért teszi le a voksát a nyers etetés mellett, mert úgy véli, jóval olcsóbban megússza majd kedvence táplálását, mint egy minőségi kutyatáppal, ki kell ábrándítanunk. Nagyon nem mindegy ugyanis, milyen minőségű, és milyen forrásból származó hússal etetünk.

A közértben kapható húsok nem nyers fogyasztásra vannak hitelesítve! Esetenként napokig állnak a pultban, vagy hűtőben. Ez idő alatt a baktériumok elszaporodnak felszínükön, amivel nem is lenne különösebb probléma, mivel hőkezeléssel –sütéssel, főzéssel (nyers etetés esetén min. két hetes fagyasztással!) hatástalanítjuk őket.

A vágóhídi nyesedékekről, és gyanúsan olcsó, ismeretlen eredetű húsokról nem is ejtenék különösebben szót. Aki ilyesmikkel nyersen eteti kutyáját, ne csodálkozzon, ha szegény megbetegszik.

Milyen hússal érdemes nyersen etetni? Olyannal, amit nyers etetésre szánnak! Akkreditált laborban bevizsgált, 0.0% szalmonella értékű, nyomonkövethető eredetű hússal és belsőséggel. Azt is fontos megjegyezni, hogy az ilyen termék a garantáltan fagyasztásra kerül a vágást követő 24 órán belül, és ez a fagyasztási lánc nem szakad meg mindaddig, ameddig a gazda úgy nem dönt, kiolvasztja az adott húsárut.

Szerencsére már hazánkban is elérhetőek ilyen, prémium minőségű, bevizsgált húsok és belsőségek, melyeket nyugodt szívvel merünk ajánlani azoknak, akik a táplálásnak ezt a formáját választják. Többek között ilyenek a Minőségi Barf, és a Farkaskonyha és a Barfshop termékei is.

A másik, amiről nem szabad megfeledkezni, hogy a nyers etetés nem kizárólag húsok, és csontos húsok etetésén alapszik. A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványianyagok, és vitaminok ugyanis a belsőségekben lapulnak! Aki nyers étrendre váltana, tájékozódjon hiteles forrásból, és nem árt, ha felméri fel saját, valamint fagyasztója kapacitásait.

nyers husok

 

9. Kávé, tea és energiaital

Legyen szó egy tejeskávéról, az ötórai teáról, vagy bármilyen koffeintartalmú inni- és ennivalóról, tartsunk mindent olyan helyen, hogy kutyusunk ne férhessen hozzá.

A koffein a csokoládéban található teobrominhoz hasonló stimuláns, ami kutyáink számára kis mennyiségben is halálos méreg lehet. Természetesen a mérgezés mértéke több dologtól függ: a kutya testmérete, életkora, életmódja, egyedi érzékenysége, valamint az elfogyasztott koffein mennyisége határozza meg.

 

10. Sör, bor, pálinka

Talán abszurdnak hangzik a felvetés, de a kedvenceink figyelmetlenségből adódó lerészegedése sajnos nem urbánlegenda. Eltekintve attól, hogy akadnak olyan humanoidok, akik szerint a kutyát sörrel itatni vicces és szórakoztató, sajnos előfordulnak balesetek is. A csokihoz, és koffeines italokhoz hasonlóan az alkoholt is tartsuk gyerekbiztos helyen. Sokkal súlyosabb módon hat kedvencünk szervezetére, mint ránk, emberekre. Számukra egy csekély mennyiség is komoly májkárosító hatású!

 

11. Fagylalt, jégkrém, cukros-, vagy édesítőszeres édességek

Hozzánk hasonlóan ezek a mesterséges finomságok kedvencünk egészségét sem szolgálják. Még a méz is, vagy a magas cukortartalmú gyümölcsök vagy zöldségek, mint a répaszelet, gyorsan felszívódó szénhidrátoknak számítanak. Kedvenceinkre is igaz, hogy az ilyen típusú szénhidrátok hirtelen, nagymértékben emelik meg a vércukorszintet, ami gyors inzulinválaszra készteti a szervezetet. A vércukorszint így gyorsan csökken, ami éhség- és gyengeségérzetet okoz.

A nyírfacukor néven ismert xilitol még az átlagos cukroknál is sokkal veszélyesebb, halálos méreg kiskedvenceink számára. Érdekes módon, amíg a mi szervezetünk inzulintermelésére gyakorlatilag nincs hatással, a kutyák esetében hatszor(!!!) nagyobb inzulinreakciót vált ki, mint ugyanolyan mennyiségű kristálycukor. Az inzulin feladata, hogy a vércukrot a vérből a sejtekbe juttassa, így csökkenti a vércukorszintet. Elég mindössze 1 gramm xilitol, és tízkilós kutyánk belehal a vércukorszint csökkenésbe.

Ha azt hiszed, hogy a kutyád biztonságban van, mert nem dőltél be a nyírfacukorként eladott GMO kukoricából sajtolt édesítőszernek, van egy rossz hírem: a legtöbb cukormentes rágóban benne van. Egy kisebb kutyus számára pedig mindössze két szem is végzetes lehet!

Szóval, ha ellopott egy csomaggal, és vélhetően be is kebelezte, haladéktalanul irány az állatorvos! Alapos hánytatást követően egy párórás intravénás glükózinfúzió megmentheti az életét.

édesitőszerek

 

12. Mogyoróvaj

A mogyoróvaj az egyik legkedveltebb jutalomfalat és nincs is vele semmi baj, juti alapanyag, ameddig 100%-os, tiszta, cukormentes termékről beszélünk. Imádják a kutyák, és kis mennyiségben nem is okoz semmilyen egészségügyi problémát nekik. A gond a cukorral, vagy még rosszabb esetben édesítőszerekkel ízesített verziókkal van, ahogyan a cukros finomságokból már megtudhattad fentebb. Szóval amikor a neten kutyasüti recepteket kutatva rálelsz a mogyoróvajra, véletlenül se akart édes kencékkel pótolni. A nutellát hagyd meg palacsintába!


 

13. Sütőpor és szódabikarbóna

Mivel minden háztartásban lapul egy kevés, nem árt szót ejteni ezekről a dolgokról sem. A szódabikarbóna, noha igen sokoldalúan használható a sütésen, takarításon, lefolyótisztításon, szagtalanításon át a gyomorégésig, kutyánk számára akár halálos is lehet!

Éppen előnyös tulajdonsága, -miszerint melegben, vagy savas közegben pezsegni kezd- teszi olyan veszélyessé barátunk számára. Egy csekély mennyiségben, padlóról benyalt szódabikarbóna is iszonyatos gáztermelést generál a gyomorban. Ami nem csak fájdalmat okoz, de elektrolit rendellenességeket vagy szívelégtelenséget is.

Azonban a szódabikarbóna külsőleg történő alkalmazása csodát tehet a kutya viszkető, gyulladt bőrével. Allergia ellen kiváló természetes gyógymód.

Készíts szóda pasztát, vagy szóda spray-t a gyulladt mancs, vagy a viszkető, kivörösödött bőr kezelésére. A pasztához keverj össze 1 evőkanál szódabikarbónát egy kis vízzel. Az így kapott pasztát kend a viszkető, vörös területre és hagyd hatni egy órán át. Ezután mosd le. A pasztát kenheted a lábujjai közé, vagy a mancsok tetejére. Akkor sem kell aggódnod, ha a paszta a szőnyegre cseppen. Nem hagy semmilyen foltot más ápoló szerekkel ellentétben.

A szóda spray elkészítéséhez szükséged lesz 1 evőkanál szódabikarbónára és 2,5 dl vízre. Az így kapott keveréket öntsd egy spray flakonba és már permetezheted is a kutya viszkető, gyulladt bőrére. Csupán csak annyira kell ügyelned, hogy minden használat előtt rázd fel a keveréket.

 

14. Csokoládé

Nos, nem lehet elégszer hangoztatni, a csokoládéban, illetve a kakaóban található theobromin kutyánk számára halálos méreg. Így fokozottan ügyeljünk rá, hogy semmilyen körülmények között ne férhessen hozzá. Nem, a kakaómasszából készített csokimikulás, csokinyuszi sem kivétel! Ha valamilyen módon mégis sikerül hozzájut egy-két szaloncukorhoz például Szent Karácsony ünnepén, azonnal vigyük orvoshoz!


 

15. Fogkrém

Tudjuk, hogy értesült gazdinak esze ágában sincs a saját fogkrémével felvenni a harcot a kutyaszájszag ellen. De akadnak kevésbé informált kutyatulajdonosok, akiknek tájékozódás hiányában talán joggal fordul meg a fejében a kérdés: megmoshatják-e ebzetük fogát a jóöreg fluoridos krémekkel? A válasz egyértelműen: Nem.

Egyrészt azért, mert fluoriddal dúsított fogkrémek lenyelése még számunkra sem ajánlottak. Bundás kisbarátunktól pedig irreális lenne elvárnunk, hogy ne nyelje le őket- mivel önkéntelen inger számukra. Ha akarjuk, ha nem, fogmosás során a krém, és a hab egy része garantáltan a gyomrukban végzi. Amellett, hogy az erős mentol, és habzás is zavaró is számukra, fontos megjegyezni, hogy a fogkrémeket általában egyéb édesítőszerekkel ízesítik, amelyek a szervezetbe jutva –a kutya méretétől és a fogkrém mennyiségétől függően akár halálos dózist is jelenthetnek. Ne feledjük, egy tízkilós kutyusnak elég két szem, a xilitollal édesített rágógumiból- belehal a bekövetkező vércukorszint csökkenésbe.

Amennyiben problémád van a szájszaggal, a lepedékkel, fogkövesedéssel, kérd ki állatorvosod, vagy szakértő véleményét, és hidd el, találsz alternatívát! Léteznek már kimondottan kutyák számára kifejlesztett, növényi alapú fogkrémek, mint a Lila Loves It BIO Fluoridmentes Ásványi Fogkrém.

A Platinum, szintén gyógynövény alapú fog- és szájápoló gélek, és sprayk.

Fogkövesedés, és a szájszagért felelős fogínygyulladás megelőzésére a Leiky 100% természetes fogkő, fogínygyulladás és szájszag elleni port, és a spirulina algát ajánljuk.

Számos rágó alkalmasság közül választhatsz, amelyeken kutyád rágási hajlamát is kiélheti amellett, hogy megszabadítja fogait a gyulladást okozó lepedékektől. Válassz kutyád testméretének, rágóizmainak megfelelő természetes rágcsát!

Ha kisebb kutyád van, próbáld ki a szárított a bárányfejbőrt, bárányfület, nyúlfület, vagy a kedvenc préselt marhabőrből készült, kacsahúsos finomságot, a Dokas szárított rágótekercsét! Ha nem fog ki rajta az ilyesmi, a szárított marhanyakínnal, marhavállporccal, vagy marha térdkaláccsal garantáltan lekötheted őt egy időre, és biztosra veheted, hogy a mechanikusan eltávolítható lepedéknek nyoma sem marad.

 

16. Emberi gyógyszerek

Nem kell messzire menni, bizonyára minden gazdi találkozhatott már a futtatón, parkban, vagy a különböző fórumokon olyan kutyással, aki a kedvence egészségügyi problémáit diagnosztizálva a saját gyógyszeres fiókjához nyúl anélkül, hogy kikérné állatorvosa véleményét.

Ez valahol „természetes” ösztön, hiszen mindnyájan családtagként tekintünk rájuk, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ők kutyák, és nem emberek. Még a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények is másképp hathatnak rájuk, és azok hatása még fajtánként is eltérő lehet! Akadnak ugyan olyan emberi gyógyszerek, amelyek a megfelelő dózisban alkalmazva veszélytelenek kutyáinkra, azonban koránt sem mindegyik!

Bekezdésünk a reggeli hányást napi szinten adagolt savlekötővel, a megfázást és köhögést az emberi köptetőkkel/köhögéscsillapítókkal, gyulladásos folyamatokat a saját, megmaradt antibiotikumaikkal kezelő gazdikhoz szól, akik úgy gondolják, ők is emlősök mint mi, ezért pont úgy működnek, és reagálnak, ahogyan mi. (Nem urbánlegenda!)

A fájdalomcsillapítók esetében például, még a vény nélkül kapható termékek is tartalmazzák a kutyák számára mérgező paracetamolt, vagy ibuprofent, így ezek mindenképpen kerülendők! Ilyenek a Coldrex, Neocitran porok, az Advil és az Agloflex gyógyszerek, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük). A naproxen tartalmú gyógyszerek, mint az Aleve, vagy az Apranax dózistól függetlenül szintén nagyon károsak!

Az Aszpirin is erősen megosztó gyógyszer, és az állatorvosok nagy része a gyomorfekély, és a gyomorvérzés kockázata miatt adagolását egyáltalán nem javasolja!

Hasmenés esetén veszélytelenül adható humán gyógyszer az Imodium, gyomorégésre a Cimetidin és a Rantidin, természetesen az állatorvosi utasításokat szigorúan betartva. Folyamatosan azonban ezeket sem lehet kockázat nélkül adagolni! Korábbi bejegyzésünkben írtunk a vélt savtúltengés okozta hányásról, amely legalább olyan eséllyel lúgos kémhatású, mint savas. A savlekötő alkalmazása ilyenkor kimondottan káros, így amennyiben állandóan fennálló problémáról van szó, mindenképp konzultáljunk állatorvosunkkal, ha szükséges, ragaszkodjuk a pH vizsgálathoz!

A köhögő kutyát semmi esetre sem javasolt humán gyógyszerekkel kezelni. Egyrészt, ezek a gyógyszerek abszolút károsak kedvenceink számára, másrészt a köhögés a megfázáson felül olyan súlyos betegségek tünete is lehet, amilyen például a szívférgesség.

Mindent egybevetve: Ne kísérletezzünk. A számukra ártalmatlan humán gyógyszerek adagolását se bízzuk a véletlenre, ne bízzunk annyira magunkban, hogy szemre megállapítjuk a megfelelő adagot. Egészségügyi gond esetén forduljunk állatorvoshoz!

 

17. Macskakaja, macskatáp

Bármennyire is hasonlónak tűnhet állagában, színében vagy illatában a két eleség, és legyen szó két ragadozó állatról, a kutya és macska tápanyagigénye olyannyira különbözik, hogy a tápok módszeres felcserélése súlyos hiánybetegségek kialakulásához vezet.

Tekintve hogy a macskák abszolút húsevők, a macskatápokban -jó esetben- meglehetősen elbillen a fehérje : zsír : szénhidrát arány. A másik sarkalatos különbség a két faj taurin-igénye. Míg a kutya szervezete képes előállítani a létfenntartáshoz szükséges mennyiséget, a macskák a hozzáadott taurin nélkül súlyosan megbetegedhetnek.

Tudjuk, hogy előfordulhatnak olyan élethelyzetek, mikor óhatatlan, hogy kutyánk hozzáférjen egy-egy falat macskakajához, és nem is kell pánikba esni néhány elcsent falat miatt. A gond a nem megfelelő tápok huzamosabb etetésével van, ami mind a két fajnál hiánybetegségek kialakulásához vezet.

 

18. Főtt és sült csontok

A csontetetés kérdése a kutyatartók körében igen megosztó. Legyen szó azonban nyers-etetőkről, a minőségi száraztápot előnyben részesítőkről vagy állatorvosokról, egyvalamiben mindenképpen egyetérthetünk: Főtt és sült csontot a kutyának ne adjunk!

A csont az ilyen hőkezelések során elveszíti rugalmasságát, kiszárad és szilánkosra törik! Esetenként előfordulhat, hogy bizonyos kutyáknak egész életükben nincs velük gondja, de óva intünk tőle mindenkit! Az is előfordul, hogy egy kutyus évekig eszi levesből maradt főtt csontot, sült csirkefarhátat különösebb gond nélkül, és csak kora előre haladtával jelentkezik a probléma, bélelzáródás, bélfalsérülés, gyomorlyukadás formájában. Különösen ügyelj hát öreg barátodra, hiszen már nem olyan az emésztése, mint izgága kölyökként!

A bajnak csak egyszer kell megtörténnie, és a gyomor- vagy bélfal sérülése, lyukadása azontúl, hogy borzasztó szenvedést okoz a kutyának, azonnali orvosi ellátást, operációt igényel! Ha a kedvencünk nem kapja meg a megfelelő ellátást, rövid időn belül belehal a sérülésbe.

Bizonyos végtagcsontok, mint a combcsont nyersen is alkalmatlan lehet a kutyus számára, mert szilánkosra törik. Értelemszerűen az egyben lenyelhető csigolyacsontok etetését is kerülni kell, mivel megakadhatnak a nyelőcsőben. Mielőtt bármilyen csontot kínálunk kedvencünknek, tájékozódjunk, ha szükséges kérjük ki szakember, vagy állatorvos véleményét!

 

19. Nyers sertéshús

A nyers sertéshús tilalma a nyersen etetők között is aranyszabály! Ennek oka az Aujeszky-féle betegség, az álveszettség, ami Kanadán és Ausztrálián kívül sajnos jelen van minden intenzív sertéstenyésztést folytató országban. Ennek a herpeszvírusnak a sertés az egyetlen ismert rezervoárja, aki, ha fel is gyógyul egy ilyen fertőzésből, tünetmentes hordozóvá válik. A disznó nyers húsának etetése magában hordozza a betegség terjedését, amely kutyáinkra nézve minden esetben halálos kimenetelű.

A vírus hőkezelés hatására szerencsére elpusztul, így főve természetesen nyugodtan etethető.

 

20. Szőlő és mazsola

A kutatások során azt figyelték meg, hogy a túlzott mértékű szőlőfogyasztás akut veseelégtelenséghez vezethet. Bár a legtöbb kutyát - ragadozó, húsevő lévén - nem fenyegeti a szőlőmérgezés veszélye, de a kutyáit minden földi jóval ellátó gazdiknak köszönhetően már többször előfordult ilyen eset, így nem árt megemlíteni

A mérgezéshez különben meglehetősen nagy mennyiséget kell elfogyasztani: 25-100 dkg-ot. Ami után a tünetek hamar jelentkeznek az állatnál: ha ekkor gyorsan cselekszünk, még megmenthetjük kedvencünk életét. Ha ebünk csak pár szemet falt be, megússza egy kis hasmenéssel.


 

21. Citrusfélék

Fogyasztásuk az egészségre nézve vitatott, mindenesetre kis mennyiségben jótékony hatásúak lehetnek. Apró ebek esetében napi egy teáskanálnyi narancs, vagy mandarin, közepes – és nagytestű társaik esetében az adag duplája, triplája adható anélkül, hogy allergiás reakcióktól, hasmenéstől kellene tartanunk.

Összességében azonban minden gyümölcsről elmondható, hogyha a kutya önként, nagy mennyiségben fogyasztja bármelyiket, az nagy valószínűséggel valamilyen hiánybetegségre utal, érdemes állatorvossal, vagy szakértővel konzultálni.

kutya citrus

 

22. Gránátalma

Ismét egy antioxidánsokban, vitaminokban, ásványianyagokban és flavonoidokban gazdag gyümölcs, ami nyersen számunkra kb. „csodaszer”, kutyánknak azonban, - egyéni érzékenységtől függően – csersavtartalmának köszönhetően megviselheti az emésztőrendszerét hányást, vagy hasmenést okozva.

A hasznos anyaigainak köszönhetően számos, szuperprémium minőségi tápban megtalálható gránátalmától természetesen nem kell tartani: a különböző tápok, és táplálékkiegészítők gránátalma kivonatot tartalmaznak, mely az adott mennyiségben nem befolyásolja kedvezőtlenül szőrmók barátunk emésztését.

 

23. Kókuszdió

A kókuszdió szerencsére nem mérgező, mi több, telis-tele van egészséges összetevőkkel és ásványi anyagokkal. Amelyek nem csak számunkra, de négylábú barátaink számára is hasznos tápanyagok. Bizonyos kutyáknál azonban, -legyen szó a friss kókuszhúsról, kókusztejről vagy a kókuszolajról- allergiás tüneteket válthat ki. A friss kókuszhús pedig a benne lévő zsírok miatt érzékenyebb ebeknél hasmenést okozhat.

A kókuszolaj, -amennyiben hidegen sajtolt, és lehetőleg bio- sokoldalú táplálékkiegészítőnek számít. Attól azonban mindenkit óva intünk, hogy rágójáték gyanánt egész kókuszdióval lepje meg kedvencét. A kókuszdió héja túl kemény a kutyafogaknak, tartós rágcsálása durva fogkopáshoz vezet. Nem beszélve a kókuszhéj darabjairól, amelyek- a dióhéjhoz hasonlóan- megakadhatnak a nyelőcsőben, bélrendszerben, megsérthetik azok felületét, vagy bélelzáródást is okozhatnak.

 

24. Avokádó

Ez a nagyon is étvágygerjesztő gyümölcs persint tartalmaz, amely a növényt megvédi a gombáktól és moháktól, azonban az állatok szervezetére nézve káros. Bár az avokádó fogyasztása nem ártalmas az emberre, a tudósok bebizonyították, hogy néhány állat számára (lovak, kutyák, macskák) halálos méreg lehet a benne lévő persin miatt.

 

25. Paradicsom

Az éretlen paradicsom, illetve növényének részei, szára, levele kutyánkra nézve toxikus hatású, szív- és légzési rendellenességeket okoz. Általában egyébként nem jellemző, hogy kutyánk önként kertészkedés keretében lelegelje a palántákat, de nem árt óvatosnak lenni- mint tudjuk, náluk is előfordulhatnak furcsa szokások…

 

26. Rebarbara és sóska

Sajnos kedvenceink számára a rebarbara is mérgező, a leveleiben lévő kalcium-oxalátnak köszönhetően. Ez az anyag a sóska leveleiben is ott van, és olyannyira károsítja kedvencünk ideg- és emésztőrendszerét, hogy kezelés nélkül halált is okozhat. Ha kertünkben fellelhető ez a finomság, és kutyánkon észleljük a jellegzetes tüneteket, mint a remegés és az ingerültség, haladéktalanul vigyük az állatorvoshoz!

 

27. Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma, snidling

Noha mi éppen az ízéért felelős vegyületért szeretjük, a termesztett hagymafélék kutyáink számára mérgező, épp ezért kerülendő zöldségek. Az szervezetük ugyanis képtelen lebontani az említett vegyületet, a tioszulfátot, ami felhalmozódva a gyomrukban mérgezést okoz.

A hagymák családjába tartozó - hagymák - etetése épp ezért sem nyersen, sem főzve, sem szárítva nem javasolt. Természetesen kritikus állapotot jelentős mennyiségű tioszulfát okoz, ami a vörös vérsejteket károsítva vérszegénységet idéz elő, és akár kedvencünk halálát is okozhatja.


 

28. Mustár, mustármag

Persze, az embernek általában nem jut eszébe mustárral, vagy mustármaggal kínálgatni kedvencét. De az elunt, vagy kikunyerált hamburgervégek, a hotdog, vagy mustáros szendvics maradékok sajnos túl gyakran végzik a kutya táljában ahhoz, hogy ez a bekezdés elsikkadhasson.

A mustár sajnos –a kísérő pékáruval ellentétben- nem csak felesleges tehertétel a szervezet számára, hanem egyenesen mérgező! Egészségkárosító hatása természetesen egyedi érzékenységtől, és testméretétől is függ- így, ha szembe találod magad olyan, gazdik által tett kijelentésekkel, hogy „a kutyám imádja a mustárt”, vagy „a kutyámnak semmi baja nincs a mustártól”, ne vedd készpénznek. A többi konyhai maradékhoz hasonlóan, ezek is kerülendő falatok.

A mustár, az elfogyasztott mennyiségtől függően gyomor- és bélrendszeri gyulladásokat okoz, aminek a tünetei a hasmenés, hányás, és a hasi fájdalmak.

A gyulladás antibiotikummal, és diétával orvosolható, ha a tüneteket tapasztalva orvoshoz viszed a kutyád.

 

29. Csípőspaprika

Míg a sima kápia, vagy tévépaprikával általában egy négylábúnak sem gyűlik meg a baja. Acsípős társaik meglehetősen otrombán tudnak viselkedni kis barátaink emésztőrendszerében egyéni érzékenységtől függően enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket produkálva.

A csípős piros, vagy chilipaprikában ugyanis található egy anyag, a kapszaicin, ami irritáló hatással van a kutya gyomrára, és beleire egyaránt. Különben kedvenceink nem is igazán szeretik, mi több, kifejezetten kerülik a csípőspaprikát. Kivéve persze, ha az szósz formában egy ínycsiklandó hamburger- vagy hotdogmaradékon, vagy őrölve a megmaradt vasárnapi húslevesben ázott. Ilyenkor bizony nem fogják kiköpködni…

 

30. Burgonya és részei

A krumpli, bár sok kutyatápban is megtalálható, kedvelt alapanyag, és feldolgozva tulajdonképpen veszélytelen, nyersen mérgező! A benne található vegyület, a szolanin, ami szárában, leveleiben és csíráiban koncentrálódik ránk, emberekre is mérgező hatású.

Ha rajtakapjuk kedvencünket, hogy krumplit lopott, ne hagyjuk neki, hogy megegye. Pláne a kicsírázott példányokat tartsuk tőle távol! A kutyák, bizonyos vélemények ellenére nem feltétlenül tudják, hogy mi nekik a jó. Főleg a kölyökkutyák szeretnek mindent is megkóstolni, szóval ne bízzunk az értékítéletükben!

 

31. Spenót

Oxálsav tartalma miatt nagy mennyiségben kimondottan káros a kutyusaink számára, mivel vesekárosodáshoz vezet. Egyébként nem jellemző, hogy a kutya önszántából megóhajtaná a legelését. De a gazdi kezéből minden mindig sokkal kívánatosabb. Csekély mennyiségben a fogyasztása nem okoz gondot, de a megmaradt spenótpürét ne (se) etessük fel a négylábúval, ha nem akarunk alaposan kitolni vele.


32. Gombák, gombát ehet a kutya

Mivel a gombák fogyasztása még számunkra is jár némi rizikófaktorral- egyáltalán nem javasolt kutyáinkat gombával etetni. Érdemesebb még a közelükből is kigyomlálni ezeket a „jószágokat”, mert még az egyébként ártalmatlan darabok is okozhatnak bélgyulladást. Nem beszélve a mérges gombákról, amik kis mennyiségben is tönkreteszik a májukat.

mit nem ehet a kutya
 

 

33. Aloe vera

Az örök élet növényének tartott aloe vera kutyáink számára is igazi „csodaszer”, azonban kizárólag megfelelő feldolgozást követően. A növény levelének ugyanis van konkrétan mérgező része, ami a kocsonya és a levél külső része között található sárgás anyag. Ebből elég egy csekély mennyiség, és a hányás / hasmenés garantált! Szóval, ha kedvencünk a játék hevében lecibál egy ilyen húsos levelet, mert –kiindulva futtatón hallott remek rombolós sztorikból- éppen elképzelhető, ne hagyjuk neki, hogy csak úgy meglógjon vele. Az aloe vera többi része igazi kincs, de az a sárga lé legfeljebb latexnek jó! Nagy mennyiségben, a szervezet elektrolit háztartásának felborításával életveszélyes állapotot is előidézhet.

 

34. Édesgyökér

Noha hazánkban csak a keserű édesgyökér őshonos, az igazi édesgyökér, jótékony hatásának köszönhetően hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Egyes megközelítés szerint az édesgyökér kutyánkra nézve káros hatású, míg mások gyomorvédő, gyulladáscsökkentő hatásai miatt előszeretettel ajánlják allergiás, vagy ízületi gyulladásban szenvedő kutyusoknak egyaránt.

Legyen szó humán, vagy állatgyógyászati használatról, minden más gyógynövényhez hasonlóan kijelenthető, hogy alkalmazása szakértelmet igényel.

Nem megfelelő használattal bármely kedves gyógynövény hatékonyságát veszti, vagy ami még rosszabb, kölcsönhatásba lépve más hatóanyagokkal, ellenkező hatást gyakorolhat. Kedvenceink gyógynövényekkel való „tuningolását”, gyógyítását, vagy kiegészítő terápiáját –hatóanyagokról lévén szó- bízzuk szakértőre, herbológiában jártas állatorvosra, vagy kutyaherbológusra.


 

35. Dohány, dohánylevél, nikotin

Kertünk esetleges növényeihez hasonlóan a dohányleveleket sem valószínű, hogy kutyánk önszántából megcsócsálja. Egy mindenre Is kíváncsi kölyöktől azonban ennél cifrább ténykedések is kitelnek, így nem árt résen lenni, ha van egy kis ültetvényünk a hátsókertben.

Az alkoholhoz hasonlóan a nikotin is sokkal durvább hatással van kiskedvenceinkre, mint ránk. A dohány levelének, vagy virágának elfogyasztása olyan mértékű nikotinmérgezéssel jár, ami a kutya bénulását, majd halálát okozza. A mérgezés a korai stádiumban indokolatlan izgatottságot, a szapora légzést, kitágult pupillákat, esetleg hányást okozhat. Amennyiben a kutya nem kapja meg a megfelelő ellátást, lebénul, majd belehal a mérgezésbe.

Persze ha növényeink nincsenek is, csak káros szenvedélyünk, akkor se dőljünk hátra. A passzív dohányzás káros hatásai már hosszú idő óta ismert tények, melyek kedvenceinket sem kímélik. Nyilvánvalóan a közös légtérben elkövetett füstölgés fokozottan veszélyezteti embertársainkhoz hasonlóan kutyánk egészségét is, duplájára növelve a daganatos megbetegedések kockázatát.

 

36. Marihuána

Tisztában vagyunk illegális mivoltával, és azzal is, hogy a legtöbb házikedvenc nincs kitéve a THC hatásainak, de akadhatnak gazdik, akik a (nyilván) rekreációs céllal elkövetett fogyasztást zárt légtérben, kedvencük jelenlétében követik el. Nekik oda kell figyelni!

A marihuána szintén azok közé a szerek közé tartozik, ami kutyánkat sokkal jobban megviseli. A passzív „beállás” esetén egyedi érzékenységtől, és testmérettől függően a tünetek a tág pupilláktól a hányáson, levertségen, szapora szívverésen, ziháláson át a kómáig, vagy halálig változhatnak. Előfordul, hogy a kutya teljesen elveszíti a tudatát, elernyed- ilyenkor a fulladás veszélye is fennál. Egy darab „fűszeres süti” elfogyasztása pedig szinte garantáltan kedvencünk életébe kerülhet.

A marihuánában található másik fontos kannabinoid, a kannabinol (CBD) tisztán egészen más hatást gyakorol a kutyaszervezetre is. Ez, a kenderből nyert szer aktiválja az immunrendszert, és szabályozza a működését is, így segíthet felvenni a küzdelmet egy csomó egészségügyi problémával. Nincs semmiféle hatása a mentális állapotra, és szerencsére legálisan be is szerezhető, szóval ha valaki a kannabiszra esküszik, szorítkozzon az EFSA által jóváhagyott kenderolajra. A CBD bundás barátunknak is segíthet a különböző autoimmun betegségekben, ízületgyulladásokban, de lassítja a rákos sejtek növekedését is.

 

37. Kertünk mérgező ültetvényei: a muskátli

Ismét egy olyan dolog, amiért jellemzően nem lelkendeznek szőrös barátaink, hiszen kicsit sem finom növény. Ugyanakkor mindenre kíváncsi kölykeink, vagy kamaszos romboló kedvenceink biztos, hogy megcsócsálják, ha az utukba kerül.

Noha csak csekély mennyiségben van jelen, a muskátliban található geraniol és linalol olyan vegyi anyagok, amik közvetlenül a bőrrel érintkezve allergiás reakciót, kipirosodást és irritációt válthatnak ki, lenyelve pedig hányást, étvágytalanságot, levertséget okozhatnak.

Az hogy kutyusod igényel e kezelést, függ a mérgezés mértékéből, illetve a reakciók súlyosságától is. Kedvenceink muskátlival való találkozást legtöbb esetben enyhébb tünetekkel megússzák, de nem árt figyelmesnek lenni.

 

38. Pillangósvirágúak: aranyeső, lilaakác, csillagfürt

Sajnos ezek az illatos gyönyörűségek is szörnyen mérgezőek kedvenceinknek. A kóstolás a megevett mennyiségtől függően a hányástól kezdve akár halállal is végződhet, így jobb, ha nem bízunk kölyökkutyánkra a dolgot. A mérgezés mértéke persze függ az elfogyasztott növényi résztől, a kutya méretétől sőt, az évszaktól is.

A mérgezés tünetei lehetnek még a koordinációs problémák, az étvágytalanság, szájüregi vérzés, izomrángás, letargia és mindezek mellett a májkárosodás is.

 

39. Tulipán és nárciszok

Velük sem lehetünk elég óvatosak, ugyanis minden részük, de legfőképp hagymájuk veszélyes kutyáinkra nézve. A mérgezés tünetei a nehézlégzéstől a hányáson át a görcsrohamokig sokféle lehet, mindenesetre gyomor- és bélgyulladást okoznak. Járjunk nyitott szemmel, a tünetek észlelése esetén azonnal vigyük orvoshoz kedvencünket.

kutya virág
 

40. Gyöngyvirág

Az egyik legkedvesebb, bűbájos virágunk sajnos kedvenc barátaink számára a legdurvább mérgek egyike. A gyöngyvirágban megtalálható szívglikozidok ugyanis nagy mennyiségben szívleállást okoznak.

Kevésbé valószínű persze, hogy kutyáink ráfanyalodnak a gyöngyvirágra, ugyanakkor aki kertjét ékesítené ezzel a csodaszép nyövénykével, annak elengedhetetlen néhány hagyma beszerzése. Ezek persze, hasonlóan a többi, szórakozásból ellopott gumóhoz vagy hagymaféléhez, sokkal csábítóbbak lehetnek kutyáink számára.

A mérgezés leggyakoribb tünetei a rendellenes pulzus, szívritmuszavarok, a hasmenés, hányinger rohamok, étvágytalanság, koordinációs problémák, remegés, majd halál. Bármely enyhébb tünet esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne bagatellizáljuk el a dolgot.

 

Mit ehet a kutya és mit nem? 

Nem kell pánikba esned, ha a fent említett étkekből evett egy nyalatnyit, de mindenképp tartsd figyelemmel kedvencedet. Hányás, hasmenés, levertség, láz, hasfájás tüneteinek észlelése (puffadás, bágyadtság, has nézegetése, bélhangok) esetén haladéktalanul vidd őt állatorvoshoz! A különböző, fent említett mérgek maradandóan károsíthatják a máját, vagy az idegrendszerét, de egy ártatlannak tűnő gyomorrontás is súlyos bélgyulladássá is fajulhat a megfelelő kezelés, diéta hiányában.
 

Mit ehet a kutya

A kutya etetése cikkünkben olvasd el milyen lehetőségek vannak amivel táplálhatod kedvencedet.

Ne légy könnyelmű, ha kedvenced egészsége a tét! Tájékozódj, informálódj és mindig igyekezz a lehetőségedhez mérten a legjobb gondoskodásra törekedni, hogy kutyád hosszú ideig Veled lehessen!
 
 
Kihagytunk valamit a cikkből? Írd meg nekünk kommentben és hozzáadjuk a listához!
 
 
Források: