Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya székrekedés – Amikor a kis gond nagy gond

Kutya székrekedés – Amikor a kis gond nagy gond

A kutya székrekedés problémája bármely életkorban előfordulhat kiskedvenceinknél.  Cikkünkben átnézzük, mit tehet a gazdi, hogy könnyebben menjenek a dolgok.

Nos, nem kételkedek benne íróként sem, hogy ez az a téma, amelyet nem szívesen vesz a szájára az ember. Azonban minden felelős gazdinak tudnia kell, hogy mikor jön el az a pont, amikor szeretett kedvence beteg. Sok esetben enyhébb tünetekről vagy betegségekről van szó, de néha komoly baj is lapulhat a háttérben.

Nos, a kaki téma is pontosan ugyanilyen. Lehet egy aprócska gond, pl. nem megfelelő száraztáp a gond. De akár még súlyos, a kutyánk életét veszélyeztető betegség is a székrekedés okozója.

Át kell néznünk ebben a bejegyzésben, hogy mi számít megfelelő kakinak, és mikor kell orvoshoz fordulni székrekedés esetén. Remélem, hogy nem kerül sor arra, hogy használnod kelljen tippjeinket. De ha mégis, itt lesz a Kutyakajáson egy hasznos útmutató neked.

 

kutya szorulás ellen

 

Székrekedés kutyáknál- mikor kezdj aggódni

Egy egészséges kutya normál esetben 1-3 alkalommal könnyít magán. A mennyisége függ a kutya testnagyságától, és hogy milyen eledelt kap.

A BARF étrenden élő kutya széklet mennyisége mindig kevesebb és kisebb is. Amellett könnyebben összeszedhető, hiszen a csontos alapanyagok miatt szárazabb.

A száraztáp esetén,(a magas rosttartalma végett) a kutyák naponta 2-3 alkalommal ürítenek, nagyobb mennyiségeket és puhábbakat.

Ha pedig házikosztos a kutyád, akkor a 3-4 széklet is normális lehet, a halmazállapot pedig hagyhat némi kívánnivalót maga után.

Ha a kutyád nem mutat fájdalmat, jó kedvű, de nem kakil egy napig, még nem kell pánikolni.

Azonban ha 2 nap eltelik anélkül, hogy bogyózna, akkor mindenképpen szükséges felkeresni az állatorvost a problémával.

Ne az legyen az első, hogy a kutyának hashajtó után kajtatsz, bízd inkább az orvos tudására magatokat!

A kutya szorulás tünetei

Lakásban tartott kutyák esetén hamarabb szokott kiderülni, hogy sokat kakil a kutya, vagy éppen ellenkezőleg. Hiszen a gazdi naponta többször lemegy a kutyával, és igencsak feltűnő, hogy nincs produktuma a sétának.

Kertben tartott kutyák esetén van, hogy csak a látványosabb tünetek megjelenésekor tűnik fel a gazdinak, hogy valami nincs rendben.

De melyek lehetnek ezek a jelek?

-a kutya púposan áll és látványosan próbál kakilni

-a kutya sír, nyüszög a próbálkozás közben

- felveszi a kaki pózt, de nem sikerül neki semmi

- vagy ha sikerül is, a széklet kemény száraz

- apró kaki darabokat sikerül neki kinyomni, amelyek beton kemények

- véres a kaki vagy nyálkás

- ezen felül lehet láz, levertség is

- hányás

- hasa érzékeny, esetleg felpuffadt

- étvágytalanság

 

kutya szorulás

A szorulás kutyáknál mitől alakulhat ki?

A cikkünk elejénél már írtunk arról, hogy nagyon nem mindegy, mit eszik a kutya. Hiszen ez is lehet egy kiváltó oka annak, hogy arról olvasgatsz most, hogy mit tehetsz kutya szorulás ellen. Nézzük meg egy kicsit részletesebben a kutya táplálkozás- széklet milyensége témakörét.

 

Túl kevés rost

Elsősorban a kutyáknak állati eredetű fehérjére van szükség. (más szóval húsra). De emellett szükségük van szénhidrát forrásra, calcium forrásra, és rostokra is.

A rostok kiemelkedő szerepet játszanak a kutya emésztésre nézve. Mi számít a kutyaeledelekben rostforrásnak? Korpa, cellulóz, tök, útifűmaghéj, és persze a zöldségek. Tökéletes erre a tök vagy az édes burgonya is.

 

székrekedés kutyáknál

 

A táplálékban lévő rost segítik a bélrendszer perisztaltikáját egyrészt. Továbbá a bélben található baktériumok táplálékai, ezáltal gondoskodnak a megfelelő egyensúlyról a kutya pocakban. Ezáltal segítik azt, hogy ne legyen kutya hasmenés vagy székrekedés.  

De természetesen a méreganyagok semlegesítésében is részt vennek ezek a „jó bacik”. Úgyhogy szerepük egyáltalán nem elhanyagolható a történetben.

 

Csont adása  / magas calcium szint

De mi is a probléma azzal, ha Buksi kap egy nagy cupákot a hentestől?

Nos az, hogy ha a gyomorsav nem képes a csontból kivonni maradéktalanul a meszet, akkor az a cupák nagy darabokban fog a belekbe kerülni. Ez pedig elég nagy gondot jelent. Ugyanis a hegyesebb végek akár a belek falát is felsérthetik, és azonnali műtétre szorulhat a kutya.

Ha ezt sikerül is elkerülni, ott lehet még az a probléma forrás, hogy felgyűlik a bélben ez a nagy adag csont. És hát szegény Buksi nem fogja tudni kiüríteni. Vagy ha sikerül is neki, akkor valószínüleg a kaki kemény, és fehér lesz. És még vér is lehet rajta az erőlködéstől.

Fájdalmas lesz számára nagyon, hiszen feszíti a beleket a csont. A vastagbél pedig a vízvisszaszívás helye, és hát így még szárazabb lesz az ott ragadt csontos széklet. És itt már csak az állatorvos fog tudni segíteni Buksikán.

Hogy mit tehetsz ez ellen? Ne adj neki csontot! Ha pedig a fogai tisztítása miatt mégis ezt választod, akkor ne hagyd, hogy hatalmas adagot egyen belőle egyszerre! Hagyd egy fél órát rágicsálni, majd vedd el előle, és kapja meg két nap múlva újból.

Idegen tárgy lenyelése

Ha a kutyád hajlamos a rombolásra, a játékai szétszedésére, akkor mindig alaposan nézz körül, ha szorulást tapasztalsz nála. Hiszen lehet, hogy egy nagyobb darab játékát sikerült neki egyben lenyelni. Ilyen esetben gyakran fordul elő hányás is tünetként.

Vagy ha még egész jól végig is ment az emésztő rendszerén a lenyelt dolog, előfordulhat, hogy majd kikandikál a végbeléből a vége.

Ez főleg kötél játék lenyelésekor szokott gyakori lenni. De amikor az állatorvosi rendelőben dolgoztam, láttam már kéztörlő törülközőt nyelő kutyát is. És nem viccelek, egyben jött ki a kutyából.

A kutyák hihetetlen kreatívok tudnak lenni, ha arról van szó, hogyan hozzák a gazdira a frászt.

Találkoztam a rendelőben olyan bullterrierrel, akinek hobbija volt a nagyméretű kavicsok lenyelése. És ez azzal járt, hogy nagyjából évente egyszer gyomorműtétje és bélműtétje volt a kutyának. Egy ilyen alkalommal volt, hogy fél kilónyi kavicsot szedtek ki a kutyából. Ezután már szájkosárral lehetett csak sétáltatni, megelőzve a kavicsevést. Szóval ilyen okai is lehetnek a székrekedést illetően.

 

mit kell tenni a kutya nem tud kakilni

 

Túl kevés mozgás

Talán már nem mondok újat neked kedves gazdi, ha azt állítom, hogy a kutyákat nem a kanapén heverészésre tervezték. Persze nem azt mondom, hogy rakd ki a hidegbe a lakáskutyádat. Csupán annyit, hogy mérettől függetlenül, minden kutyának szüksége van a napi rendszeres mozgásra.

Ha nincs meg a napi 2-3 kötelező tiszteletkör legalább a háztömb körül, ne csodálkozz, ha az emésztő rendszere le fog lassulni, és szorulástól szenved majd.

Igenis vedd sportosra a figurát, és sétálj vele többet. Hiszen ahogy a nagy Cesar Millan is megmondta: fáradt kutya = boldog kutya. A több sétától nem csak te fogod magadat jobban érezni, hanem ő is. Több szimatolás, több szaladgálás és sok-sok gond meg fog ezzel oldódni meglátod majd.

Duzzadt prosztata

Szuka kutyus gazdik most tovább görgethetnek. Vagy éppen maradhatnak is, és tanulhatnak mások „hibájából”. Ugyanis van egy olyan székrekedést kiváltó ok, amelyet a nem ivartalanított kutyák gazdái „élvezhetnek”. Ez nem más, mint a sok hormonális ingadozástól megnagyobbodott szerv.

Ez általában 7 éves kor feletti kanoknál jelentkezik. A legtöbb esetben egy jóindulatú elváltozásról van szó ami ivartalanítással könnyen megelőzhető. Azonban az is előfordul sajnos ,hogy prosztata rák van a rendellenesség mögött.

Amellett hogy a duzzadt prosztata nehezített székelést okoz, tapasztalhatsz még nehéz, vagy fájdalmas vizelést is kutyádnál.

 

Béldaganatok

Sajnos bármely korú, fajtájú kutyánál előfordulhat, hogy kialakul ez a daganattípus. Ilyen esetben az okozza a székrekedést, hogy a tumor elállja a széklete útját.

 

Sérv, bénulás

Sajnos ha kutyánk egy olyan gerincszakasza sérült, amely az alttesti szakasz beidegződésért felel, előfordulhat, hogy nem tud kakilni. Ilyen esetben a kutya székrekedés paraffinolaj vagy más hasonló szer adásával az ételével szokott megoldódni.

 

Fájdalom

Legyen szó akármilyen hasi fájdalomról, előfordulhat, hogy a kutya nem szívesen akarja felvenni azt a bizonyos pózt. Ezzel leggyakrabban a gazdi az ivartalanítás után szokott találkozni. A kutya műtét után széklet ürítési szándékát gyakran halogatja, a fájdalom miatt.

Adjunk neki puha kajcsit, konzervet, rostos ételeket, a kutya szorulás ellen. És persze kérhetünk az állatorvostól fájdalom csillapítót is otthonra egy pár napra.

De lehet végbélnyílás fájdalom is az oka. Ez általában a bűzmirigy telítődésével függ össze. Ezt pedig leggyakrabban allergia okozza. (étel, pollen példásul) Ilyen esetben a székrekedés kezelése csupán annyi, hogy a bűzmirigy telítődését kell megakadályozni. Így az állat nem köti össze a fájdalmat a székeléssel.

Természetesen nem csak ennyi oka lehet a kutya székrekedésnek. Lehet még pajzsmirigy betegség, vese gondok, és akár a stressz is.

 

Mit kell tenni ha a kutya nem tud kakilni 

Mint fentebb már említettük, egy nap nem kakilkás még nem a világ vége. Azonban ha a második nap végére sem lesz semmi vagy már más tüneteket is mutat a kutya, azonnal usgyi az állatorvoshoz!

De mi is fog rátok várni a rendelőben?

Először is az állatorvos óvatosan áttapogatja a kutya hasát. Az állatorvos rutinos keze már ilyenkor ki tudja tapogatni, ha baj van a belekben. Majd következik egy hőmérés.

A következő lépés a vérvétel lehet. Ilyenkor az alap vérkép mellett szükség lehet ionok, máj-vese-hasnyálmirigy paraméterek vizsgálatára is.

Azután amennyiben rendelkezésre áll, jöhet az ultrahang vizsgálat. Ennek során kiderülhet, hogy ha idegen tárgy van a gyomorban, belekben. Vagy ha nagyon gázosak a belek, az is látszódni fog.

A másik nagyon hasznos diagnosztikai eszköz a székrekedés okainak kiderítésében a röntgen. Ezzel szintén látni lehet bizonyos anyagú idegen tárgyakat, vagy daganatokat is akár.

 

sokat kakil a kutya

 

Van arra is lehetőség, (természetesen nem elesett bágyadt, SOS kivizsgálást igénylő állatoknál) hogy kontraszt anyagot adjunk nekik szájon át. Ez körülbelül 12-14 óra alatt halad át a kutya emésztő rendszerén. Ezzel is kiderülhet, hogy ha van valahol elzáródás.

Nagyobb klinikákon van kolonoszkópiás vizsgálat is. Ez vastagbéltükrözést jelent egy kamerás végű vékony csővel. Ezzel meg lehet vizsgálni a vastag és végbelet a székrekedés okát illetően.

Van egy bevált, a műtéttől kevésbé invazív beavatkozás az állatorvosoknál. Ez nem más, mint a beöntés kutyának. Igen, akár csak az embereknél.

Nekem személy szerint is volt már szerencsém asszisztálni egy ilyen alkalomnál. A gazdi úgy gondolta, jó ötlet a húsvéti csülök csontját egészben az idős, ivaros kan kutyának adni. Nos, hogy is mondjam. Nem volt túl okos ötlet a gazdi részéről.

A vizsgálatot és olaj adását követően sem sikerült a kutyának megszabadulni a beszorult csontoktól. Ezért másnap reggel éhgyomorra visszahívtuk a kutyát és a gazdáját a székrekedés kezelése ügyében. A kutyust erősen meg kellett a gazdinak fogni (egy 40-45 kilós kutyáról beszélünk…) majd egy adag folyadékot a hátsó fertályába kapott.

Ezután a gazdinak sétálnia kellett a kutyussal, várva a csodára. Ezt a műveletet néhány alkalommal megismételtük. De sajnos nem hozott sikert, így altatásban kellett folytatni. Nagyon megszenvedtük mi orvosok is, a szerencsétlen kutyáról nem is beszélve.

 

Mit lehet adni a kutyának ha szorulása van (otthon)

Még egyszer szeretnénk kihangsúlyozni, hogy amennyiben kutyád láthatóan rosszul érzi magát, mindenképp egyeztess az állatorvosotokkal! A kutya székrekedése nem minden esetben aprócska gond!

Ne az legyen, hogy csak kiguglizod, hogy melyik hashajtó kutyáknak megfelelő száraz széklet esetén, és ezzel le is van tudva a dolog. Hiszen a kiváltó okot is meg kell szüntetni, nem csak a tüzet oltani.

Mint sok betegségnél, a kutya székrekedésénél is a megelőzés a legegyszerűbb. Fentebb már írtunk néhány dolgot, hogy mire szükséges odafigyelned, de most átvesszük egy kicsit más szemszögből. Adunk helyettesítő tippeket a kutya hashajtó gyógyszerre.

Magasabb rosttartalmú táp adása

Az átlagos kutyatápok 2-3% rostot tartalmaznak. Ezt a zacskón, az analitikai összetevők résznél tudod leellenőrizni. Egy átlagos kutyának a legtöbb esetben ez megfelelő. Azonban ha ez nem elég a te kedvencednek, akkor nézz szét az ivartalanított kedvencek számára készült tápok között. Ezekben általában több a rost, hogy a kutyák éhségérzetét elnyomják.

Mi jó szívvel ajánljuk a Brit Care Grain-free Senior&Light Salmon & Potato tápját. Magasabb, 7,5% rosttartalmával biztosan nem lesz gond a pocakkal.

 

kutya széklet

 

Több víz

Ennél egyszerűbb nincs is, ugye? Ezeket ugyanis sok gazdi elfelejti, mennyire fontos, hogy elegendő mennyiséget igyon a kedvence. Egy lusta háziállat, aki egész nap a kanapén fekszik, nem mozog eleget, nem is lesz szomjas. És ez egyenes út a székrekedéshez. Ugye, hogy van ebben logika? Több séta, több friss víz, és lehet ennyi is elég lesz a székrekedés megoldásához.

A több mozgást már nem említenénk ismét meg. Legyen evidens, hogy a kutyádnak többször is adsz lehetőséget a nap folyamán könnyíteni magán! A kertben tartott kutyáknak is szükségük van új ingerekre, szagokra és mozgásra. Nem elég a kert az állat számára!

Az, hogy az ivartalanítás sokat segít a kedvenced egészségének megtartásában, már sok helyen olvashattad. Olvasd el a Kutya ivartalanítás - Mindent, amit tudni érdemes róla! cikkünket a bővebb információkért!

 

Lenmagolaj

A lenmagolaj jótékony hatása már nagyon régóta ismert az emberi körökben. Kutyádnak is bátran adhatod! Amellett, hogy úgymond beolajozza a beleket, és könnyíti a bélmozgást, még további jótékony hatásokkal is bír székrekedés esetén. Csökkenti a gyulladásokat, és a bőrére-szőrére is ragyogó hatással lesz.

 

Probiotikumok

A jótékony baktériumok hatásait már fentebb taglaltuk. A jó immunrendszer, és a jó bélműködéshez nélkülözhetetlen a jó bélflóra. Használd kúra szerűen vagy akár folyamatosan is őket!

 

Étrend bővítés

Ha úgy érzed, hogy csak némi extra segítség kellene a tökéletes kaksi állag eléréséhez, megpróbálhatod feltuningolni a kutyád étrendjét. Adhatsz vízzel megduzzasztott korpát, egy kiskanálnyi lenmagot neki, vagy akár picurka kókuszolajat is naponta.

Ha pedig igazi íz orgiát szeretnél neki biztosítani, adhatsz neki párolt brokkolit, zöldbabot, édesburgonyát és néha kis mennyiségben spenótot is neki. Azonban ne ess túlzásba! Ugyanis a túlzott mennyiségű rost hasmenéshez is vezethet például!

Felejtsd el a régi módi „ricinusolaj kutyának mindig jó” meg hogy a kutya székrekedés olaj segítségével megoldódik sztereotípiát. A kiváltó okot szükséges megtalálni, amellyel hosszú távon is megoldható a könnyebb székelés.

Természetesen ha egyszeri a dolog, nem kell aggódnod. De ha gyakrabban szenved a kutyád (krónikus lesz az állapot) akkor mindenképp egy fent tartható megoldást kell találnod.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyabetegségek