Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cavalier King Charles spániel – a barátságosság mintaképe

Cavalier King Charles spániel – a barátságosság mintaképe

Ha egy életvidám kutya után epekedsz, aki nem túl kicsi, hogy rálépj, de nem túl nagy, hogy elsodorjon, akkor a cavalier king charles spániel lesz a befutó!

Ez az kis termetű bohókás de ugyanakkor nagyon elbűvölő kutya már az 1600-as években is nagyon kedveltek voltak, királyi körökben.

Nagyon sok festményen szerepelnek ezen fajta példányai. No és persze nagyon sokat kellett perkálnia egy-egy kölyökért annak, aki birtokolni szeretett volna egyet.

Ugyanis évekig a királyi udvarok hivatalos ágymelegítőjeként „dolgoztak” ezek a barátságos kutyák. (A cavalier szó is herceget, lovagot jelent egyébként)

De mire fel ez a felhajtás? Mit tud ez az aprócska spániel, amit más kutya nem?

Nézzük meg ebben a cikkben részletesen, amit tudnod kell, ha egy ilyen jószág lenne szíved netovábbja.

cavalier-kutya

Az a bizonyos cavalier king charles spániel vérmérséklet

Azt mondják, hogy tökéletes jellemű kutya nincs… De bátran kijelenthetem, hogy a cavalier kutyák igenis nagyon közel állnak ehhez a kijelentéshez.

A cavalier king charles kölyök cuki rövid orrával, kerek buksijával és hatalmas szemeivel a legmegátalkodottabb gazembert is ellágyítja.

Ehhez persze a pihe puha bunda és játékos jelleme is ráerősít, így ne csodálkozz azon, hogy ha elindulsz egy kölyökért a tenyésztőhöz, és rögtön kettővel térsz haza.

Ezek a kis bundások nagyon okosak. Így már az első időszakban sem kell attól tartanod, hogy szétkapná a lakást, amíg te távol vagy.

Nagyon hamar válnak szobatisztává a cavalier king charles spániel kutyák. És szinte „magától” szívja be a tudást, ami a harmonikus együtt éléshez szükséges a gazdival.

A kutyaiskolai kurzusokat játszi szerrel fogja véghez vinni, hiszen az az aprócska fejébe nagyon hamar belerögzülni a trükkök és mutatványok.

Mivel nem túl törékeny típus, de elég sportos a testfelépítése. Így akár agility, flyball is szóba jöhet a cavalier king charles spániel esetében.

Abban azonban mindannyian egyet értünk: A cavalier tartása csakis lakásban képzelhető el számunkra. (ahogy a nagy I. Károly király is tartotta)

 

cavalier-king-spaniel

 

Bár van bundája, sokan emiatt úgy gondolják, bátran tartható az udvaron is. Azonban olyan szinten ragaszkodó típus, és emellett annyira könnyen lehet vele együtt élni, hogy igazi vétek lenne elfecsérelni őt az udvar díszeként. Túlságosan szereti a gazdiját ez a régi motoros öleb.

Abban biztos lehetsz, hogy ő mindig fél szemét rajtad fogja tartani. Ugyanis a cavalier king charles spániel, akárhová is mész a lakásban, vagy az udvaron, követni fog. Nemhiába kapta a társasági kutya jelzőt.

Nem hajlamos szökésre, sem igazán a vad vagy macska utáni hajszára. (persze kivételek mindig lehetnek)

A ház őrzését azonban sosem bízd rá! Ugyanis totálisan alkalmatlan erre a pozícióra. Maximum halálra puszilná a betörőt, de ennél többet ne várj tőle. Ennek a spánielnek mint mondtuk, teljesen más feladatkort szabtak ki.

Miután társasági kutyának tenyésztették ki, nem ugatós típus. Se nem harcias. Az ilyen viselkedés náluk kizáró tényező náluk.

Szóval nyugodt szívvel ajánljuk más kutyák, cicák, tengerimalacka, vagy nyuszkó mellé is. Nem hajlamos dominanciára, persze azért a megfelelő szocializáció az ő esetében is szükséges.

Mint említettük, hogy nem az a nagyon törékeny típus, már kisebb gyerekek mellé is ajánljuk. A nyúzást persze nem szereti, ilyenkor inkább el fog vonulni a saját kis kuckójába. De a nyugodtabb gyerekek mellett igazi főnyeremény ez a kutya.

Nagyon szeret játszani. Legyen szó labdázásról, plüss hurcikálásról, vagy kergetőzésről, ő benne partnert fognak találni gyerekek és felnőttek is.

A mozgás igénye átlagosnak mondható. Miben nyilvánul ez meg?

Az idősebbek számára is megfelelő, ha a napi 2-3 nagyobb sétát be tudják iktatni neki. Túrázós a család? Nem gond, ő ehhez is tud alkalmazkodni. Számára az a fontos, hogy érezze, ő is a család megbecsült tagja.

Az ideális cavalier king charles gazdi

Szerintem már az előző fejezetből is jól látható volt, hogy mennyire egy rugalmas, jó fej kutya fajtáról van szó. Azonban nem ajánlhatjuk a king charles spánielt mindenkinek. Nézzük meg, mi jellemzi a tökéletes cavalier gazdit.

 

cavalier-king-charles-spaniel

A tökéletes gazdi:

-       napi 2-3 sétára minimum van ideje

-       lakásban tartja,mert tudja, hogy mennyire ragaszkodó a fajta

-       nevelésénél a pozitív megerősítést alkalmazza, nem a szigort

-       oda tud figyelni az egészségére (erről írunk később majd)

Egyébiránt bátran tudjuk ajánlani kezdő, elsőkutyás gazdiknak is, mivel nem hajlamos az ember fejére nőni.

A king charles spániel és a cavalier ugyanaz?

Sokan nem tudják, hogy igazából ez két külön fajta (volt) egykor. Inkább ma már gyűjtőfogalomként törpe spánieleknek nevezzük őket. Az eredeti king charles spániel kisebb méretű, és törpébb orrú a cavaliernél.

A cavalier hivatalosan csak 1945-ben lett önálló fajta, és ma már szinte ezt ismerik a legtöbben. De valójában a king charles spániel cavalier előtt létezett.

Hogy is néz ki ez a cukiság?

Mint már fentebb említettük, hivatalosan a társasági és kísérőkutya fajtacsoportba tartozik ez a fajta. Ennek megfelelően nem egy óriás kutyáról beszélünk.

A marmagassága 30 – 35 cm, a súlya 5-8 kg között van, nemtől függetlenül.

Szerencsére viszonylag hosszú élettartamot várhatunk előkelő kedvencünktől, körülbelül 9-14 évet.

Nagy, kerek szemei mindig sötétbarnák. Orra fekete, és mint már említettük, a cavalier orra hosszabb, mint a king charles-é.

Hosszú fülük van, amin a szőr is hosszúra nő.

 

cavalier-spaniel-kutya

 

Többféle színváltozatban tenyésztik a cavalier fajtát.

A black tan Fekete cser, tricolor (fekete fehér barna), fehér cser, gesztenye vörös, és a fehér-gesztenyebarna. Csak fekete fehér nincs.

Ez utóbbiról egyébként elmondunk egy érdekességet. Ugyanis ezen színű kutyák tetején mindig megtalálható egy kis rombusz alakú barna folt, mint jellegzetesség.

A monda szerint John Churchill felesége, Sarah gyakran volt magányos, és ezért tartottak cavaliereket. Állítólag amikor szorongott, az ujját mindig a kutyája homlokához nyomta. És amikor megszületettek a kiskutyák, minden kölykön ott volt az ujja nyoma. Azóta egy a jegyet Blenheim vagy más néven hercegnő lenyomatnak is nevezik ennél a csendes nyugodt kutya fajtánál.

A cavalier spániel ápolása

Erre a fajtára igazából két véglet jellemző. A tenyésztői példányok némelyike már-már brutál mennyiségű bundával rendelkezik, akikre igencsak időt és energiát kell fektetnük ápolás terén.

Ezeket a kutyákat rendszeresen kozmetikus gondjaira szükséges bízni. (a gazdi ápolása mellett persze) Ilyenkor megigazítják itt-ott a bundát, kinyírják a szőrt a talpukról, fenekükről, vagy szükség szerint rövidítik a szoknya részt, vagy a comboknál a szőrt.

Azonban ezzel szemben vannak a „csupasz” példányok, persze csak képletesen. Ezeknek a cukiságoknak elég, ha csak a gazdi viseli rendszeres gondját.

Ebbe bele tartozik a heti 1-2 átfésülés egy strapabíró bontásra és aljszőrzet kiszedésre is alkalmas kefével. De ellenőrizzük le a karmok hosszát is.

 

cavalier-spaniel

 

A szemüket minden nap ki kell törölni, mint ahogy a hosszú, lelógó fülük miatt a hallójáratot is érdemes. Erre nagyon alkalmas a Biogenic Clean Ears folyadékja.

Vedlésre náluk is számítani kell, de sosem lesz annyira erős, mint mondjuk egy németjuhász esetén.

Teljesen rövidre nyírni a szőrzetüket nem ajánlott!

A king charles spániel etetése

A cavalierekre általánosságban jellemző, hogy kissé finnyásak, és érzékeny gyomrúak is.

Éppen ezért a mi ajánlásunk szerint már kölyök kortól kezdve érdemes csirke és gabona mentes eledellel etetni. Nézzük meg a Kutyakajás ajánlását!

A kisszemű, baráti áron kapható hazai gyártású Panzi Next puppy tökéletes választás lehet a számára. Ez a bárányos-halas finomság biztosan könnyen le fog csúszni neki.

Ha pedig a szuperprémium felső kategóriájában nézelődnél a számára, akkor is tudunk neked ajánlani természetesen.

Szerintünk tutibiztos választás a Brit care lazacos burgonyás kölyöktápja.  Ebben ízletes gyógynövények, gyümölcsök és még ízületvédő alapanyagok is vannak. Persze a rendkívül selymes szőre érdekében lazacolaj, sőt sörélesztő is került a receptbe!

Felnőtt cavalier king számára pedig fontosnak tartjuk azt, hogy magasabb fehérje és zsírtartalmú tápot válasszunk, ha aktívak vagyunk a kedvencünkkel.

 

cavalier

 

Ennek a kritériumnak nagyon jól megfelel az Optimanova adult mini rabbit tápja, amelyben ízletes nyúlhús és rizs van. Az érzékeny pocakú spánielek és más hasonló törpe (toy) fajták miatt pedig probiotikum került a tápba.

Kevésbé aktív felnőtt kutyusoknak pedig kiváló lehet a Panzi Fitactive hipoallergén kis szemű halas tápja.

A te jószágod már idős? Akkor bizony már másféle tápanyag összetételre van szüksége, ugye tudod?

A Julius K9 hipoallergén bárányos senior tápja megfelelő lehet az érzékeny gyomrú idősödő kutyusod számára. Szintén probiotikummal és mellette ízületvédő alapanyagokkal van dúsítva.

Azonban ilyenkor is még a legjobbat szeretnéd neki mindenből? Nem ismersz kompromisszumot?

Akkor kóstoltasd meg vele az Acana senior tápját. Ez ugyan csirkét tartalmaz, de gabonát egy grammot sem. Csupa egészség, csupa vitalitás minden falatja!

A fajtára jellemző betegségek

Ugye, hogy eddig minden mondatunk olyan volt, akár egy rózsaszín álom? Nos, most jön a fekete leves.

Merthogy hiába cukorfalat ez a kutya, sajnos az egészsége nem az igazi.

Tudtad például, hogy Norvégiában nem is olyan rég elfogadták azt a törvény javaslatot, hogy cavaliert és angol bulldogot tilos tenyészteni? Mert hogy szerintük már nem lehet ott egészséges tenyészpéldányt találni.

Nos, mi úgy vagyunk vele, mint ahogy az összes többi fajtánál, hogy meg kell nézni, hogy honnan hozzuk el az új kispajtásunkat.

Ellenőrizzük, hogy a tenyésztő megcsináltatta-e a szükséges szűréseket a fedeztetés előtt. Hiszen senki nem szeretne sok pénzt kiadni egy kölyökkutyáért, aki később nagyon sok egészségügyi problémával fog együtt élni hosszabb rövidebb ideig.

Nézzük meg tehát, hogy mire is számíts az esetükben.

 

Szívbetegség

Bizonyos állatorvosok szerint a king chales spániel kutyafajta egyedek felénél már 5 éves kora előtt megjelenik valamilyen szívelégtelenség. Idős korukban meg még ennél nagyobb arányban. Szóval ezért sem éri meg a cavalier eladó hirdetéseket a közösségi oldalon vadásznod. Hiszen a „házi szaporulat” esetén nincs semmilyen garancia arra, hogy a szülők vajon betegek-e.

EFS . Episodic Falling Syndrome

Ez konkrétan azt jelenti, hogy stressz vagy nagyobb megerőltetés hatására a kutyusod epilepszia szerű görcsöket kap. Emiatt hirtelen összeeshet, vagy nem tud ezek miatt mozogni. Nagyon ijesztő, de nem fájdalmas jelenség.

 

king-charles-kutya

 

Szemszárazság

A tenyésztők elmozdultak a még kisebb fej, még nagyobb cuki szem irányába a generációk során. Ez azonban egészségügyi gondokat okoz, mint pl. a krónikus szemszárazságot. Az ilyen kutyusoknak élethosszig műkönnyezni kell a szemüket.

Curly coat szindróma

Ez a rögtön már megszületésük után diagnosztizálható betegség, sajnos nem jó dolog. Az erősen göndör szőrzet sajnos később fájdalmas, gyulladt bőrrel jár, és gyógyíthatatlan. Sokszor eutanáziát javasol az állatorvos a kutya fájdalmának elkerülése érdekében.

Porckorong sérv gondok

Bár sokan úgy gondolják, hogy ez jellemzően a tacskók betegsége, sajnos ennél a fajtánál is jelen van. Leggyakrabban a nyaki résznél jelentkezik náluk. Az enyhe fájdalomtól a részleges vagy teljes bénulásig is terjedhet a súlyosság. Kezelése a súlyosság függvényében történik. (gyógyszerek, ízület védők vagy akár műtét)  

Xantin húgykövesség

Ez nem a hagyományos húgykövességet jelenti, hanem a bakteriális fertőzések által okozottat. A xantin kristályok, üledékek formájában normál esetben is megtalálhatók a kutya húgyútirendszerében.
Xanthinuriának nevezzük, amikor enzimhiány következtében az anyagcsere nem megfelelő. Így a xantin felszaporódik és szilárd anyaggá koncentrálódik.

Ezen kívül is még sok betegség jellemző rájuk, azonban nem tudunk most teljes mértékben mindent felsorolni.

Egy a lényeg : mindenképpen jó helyről vedd meg a kiskutyádat!

De most nézzük meg, hogy hogyan is alakult ki ez a fajta, mi miatt lett ennyire „jófejre” tenyésztve.

A cavalier king charles spaniel története

Ezek a kistermetű spánielek már nagyon régóta közkedveltek. Valószínűleg spanyol és francia ősökkel büszkélkedhet, azonban Angliában lett igazán elismerve.  

Ugyanis már I. Károly és II. Károly is efféle ebekkel szerepel a festményeken.

A King charles fajtát a 19. században ismerték csak el. De volt egy másik fajta is akkoriban amely nagyon közkedvelt volt. Ez nem más mint a töpszliorrú mopsz. A trend is effelé kezdett el mozogni, így csökkent a king charles spaniel orra is rövidült.

cavalier-kolyok

A fajta azonban egy időben szinte teljesen kikerült a népszerűségi körből. Azonban 1926-ban az amerikai Roswell Eldridge hihetetlen összeget ajánlott fel olyan kölykökért a tenyésztőknek, akik az eredeti, hosszabb orrú példányokra hasonlítanak. Így ismét előtérbe került ezen típusok szaporítása.

Ennek megfelelően, mint már említettük, 1945-ben elfogadta az angol kennel club és az fci őket, azaz a Cavalier King Charles fajtát, önállóként.

Ezen előkelő, vidám és barátságos kutyának a társaságát a mai napig nagyon sokan keresik, hiszen remek alkalmazkodó képessége van.

Jól megtalálja a közös hangot a kisgyerekes, sokkutyás családokkal, mint ahogy az idősebb korosztállyal is.

Ha tenyésztőtől, szűrt szülőktől szerezzük be, akkor sokáig fog minket boldogítani ez az életteli, játékos öleb.