Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Íme egy igazi latinos, védelmező szerető- A Cane Corso!

Íme egy igazi latinos, védelmező szerető- A Cane Corso!
Ha megismernél egy igazi olasz őrző-védő, mégis családbarát kutyát, akkor megtaláltad. 

 

Legújabb bejegyzésünkben bemutatjuk Neked az olaszok kedvencét, a cane corso kutyát! Bejegyzésünk végére számodra is kiderül majd, hogy miért olyan népszerű az itáliai lankákon ez a tekintélyt parancsoló szelíd négylábú.

 

Kezdjük az elején! Ismerjük meg kicsit közelebbről ezt az izmos, marcona, de vajszívű ebet!

 

A cane corso története

 

corso kutya

 

Ősi olasz kutyafajták révén a cane corso (ejtsd: kane korso) leszármazottjai már az ókori krónikákban is feltűntek. A római kultúra fejlettségét igazolja, hogy már akkor is foglalkoztak a kutyatenyésztéssel. Ezt a fajtát egy már létező típusból, a nagyobb mastino napoletano-ból tenyésztették. A canecorso ősét canis pugnaux-nak nevezték el. Ezt az ijesztő külsejű négylábút használták a vadászatban a nagyvadak elfogására, de a háborúkban és az arénákban is.

A birodalmi idők után a cane corso védelmező képességei miatt őrző-védő kutya lett. A mai elnevezéssel már a 16. században is tenyésztettek kutyákat. Elsődleges feladatukként a határokon és földeken dolgoztak őrök mellett. A robosztus négylábú neve is erre utal. Jelentése testőr, erős, hatalmas. A cane szó pedig kutyát jelent.

A nagy háborúk őket sem kímélték. A második világháború után a cane corso kutya szinte teljesen kipusztult. Azonban Giovanni Banatti professzornak köszönhetően újra feléledt. A tudós a háború sújtotta Olaszországban talált néhány corso kutya egyedet, és segítségükkel megmentette a nemes kutyafajtát. Később munkáját Stefano Gandofi és a Malavasi testvérek vették át, akik 1987-re kialakították a hivatalos fajtaleírást a fajtaklub megalapításával (SACC-Societa Amatori Cane Corso). A nemzetközi egyesület 1993-as megalakulása után egy évvel az FCI hivatalosan is elismerte a marcona négylábút.

A következőkben ismerjük meg jobban az olasz vidék királyát!

 

canecorso természete

 

Milyen tulajdonságokkal bír ez a négylábú?

 

Igaz, hogy a belső számít, de mi most először a külső jellemzőkkel kezdjük bemutatni a cane corso kutyát.

A kanok marmagassága 64-68 centiméter, súlyuk 45-50 kilogramm, a szukáé pedig 60-64 centiméter és 40-45 kilogramm.

 

cane

 

Legfontosabb sajátossága izmos és erős testfelépítése. Egyenes végtagjaival és arányos testével igazi őrző-védő, nyomkereső kutya. Ám ez a „gyúrós” kinézet csalóka. Ennek az ebnek bizony hatalmas a mozgásigénye, amelyre kiegyensúlyozott jellemének fenntartásához nagy szüksége van.

 

Az FCI az alábbi színváltozatokat ismeri el:

- fekete

- ólomszürke

- palaszürke

- világosszürke

- világos őzbarna

- őzbarna

- sötét őz barna

-foltos (őz barna és szürke különböző árnyalataiban csíkos)

 

cane corso tulajdonságai

 

Ha világosabb egyedet keresel, megjegyezzük, hogy cane corso fehér színben nem létezik.

Igaz, hogy a molosszus kutyák legtöbbje nagytestű és lusta négylábúak hírében állnak, ám a cane corso ebben teljesen eltér a családjától. Ő imád mozogni, méretes testalkatához képest kiemelkedő gyorsasággal.

Érdemes megemlíteni eme négylábú védelmező ösztönét. Családját, falkáját maximálisan megvédi az idegenektől. Emiatt pedig eléggé gyanakvó az ismeretlenekkel szemben, akik belépnek a területére. De ne félj, ha rendesen neveled, akkor nem lesz probléma. A nevelés idővel kifizetődik. Kitartó és következetes munkádért cserébe egy barátságos, okos, hűséges, kedves ebet kapsz, aki a többi kutyával szemben is jól kijön.

Erős egyénisége miatt nem ajánljuk kezdő gazdinak. Ugyanis a cane corso határozott és tapasztalt nevelést kíván. Egy ilyen gazdi kezei között viszont hamar jólnevelt kutyus válhat belőle. Hiszen ennek a fajtának jóval nagyobb szüksége van a szocializációra, a szakértő tanításra és a rengeteg edzésre.

 

A cane corso nevelése

A nevelést célszerű hamar, 4-16 hetes korban elkezdeni. Először az emberekhez, a zajokhoz és az autókhoz szoktatással érdemes indítani. A megfelelő szocializáció és a későn kezdett tanítás hiányában ugyanis könnyen katasztrófa történhet. Ha nem tréningezzük rendesen, akkor felnőtt korára agresszív és félelmet keltő szörnyeteg válhat belőle. De ne aggódj, a kitartó munka hamar meghozza gyümölcsét!

 

cane corso kölyök

 

Magas intelligenciája és tanulni vágyása révén egy olyan társat kapsz magad mellé, aki családod védelmezője lesz egész élete során. Hiszen ez a tekintélyt parancsoló négylábú a falkájával szemben gyengéd és odaadó.

Most, hogy megismertük a cane corso kutya tulajdonságait, lássuk a legjellemzőbb betegségeit.

 

Cane corso betegségek

Az egészség szempontjából nem lesz nehéz dolgod, ha emellett a kutya mellett teszed le a voksod. Szerencsére erre a fajtára nem jellemző sok betegség. Megfelelő tartási körülmények és táplálás mellett hosszú és boldog élet várhat rá. Csak a méretéhez sajátos problémáktól kell tartanod. Ilyenek az ízületi problémák, a csípődiszplázia, vagy a degeneratív ízületi betegségek. Ezek nagy mértékben elkerülhetőek, ha hiteles tenyésztőtől vásárolsz kiskutyát.

Továbbá arra is figyelj, hogy az életmódjának megfelelő és minőségi táppal etesd. Ebben segítünk Neked korábbi bejegyzésünkkel, a Nagy kutyatáp teszttel. Fontos, hogy a fajta méretéből adódóan hajlamos a gyomorcsavarodásra. Ezért séta előtt és után minimum egy órát ne etesd.

 

Ápolás

Az ápolásban is szerencséd lesz, hiszen egy rövid fedő- és aljszőrzetű, közepes szőrhullatású négylábú. Elegendő, ha időnként átfésülöd egy masszázskefével. Továbbá ajánlott hetente átnézni bundáját, fülét és tappancsait az esetleges sérülések, élősködők után kutatva.  

cane corso természete

A cane corso tartása

A cane corso legfontosabb jellemzője, hogy hatalmas a mozgásigénye. A lemozgatás és kielégítő nevelés hiányában ez a négylábú is hajlamos arra, hogy unalmában mindenféle csínyt kövessen el a kertben vagy a lakásban. Olyan gazdik mellé ajánljuk, akik biztosítani tudják számára a napi minimum 30 perc mozgást.

A rendes lefárasztás mellett lakásban is nyugodtan viselkedik. Ha pedig az udvaron tartás mellett döntesz, akkor biztonságos legyen a kerítésed. Nagyon fontos, hogy kutyád ne tudjon átmenni a szomszédba, nehogy véletlenül kárt tegyen a szomszédban élő állatokban.

 

canecorso

 

A következőkben lássuk, hogy mivel és hogyan érdemes etetni ezt a méretes jószágot!

 

A cane corso etetése

Már említettük, hogy mély mellkasú fajta révén megvan az esély a gyomorcsavarodásra. Ennek megelőzésének érdekében ajánlott a napi etetési mennyiséget két részben odaadni. A canne corso is hízékony, ezért a kiegyensúlyozott táplálás mellett figyeljünk, hogy a megfelelő mennyiséget adjuk neki. Nagy segítség lehet a témában korábbi cikkünk Kutya etetése címmel.

A cane corso kölyök etetésénél is nagyon fontos a minőségi tápválasztás. Hiszen a kiskutya növekedése meghatározza majd a felnőttkori egészséget is.

A képre kattinva további hasznos információkat találsz az általunk legjobbnak vélt kutyatápokról!

kutyatáp teszt útmutató

A megfelelő fehérje és szénhidrát arányú táplálék kiválasztása mellett javasoljuk a kutyus élete során alkalmanként ízületvédő készítmények adagolását is. A termékek kúraszerűen alkalmazva olyan hasznos anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyek hozzájárulnak az ízületek és csontozat fejlődéséhez és kitűnő állapotához.

 

Egy cane corso az álmod? - Ezekre figyelj a vásárlásnál

 

cane corso tartása

 

Ha mindig is egy ilyen olasz szépségre vágytál, érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat. Minden fajtatiszta kölyökkutya esetében igaz, hogy csak megbízható tenyésztőtől szerezd be a kiskutyákat. Sajnos szinte minden kutyafajtára lecsaptak a szaporítók. Ők úgy árulják a kiskutyákat, hogy az apróságok megkaptak minden szükséges oltást, a szülők pedig szűrve vannak minden betegségre. Általában erről szó sincs. A szaporítók csak azért nevelnek kutyákat, hogy minél nagyobb haszonnal túladjanak a kölykökön. És ahogy a mondás tartja, olcsó húsnak híg a leve.

Az ilyen helyekről származó kiskutyákon a kesőbbiekben olyan súlyos betegségek jelentkeznek, amelyeket szerencsésebb esetben csak a pénztárcánk látja kárát. De a bajok akár a kutyus életébe is kerülhetnek. Ezért arra kérünk, hogy hivatásos tenyésztőtől vásárolj. Az ilyen helyeken a szülőket minden lehetséges betegségre szűrik és a kiskutyák is megkapnak minden oltást. Továbbá a cane corso kiskutya etetése minőségi táplálékkal történik, amely szintén elengedhetetlen a négylábúak megfelelő fejlődéséhez.

A tenyésztői kutyáknak borsosabb az ára. A cane corso ár egy megbízható tenyésztőtől minimum 250 ezer forintnál kezdődik. Ha nem tudsz, vagy nem szeretnél nagyobb összeget kiadni, akkor se dönts az olcsóbb, valószínűleg szaporítós kiskutya mellett.

Több lehetőséged is van. Várj egy kicsit a vásárlással. Addig is lehetőséged van arra, hogy felkészülj az új jövevény érkezésére. De szétnézhetsz a magyarországi fajtamentő egyesületek között is. Biztosan megtalálod a számodra legideálisabb kedvencet.

Forrás:

https://www.canecorsobarcelona.com/en/historia-cane-corso-italiano/

http://www.riganonna.cz/history%20of%20cc.html