Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kutya szobatisztaságra nevelése

A kutya szobatisztaságra nevelése

Amikor egy új négylábú kerül a családba, mindenki csak arra gondol milyen cuki! De aztán jön az első feladat: a szobatisztaságra nevelés.

Már a megérkezésekor készüljünk fel a szobatisztaságra nevelésére. A szobatiszta kutya fogalom alatt nem azt értjük, hogy a 10 hetes kölyök kibír rögtön 8-10 órát ürítés nélkül. Ma már többféle módszer közül is választhatunk, hogyan érjük el, hogy a megfelelő helyen ürítsen. Itt is nagyon fontos a következetesség, a kitartás és a dicséret kombinációja.

A kutyapelenka használata a mai világban egyre elterjedtebb. Kényelmes, higiénikus és hamar meg szokták tanulni a kutyák, hogy oda végezhetik el a dolgukat. Azonban, ha olyan szerencsések vagyunk, az első hetekben otthon tudunk lenni kiskutyánkkal, akkor jobb, ha egyből kintre szoktatjuk.

És most nézzük meg részletesebben a kiskutya szobatisztaság problémát!

 

 

Készüljünk arra fel, hogy eleinte lesz néhány baleset a házban. Azonban néhány alkalom után, ha alaposan megfigyeltük az előjeleket, tudni fogjuk, hogy mikor fog pisilni vagy nagy dolgát elvégezni. Akkor rögtön vigyük ki az udvarra, vagy a pelenkára tudjuk vinni.  A kiskutya szobatisztaságra nevelése a napirenden múlik.

Mikor számítsunk arra, hogy el akarja végezni a dolgát?

-evés előtt, után

-alvás előtt, után

 -játék előtt, után

Ebből jól látható, hogy egy 2-3 hónapos kiskutyának nagyon sűrűn kell pisilnie, kakilnia.

Irreális elvárás tehát, hogy egy pár hetes kiskutya teljesen szobatiszta legyen, amíg a gazdi 8 órát dolgozik!

Milyen jeleket figyeljünk?

-nyugtalan,

-nyöszörög

-forgolódik

-nagyon szaglássza a talajt

 

Érdemes a kiskutya számára is egy napirendet kialakítani, hiszen ezzel nem csak neki segítünk, hanem magunknak is. Mert ha mindig ugyanabban az időben kap enni, akkor nagyjából mindig ugyanabban az időben fog a végtermék is távozni. Hiszen ami egyszer bemegy, az ki is jön!

Ideális esetben a kutyánknak van szabad ki-be járása a lakásba és a kertbe, hogy bármikor szabadon elvégezhesse a szükségleteit. Azonban a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. A kutya szobatisztaságra nevelése lakásban egy kötelező és fontos „feladat”. Sokan társasházban laknak vagy egyszerűen csak nincs kutyaajtó, mi meg dolgozunk.  Ezért aztán, amikor egyedül hagyjuk kiskutyánkat, mert dolgoznunk kell, vagy a gyerekért menni az oviba, meglepetés csomag várhat minket otthon.

Ha nincs lehetőségünk gyakran levinni a kutyust, akkor legyen otthon kutyapelenka egy eldugottabb helyen. Érdemes az első pár napot legalább a kutyussal otthon tölteni, mert ez megrövidíti a kiskutya szobatisztaságra szoktatása idejét.

A következő fejezetben általánosan szeretnénk a kutya szobatisztaság nevelése témájáról írni, legyen szó benti, kinti vagy kinti benti kutyusról. Ne felejtsük el, hogy ez nem egy pár napos folyamat. Akár több hónapba is beletelik mire megbízhatóan szobatiszta lesz és a jó helyre végzi a kutyák szagos dolgát!

 

Hogyan neveljünk kutyát?

 

Figyelni a jeleket

Amikor kiskutyánkkal vagyunk, mindig figyeljük a jeleket. A legtöbb kutyus szabadon mászkálhat a házban, ezért mindig résen kell lenni és azonnal cselekedni, amikor dolgát készül elvégezni. Ha egyedül kell hagynunk, zárjuk egy kisebb, könnyebben tisztítható csempézett helyiségbe. Vagy használjunk szobakennelt amelybe kutyapelenkát terítünk .

Rakjunk el a helyiségből minden olyan tárgyat, amelyet kiskutyánk megrághat unalmában. Megakadhat apró tárgy a szájában, és nem leszünk ott, hogy segítsünk neki. De veszélyes, mérgező szobanövényeket is megrághat, erre is ügyeljünk, mert ő nem tudja mi a jó neki! A legtöbb esetben csak megkóstolják, de ez épp elég arra, hogy hasmenést kapjanak tőle.

Amikor kiskutyánk felébredt szundításából, kezdjük azzal, hogy kivisszük, vagy a pelenkára helyezzük.  A pelenkára tehetünk helyhez szoktató sprayt is, amely a vizelethez hasonló szaganyagot tartalmaz. Valószínűleg azt fogjuk látni, hogy a pelenkán vagy a kert egyik részében köröz, szagolgat, majd elvégzi dolgát. Ilyenkor nagyon alaposan dicsérjük meg magas hangos, jutalom falatot is adhatunk érte akár.

A későbbiekben akár parancsszót is köthetünk hozzá „Pisi, kaki”. Egy idő után kialakul majd benne a kívánt reflex nem kell például órákig az esőben áznunk, várva, hogy kedvencünk elvégezze a dolgát.

Ugyanezt tegyük meg evés előtt és után, valamint ha elhúzódik a játék idő is.

A 8-10 hetes kiskutyák körülbelül 2 órán át tudják tartani a vizeletüket. A szobatisztaságra nevelés kutyáknál nem megy egyről a kettőre!

Ha azt látjuk, hogy kiskutyánk keresi a helyet a pisilésre, és el is kezdi, gyorsan kapjuk fel egy hangos „fúj” vagy „nem szabad” parancsszó mellett, és vigyük ki, vagy a pelenkára, és hagyjuk ott befejezni a dolgát.

 

 

Rajtakapás

A legfontosabb, hogy ha rajtakaptuk kiskutyánkat, a már fentebb említett módszerrel vigyük gyorsan arra a helyre, ahol szeretnénk, ha elvégezné a dolgát. Felesleges és káros úgy büntetni, hogy nem láttuk a rossztettet! Ha nem azonnal tudjuk korrigálni a helytelen viselkedést, ne is tegyük!

Annak semmi értelme, hogy egy-két órával a bepisilés után dorgáljuk meg kedvencünket. Nem fogja érteni, hogy miért haragszunk rá! A szobatisztaságra nevelés kutya esetében nem megy csak büntetéses módszerrel!

Pozitív megerősítés

A büntetés hosszabb távon csak a kutyánk belénk vetett bizalmát fogja megcsorbítani. A mi felelősségünk, hogy kutyánk számára megteremtsük a helyet és az alkalmat arra, hogy könnyíthessen magán.

Minél többször visszük ki, annál több az esélye, hogy a dolgát kint végzi el. Eleinte lehet, hogy a szomszédok furán néznek ránk, hogy fennhangon dicsérjük kiskutyánkat, de higgyük el, hosszútávon megéri. Mindig adjunk hangot a dicséretnek, de simogatás és jutifalat is legyen a repertoárunkban. 

Előbb utóbb huncut négylábúnk is rájön, hogy milyen jó dolog kint végeznie a dolgát!

Ne legyünk nagyon mérgesek, ha minden igyekezetünk ellenére meglepetés csomag vár minket otthon a szőnyegen! Ha eleinte sok időt rászánunk, akár már 4-5 hónapos korában szobatiszta lehet kedvencünk, persze csak a tőle elvárható 3-5 órás időtartamban!  Körülbelül egy éves korában várható el a 8-9 órás szobatisztaság kutya esetében!

Napirend

Főleg első kutyás gazdik nézhetnek most furán a képernyőre: Minek a kutyának napirend?

Ha a kutyánk egy jól kialakított napirend szerint éli életét, a mi dolgunk is sokkal könnyebbé válik. Mindig ugyanabban az időben kapjon enni, menjen aludni, és játszunk vele. Hiszen a „meglepetés csomag” így elkerülhetővé válik.

Lefekvés előtt kerüljük a bőséges itatást.

A másik probléma, amivel sok elsőkutyás szembesül: ha esik, ha fúj, a kutyával ki kell menni!

Az, hogy éppen kint szakad az eső, nem lehet kifogás! Saját kényelmetlenségünket a kutyánk szükségletei elé kell, hogy tegyük!

Az általunk elkészített sablon természetesen csak egy alap. Sok gazdi korábban, vagy később tudja kezdeni a napot. De érdemes egy hasonló napirendet kialakítani, hiszen a szobatisztaságra szoktatás kutya esetében az időbeosztáson alapul.

 

Felnőtt kutya szobatisztaságra nevelése

Szerencsére egyre többet gondolják úgy, hogy egy már idősebb kutyát fogadnak örökbe. Azonban gyakran a megmentett kedvencünk előélete nem ismert. Lehet, hogy világ életében egy kerti kutyaként élt, mi pedig panelban lakunk. Ilyenkor ismét előjön a kutya szobatisztaságra szoktatás kérdése. És ha ráadásul egy felnőtt ivaros kutyát fogadunk be, a kan kutya jelölés leszoktatás lesz az első feladatunk. Második körben pedig az ivartalanítás.

Egy előző blogcikkünkben, amely a kutya ivartalanítás részleteiről ír, már kifejtettük annak előnyeit. Többek között kanoknál megszűnik általában a kényszeres jelölő pisilés is.

A felnőtt kutyáknál nem arról van szó, hogy nem bírják visszatartani a dolgokat. Ők eddig bárhol és bármikor üríthettek, ami most már gondot jelent a gazdinak persze a lakásban. Azonban ebben az esetben is a már fentebb megismertetett gyakoribb kivitel és dicséret a kutya szobatisztaság probléma megoldásának a kulcsa.

Örömpisi

Ezt a viccesen hangzó kifejezést sok tulajdonos ismeri már. Ez a viselkedés inkább már felnőtt kutyákra jellemző. Ilyenkor nem arról van szó, hogy például a tacskó szobatisztaságra nevelése sikertelen volt, hanem arról, hogy annyira örül, hogy hazaértünk. És a nagy izgulás és játék közepette bepisil. Ilyenkor azt tegyük, hogy amikor hazaérünk, ne üdvözöljük kitörő örömmel, várjuk meg, hogy lenyugodjon. És ha már nem ugrál ránk, nem visít örömében, akkor köszönjünk neki. Pár hét után elvileg már látnunk kellene a változást.

 

A fentiekből jól látszik, hogy a kutya szobatisztaságra nevelése egy nem túl bonyolult feladat, csupán idő és türelem kell hozzá. Legyünk kitartóak és a jutalom nem marad el! 

A ti kutyátok hamar szobatiszta lett?

 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: felszerelés jutalomfalat