Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tömör gyönyör bohóc, Magyarország kedvence: A francia bulldog

Tömör gyönyör bohóc, Magyarország kedvence: A francia bulldog

Ez a bohókás fajta már régóta közismert és kedvelt szerte a világon. Nézzük meg közelebbről milyen egy francia bulldogot tartani!

Ha már régóta szemezel ezzel a turcsiorrú játékos kutyafajtával, ezt a cikket feltétlenül el kell olvasnod! Hiszen benne lesznek a legfontosabb francia bulldog tudnivalók.

A francia bulldog tartása

Ha egy kölyök foltos vagy csíkos vagy akármilyen francia bulldog gazdái szeretnénk lenni, kössük fel a gatyát mind türelem mind pénztárca ügyben! Ez a fajta tagadhatatlanul mutatós és elbűvölő a maga kis makacs, bohókás természetével.

 

Nem hiába a legkedveltebb kutyafajta szerte a világon, jelleme sokat lendít a negatívumok ellen. Magyarországon évek óta vezeti a TOP 10 –es listát a törzskönyvezett kutyák között. Rövid szőre könnyen tisztítható, bár elég sokat vedlik bizonyos időszakokban. És ráadásul a szúrós kis szőrét elég nehezen lehet a ruhákból kiszedni… de a nyálas puszik kárpótolnak érte!

Könnyen szerethető, laza személyiségű kutya, bár nem ő lesz a kutyaiskola sztárja, ha őszinték akarunk lenni. Játékosan nagyon könnyen taníthatóak. De a túlzott fegyelmezéssel és ismételt gyakorlatozásokkal csak azt fogjuk elérni, hogy kutyánk megcsillogtatja makacs természetét.

 


 

Ez a fajta kutya bár játékos, mégis kiváló házőrző, hajlamos arra, hogy territóriálissá váljon, de tettlegességre ritkán vetemedik. Persze ha észreveszi, hogy csak a család barátai érkeztek, rögtön kibújik a társasági kutya énje, és őneki lesz a legboldogabb vigyorgós feje, ha a figyelem középpontjában állhat.

Nem mondhatnánk, hogy a francia bulldog kiskutya kifejezetten érzékeny típus lenne, fontos számára a következetes szigor. A francia bulldog nevelése a következetességen és a türelmen alapul. És mivel haspók típus, jutalomfalatokkal bőszen készüljünk a tanításakor.

Általánosságban elmondható, hogy ez a kutyafajta viszonylag csendes, de szeret gazdájával beszélgetni. Tele van az internet olyan videókkal, amelyen ilyen „beszélő” francia bulldogok láthatóak, és csöppet sem hasonlít ugatásra a dolog, néha még ijesztő is kicsit.

 


 

Francia bulldog tartása lakásban

Ez a fajta kifejezetten gazdiközpontú, így számára a gazdival heverészés a kanapén a tökéletes hétvégéi közös program. Kis lakásban is lehet tartani.  Mottója: Szeress és etess!

Mivel izmos testfelépítésük ellenére nem kifejezetten nagy mozgásigényű kutyák, bátran ajánljuk kevésbé aktív gazdiknak. Vagy többgyerekes gazdiknak akik nem tehetik meg a napi többszöri órás sétákat tegyenek meg. Ha a francia bulldog kölyök jól volt szocializálva, abszolút gyerekbarát. Bár minden kutyafajtára igaz, hogy ne hagyjuk egyedül a kutyával a gyerkőcöt.

Nagyon játékos kutya, labdázni kifejezetten szeret, emiatt is a gyerekek kedvence. Legtöbbször más kutyákkal, és állatokkal is jól kijön.

És nincs olyan ember aki ne mosolyodna el, vagy nevetné el magát, amikor békapózban kiterülnek, vagy vicces, már-már emberi módra ülnek le!

 

ulo-francia-bulldog
 

És bár nem ő lesz az agility vagy az őrző-védő bemutató sztárja, neki is ajánljuk, hogy végezzen el egy alap tanfolyamot a közeli kutyaiskolában. Hiszen attól, hogy mindenki elolvad, aki ránéz, viselkednie neki is tudnia kell!

Azonban nem mehetünk el a fajta negatívumai mellett sem.

-sokat pukiznak (ó de még mennyit, és milyet!)

-nehezen lesznek szobatiszták

-horkol, szuszog, nyáladzik (igen, mindet, és sokszor egyszerre)

-sok betegségre hajlamos (tényleg sokra!)

-kis mozgásigénye mellett imádja a pocakját, így hízásra hajlamos

-rövid orra miatt nem bírja a meleget (hát igen, a hazai 30 fokos nyarakat nem igazán bírja)

 

kolyok-csikos-francia-bulldog
 

Azonban ha ezektől a negatívumoktól eltekintünk egy viszonylag kevés mozgást igénylő, humoros kis társat kapunk mellé. Biztosan nagyon sok önfeledt pillanatot ad majd nekünk az évek során. A francia bulldog vérmérséklet alapján bátran ajánlható gyerekes családoknak, idősebbeknek, vagy egyszerűen azoknak, akik nem vágynak lefutni a maratont a kedvencükkel.

Elég hetente egyszer átfésülni gumis kesztyűvel a bundájukat, esetleg havonta egyszer fürdetés után a Zooro speciális kefével. Így elkerülhetjük, hogy kutyusunk szúrós rövid szőre legyen mindenhol a lakásban.

 

Aki a francia bulldog tartására adja a fejét, készüljön fel még olyan speciálisabb dolgokra, mint:

  • redők áttörlése a fején napi szinten ajánlott (begombásodhat stb)
  • hűsítő matrac, hűsítő mellény erősen kötelező kánikulában
  • nyári napokon nagyon korán és nagyon későn fog kedvencével lemenni sétálni
  • sokszor fog a vendégektől elnézést kérni a sűrű pukik miatt
  • nem egy úszóbajnok kutya tulajdonosa lesz
  • előfordulhat, hogy vaskos összegeket fog az állatorvosnál hagyni

De persze nem minden fekete vagy fehér! Nagyon sok gazdi most biztosan méltatlankodik, hogy az ő kutyája sosem pukizik, vagy sosem beteg, vagy nagyon aktív! Kivételek mindig vannak és erősítik a szabályt! 

 


 

A francia bulldog etetése

Fejszerkezetük alapján hajlamosak arra, hogy csak habzsolják az ételt, mint kacsa a nokedlit. Emiatt érdemesebb már kis koruktól kezdve nagyobb tápszemcse méretű szárazeledelt vásárolni nekik, és akár habzsolásgátló tálat beszerezni.

Mivel a franciabulldog hajlamos a különféle allergiákra, érdemes jó minőségű, lehetőleg csirke és gabonamentes táppal etetni. Mi jó szívvel ajánljuk az N&D medium/maxi bárány áfonya sütőtök tápját, amely évek óta a francia bulldog gazdik nagy kedvence nálunk.

 Adjuk két részletben az ételt neki, hogy a gyomrát ne terheljük meg. A jutalomfalatokat csak csínján adjuk a hízás elkerülése miatt. (persze eleinte a tanításkor ne fukarkodjunk!)

Tápváltásra érzékenyek általában, érdemes lassan, fokozatosan váltani, 5-7 nap alatt! Meg lehet őket támogatni új táp bevezetésekor probiotikummal, pl Agroferm porral.

 

A francia bulldog betegségei

Itt is szeretnénk kihangsúlyozni, hogy mi azt támogatjuk, hogy hivatalos francia bulldog tenyésztő embertől hozzuk el leendő kiskutyánkat. Mivel a fajta nagy közkedveltségű, sokan házilag, hozzáértés nélkül szaporítják, és ennek köszönhetően van a fajtában jelen egyre több betegség.

Ezek egyébként elkerülhetőek lennének hozzáértő tenyésztéssel. Leggyakrabban a szaporítóknál a fehér foltos változatot találni, mert ez lett az egyik „legdivatosabb” szín.


A hirdető portálok tele vannak francia bulldog képek tömkelegével, de jól gondoljuk meg, hogy mivel is jár egy nem tenyésztőtől vásárolt kiskutya.  Egy tenyésztőtől származó francia bulldog kutyák ára egyébként 150-300 ezer forint között mozog. Ezért cserébe egy öröklődő betegségre leszűrt szülőktől kapunk kiskutyát, aki többször volt oltva, féreghajtva. Ne vásároljunk zsákbamacskát!

És sajnos már úton útfélen kidobott, beteg, vagy szaporítótól elkobzott, agyonelletett, vagy betegen született francia bulldog kiskutyába botlik az ember sok esetben. Ezeknek a kis ártatlan lelkek mentésére esküdött fel egy maréknyi önkéntes, és hozták létre a Noé állatotthonon belül a Bulldog fajtamentést. Ha egy mentett, fültől fülig vigyori kis francia bulldog az álmod, ne habozz felkeresni őket! Ideiglenes befogadóknál várják a rehabilitációjuk végét, és az álomgazdi eljövetelét! 

A rövidorrú fajtákra általánosan jellemző a hőgutára való hajlam. Minden óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerülje. Nyári melegben csak a kora hajnali és késő esti hűvösebb órák jöhetnek szóba séta, vagy utazás céljából.

Gondoskodni kell róla, hogy a kutya számára mindig legyen egy árnyékos zúg, ahová behúzódhat. Bőségesen legyen előtte friss ivóvíz, és ha nem rendelkezünk klímás kocsival, el kell felejtenünk a kánikulai autózást.

Különleges testalkatuk miatt a lépcsőzést, kanapéra felugrást felejtsük el!

 


 

A következő francia bulldog betegségek szoktak előfordulni:

-Allergia, (por, pollen, étel)

-brachycephal felső légúti szindróma (sokszor műtéti úton tágítják az orrnyílást)

-ékcsigolya problémák,

-porckorongsérv, (bénulással járhat, csak rizikós műtéttel hozható rendbe, de nem biztos a siker)  

-von Willebrand betegség (VIII. véralvadási faktor hiánya  miatt kialakuló véralvadási zavar).

 


 

Mivel nagyon speciális testfelépítésük van, a szukák 90%-a császármetszéssel hozzák világra a kölykeiket. Nagyon gyakran ráadásul mesterséges megtermékenyítést is kell náluk alkalmazni.

Szóval ezekből is látszik, hogy miért tartozik a drágább kutya fajták közé. Nem csak a tenyésztése a drága, hanem a fenntartása is!

 

A francia bulldog kutya eredete

Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint a francia bulldog őse egy törpe angol bulldog kutya. A nottinghami csipkeverő munkások magukkal vitték a kutyáikat, és keresztezték francia kistermetű terrierekkel. Így alakultak ki az álló fülű, kisebb termetű ebek. Amelyek visszakerülve Angliába kapták a francia buldog nevet.

VII Edward angol király is eme huncut kutya fajta rajongója volt.  Sokáig nem választották szét az angol bulldogtól, a bulldog francia változataként tekintettek rá, hivatalosan a szétválasztás csak 1898-ban történt meg. Elviekben az első hivatalos francia bulldog fekete volt. Sokáig patkányozó kutyának, illetve róka vagy borzhajtónak használták ezt a kevésbé érzékeny , izmos fajtát.

Francia bulldog standard

Ennek a vasgyúrónak a marmagassága 35-40 cm, súlya 8-14 kg között mozog. Zömök, izmos megjelenésű. Igazi pasis kiskutya!

Feje erős és széles. Arcorri része nagyon rövid,(mert hát minél rövidebb annál jobb alapon vannak a tenyésztők) orrtükre fekete. Füle felálló, „denevérfül”.

Háta erős, izmos. Hátsó lábai hosszabbak, mint az elsők, emiatt persze szegény kiskutyánknak sok egészségügyi problémája alakulhat ki. Farka természetesen rövid, szőrzete sima és finom. Várható élettartama 9-12 év.

Hivatalosan nincs olyan, hogy mini francia bulldog kutya! Csupán az alom kisebb tagjait próbálják így eladni a tudatlan fajtarajongóknak.

 

Francia bulldog színek

Ha az ember francia bulldog kiskutya vásárlására adja a fejét, rögtön első kérdésként felmerül, melyik színt válassza az ember. Szerencsére el vagyunk kényeztetve a kínálatban!

A fajta leírása szerint vannak az egyszínű és a csíkos vagy foltos változatok. Leggyakrabban a francia bulldog bézs maszkos változatával találkozunk az utcán. Ennek minden árnyalata engedélyezett, egészen akár a vörösig. Lehet a francia bulldog szürke, de van egy ritka, az úgynevezett merle francia bulldog is.

A francia bulldog fehér alapon fekete foltos is lehet, kisebb nagyobb mértékben. A fekete francia bulldog leggyakrabban sárga csíkos. És persze nem hagyhatjuk ki az egyik legkeresettebb színt sem, a francia bulldog kék változatát sem a felsorolásból.

Ne legyünk kifejezetten érzékeny típusok, amikor a színek között válogatunk! Mint ahogy mondani szokás, a belső számít! Hiszen ami bent rendben van, az kint is vagy ilyesmi…

 

 

Mindent egybe vetve, ez a kutya fajta mégis nagy közkedveltségnek örvend, és nem véletlenül! Ez a hatalmas álló fülű bohóc, igazi városi kanapékutya! Vidám kis horkantásaival és vicces futásával sokak szívét elrabolja!

 

Ti hogy vélekedtek erről a zömök játékos szívrablóról?