Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Agility- A világ legismertebb kutyás sportja

Agility- A világ legismertebb kutyás sportja

Az agility egy közös „játék” a kutya és a gazdája között. Aktív kikapcsolódás és tanulás mindkét fél részére!

 

Mi a csudát jelent az az agility?

Ez egy nagyon aktív kutyás sportolás, amelynél szükség van a kutya és a gazdi feltétlen együttműködésére és összhangjára. A négylábú társunk a felvezető jelzéseit követve teljesíti a pályán az akadályokat. Itt egyszerre számít a pontosság és a gyorsaság. Nagyon ingergazdag környezetben kell a párosnak együtt dolgozni. 

Aki erre a sportra adta a fejét, számoljon némi extra költséggel a kutyája eledele kapcsán. Mindenképpen jó minőségű, aktív kutyáknak szánt tápot érdemes vásárolni mint például a Happy Dog sport vagy az Acana Sport és Agility.

Emellett mi jó szívvel ajánlanánk, hogy kapjon extra ízületvédőt.

Három méretkategóriában lehet részt venni Magyarországon a versenyeken:

-S (small) 35 cm marmagasság alatti kutyáknak

-M (medium) 35-43 cm közötti marmagassággal rendelkező kutyáknak

-M+ (medium+) 43-50 cm közötti kutyáknak

-L (Large) 48 cm marmagasság feletti kutyáknak

Az agility pálya nagysága átlagosan 30X40 m. Általában 15-22 akadályt kell leküzdenie a párosnak.

Az akadályok között vannak zónás akadálynak nevezett feladatok, (pl. palló, hinta, palánk) illetve ugró akadályok.  Itt az ugrási magasság mind a kutyánk marmagasságához van igazítva.

 

 

Lássuk milyen akadályokat kell leküzdeni a kutyusoknak egy agility verseny során:

 

 

A versenyek során agility és jumping futamok rendezhetők.

Hogy mit jelent ez? A kettő között a különbség, hogy az agility pályák tartalmazzák a zónás akadályokat is (palló, hinta, palánk), a jumping pályák pedig ezek nélkül épülnek fel.

A feladatok helyes végrehajtásával és a gyorsasággal pontokat gyűjtünk. Ez alapján dől el a győztes.

 

 

A versenyen előforduló hibák

-verőhiba – Ha az akadály bármely részét leveri a kutya.

-zónahiba – Ha a kutya a zónás akadály megfelelő részére a lábát nem teszi le.

-megtagadás – Ha a kutya megáll az akadály előtt, vagy elhagyja a pályát, esetleg nem teljesíti a feladatot.

Ha a bíró a kutyát kétszer látja megtagadni, a párosnak el kell hagynia a pályát. De vannak azonnali kizárást jelentő okok is. Ilyen például a bíróval szembeni tiszteletlenség, durva kutyavezetés, vagy ha a kutya a pályára piszkít.

Az agility története

A kutyakiállításokon már régóta fontos elem a közönség szórakoztatása. A bemutatók szervezését mindig egy kutyás berkekben ismert személyre bízták.

1978-ban Peter Meanwell-t bízták meg a birminghami kutya show megszervezésével. Ő azelőtt lovastisztként szolgált a hadseregben, így egy kreatív ötlettől vezérelve kitalálta, hogy olyan feladat elé állítja a kutyát és gazdáját, amely a díjugratás alapjain nyugszik. Természetesen a kutya szintjére alakították ki az akadályokat, és a méretet pedig a kiállítás ringjéhez igazították. Így született meg az első agility pálya.

 

 

Később két angol úriember, John Gilbert és Peter Lewis közbenjárásával 1980-ban kialakult a mai is elfogadott szabályrendszer, kibővítették az akadály elemeket és szintidőket határoztak meg. Őket hívjuk az agility atyjainak.

Magyarországra 1990-ben robbant be ez a kutyás edzés. Ezután hamarosan meg is alakult a Magyar Agility Szövetség, amely a sport gondozásáért, fejlesztéséért és felügyeletért felel. Az igazgatáson kívül versenyeket és klubnapokat is szerveznek.

Szerettünk volna számotokra egy hiteles ismeretekkel rendelkező cikket írni az agilityről. Ezért felkértük a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének nyíregyházi kirendeltségének az agility oktatóját, hogy mutassa be nekünk ezt a sportot.

A továbbiakban mint a saját ismereteink és az oktató, Szilágyi Szófia szaktudása alapján írunk nektek az agility edzésről.

 

Az agility alapvető szabályai

Minden 18 hónapos kort betöltött egészséges kutya indulhat agility versenyen. Ehhez persze már jóval korábban meg kell kezdeni a kutya felkészítését, tanítását, melyhez számos kutyaiskola biztosít már lehetőséget Magyarországon.

A kutya nem viselhet nyakörvet vagy hámot a verseny ideje alatt. Vemhes, szoptató, beteg kutya nem indulhat. Az FCI bajnokságokon csak fajtatiszta, törzskönyves kutya versenyezhet. A keverék vagy törzskönyv nélküli kutyák gazdijai se csüggedjenek, ők is részt vehetnek számos megmérettetésen!

Az agility alapozása

Ahhoz hogy kedvencünk erre a sportra alkalmas legyen, alap képzettséggel kell rendelkeznie, behívható és jól motiválható kell legyen.

Alapvető elvárás, hogy kutyánk jó idegrendszerrel rendelkezzen, hiszen az agility pálya körül nagyon sok nézelődő és rengeteg kutya is van. Nem hagyhatja el a pályát edzés közben, hogy más kutyákkal játsszon, vagy szaglásszon. Erős hang és szag ingerekkel kell megküzdeni a kutyusoknak, melyre fokozatosan fel kell készíteni őket.

A kutyának ismernie kell pár parancsszót, mielőtt elkezdi az agility edzést. Ezek az ül, fekszik, helyben maradás, koncentrálás. Lényeges még az is, hogy a kutyának jól motiválhatónak kell lennie. Erre megfelelő eszköz lehet a játék, vagy étel.  A lényeg hogy kiskutyánk majd kiugorjon a bőréből, annyira akarjon érte dolgozni.

Az agility tanítása

Szilágyi Szófia oktató szerint az agility-re való kiképzést mindenképpen szakember segítségével kezdjük el kutyánk egészséges és biztonsága érdekében. Otthon már csak az oktatáson megismert, vagy házi feladatként kiadott feladatokat gyakoroljuk.

Nagyvonalakban azért leírjuk nektek, hogyan is zajlik az feladatok teljesítésének elsajátítása a kutyaiskolai körülmények között.

Kiemelnénk, hogy az agility tanítása során a verbális kommunikáció helyett a testbeszéd az, ami a kutyának segítséget nyújt. Különböző kéz és testttartásokat használ a gazdi a pályán. A kutyánk ezekből érti meg, hogy melyik akadály következik, és melyik irányból kell megközelítenie.

  1. Első lépésként a gazdik meg tanulnak megfelelően jutalmazni, hiszen ennek a sportnak a tanítása pozitív megerősítésen keresztül történik, így a megfelelő időben és módon történő jutalmazás nagyon fontos lesz a későbbiekben. Ha már a gazdik tudnak igazán örülni kutyusuknak, labdával, húzható játékkal vagy étellel ügyesen jutalmaznak, akkor kezdődhet az érdemi munka.

  1. A kutyaiskolában nem csak a kutyusok tanulnak, hanem a gazdik is elsajátítják a kutyájuk felvezetésének alapjait, legfontosabb momentumait. Hogyan forduljanak, hogy helyezkedjenek, hogyan hajtsanak végre kézváltásokat, különböző technikákat alkalmazva.

  1. Az alapozó feladatok során akadályszárnyakat használunk, illetve kúszókat. A kúszó tanítása során először egy rövid, 2-3m-es kúszót használunk, mely teljesen egyenes. A gazdi dolga pedig, hogy folyamatos jutalmazással átcsalja a kutyáját az edzést vezető segítségével.

 

 

Ha kutyánk már jól elsajátította az alapokat, elkezdhetünk kisebb kombinációkat futni. Majd később jöhetnek a komolyabb feladatok, pályarészletek, és szlalom tanítása.

Kutyánként és gazdinkét is változó, hogy mennyi időt vesz igénybe az alapok elsajátítása vagy akár az első versenyre felkészülés. Általánosságban elmondható, hogy nagyjából 1,5 évet vesz igénybe, hogy egy páros eljusson a nulláról a kezdő kategóriában történő versenyzésig.

Ezek rövid és intenzív 5-10 perces gyakorlások legyenek! Mindig sikerélménnyel zárjuk számára a gyakorlást!

Lényeges, hogy alázattal forduljunk a sport és az oktató felé! Nem szégyen tanácsot kérni, ha elakadtunk, és fogadjuk meg kritikát a tanárunktól!

Milyen az igazán jó agility kutya?

Alapvetően kijelenthető, hogy bármilyen aktív, egészséges és motiválható kutyával lehet agilityzni. Azonban mint minden kutyás vagy emberi sportban, itt is vannak személyek, egyedek, akik bizonyos dolgokban ügyesebbek, gyorsabbak, mint mások. Ez ebben a sportban is így van.

A sikeres agility kutyák általában atletikus alkattal rendelkeznek. Sajnos rövidorrú barátaink, pl. a közkedvelt francia bulldogok általában nem bírnák szusszal a kiképzést, és a kötött izmaik sem teszik lehetővé az akadályugrást.

De a nagytestű lustaságok, pl. bernáthegyi sem fogja élvezni feltétlenül a szüntelen futkosást, pár perc után elnyúlva fogja a szőnyegre csorgatni a nyálát.

 

Nézzük meg, hogy melyek a legnépszerűbb agilitys kutyafajták:

-kistestű: törpe uszkár, papillon, sheltie, jack russel, törpe schnauzer, pincher

-közepes testű: közép uszkár, pumi, mudi, foxterrier,

-nagytestű: border collie, malinios, labrador, tervueren, skót juhász, óriás uszkár, magyar vizsla
 

Természetesen a négylábúnk fajtája nem garancia arra,  hogy jó sportkutya válik majd belőle! Kérjük a tenyésztő segítségét akár abban, hogy a megfelelő habitusú kiskutyát hozzuk el az alomból.

Ha pedig azon gondolkodunk, hogy a menhelyről választunk magunknak új kedvencet sport célra, akkor főképp a kutyus alkatát és viselkedését figyeljük! Teszteljük le, kérjük szakértő segítségét is akár, hogy mennyire motiválható jutalomfalatra, vagy labdára, rongyra. Ha majd megőrül érte, hogy megkaphassa, nyert ügyünk van!

Az agility egy nagyon aktív időtöltés, ezért kutyának és gazdinak is jó kondícióban kell lenni. A tanítást 6-8 hónapos korban már el lehet kezdeni, így mire kutyánk eléri az előírt 18 hónapos kort, már indulhatunk versenyen.

A kedvencünk egyéves kora előtt nem tanítjuk neki az tárgyak átugrását, ekkor a léc még a földön legyen. Ez az ízületek védelmében van, hiszen ez egy megterhelő sport négylábúnk számára! Webáruházunkban rengeteg féle ízületvédő közül választhatsz! 

A kölyök kori alapozó feladatoknak a célja, hogy „érezze” a testét. Hogy tudatosan használja mind a négy lábát, amire az akadályok helyes használatánál szüksége lesz.

 

 

Milyen a jó agilitys gazdi?

Nem mehetünk el szó nélkül a gazdi – kutya habitus párosításáról. Egy csendes, tapasztalatlan, bizonytalan kutyatulajdonos mellett a legokosabb border collie sem fog jól szerepelni. De fordítva is igaz: ha egy nagyhangú, erős „domináns” típusú gazdiapu egy kecses, érzékeny uszkárral sem lesz feltétlenül jó párosítás. Persze sok energiát belefektetve kialakulhat egy működő dolog!

A gazdinak és a kutyának össze kell dolgoznia a pályán és azon kívül is. Ha csak hobbi szinten is űzzük az agilityt, akkor is rendszeresen kell járni az edzésekre!

Általánosan elmondhatjuk, hogy a korosztály nem számít annyira, ha csak a kutyánk lefárasztása a cél. Egy kisebb, 6 év körüli gyermek is már el tud kisebb pályán vezetni egy már kiképzett kutyát.

Ha pedig tinédzser korú gyermekünk van, ő már önmagában is vezetheti a kiképzést oktató mellett!

Természetesen a felnőttek körében a legnépszerűbb ez a kutyássport. Készüljünk fel, hogy izzasztó tréningek várnak ránk, fittség kötelező!
 

Ez a sport a közös örömről, apró sikerélményekről, a képzés öröméről szó. Sok türelmet, önuralmat kíván a gazdik részéről. Akinek nincs szabad ideje kutyájára, nem szeret mozogni, a szabadban lenni, vagy minden eredményt már azonnal akar, annak ezt a sportot nem ajánlom. Aki viszont imád kutyájával lenni, kutyája nagyon aktív, annak az agility pályán a helye!

Az az is lehet, hogy a mi kutyánk lesz a jövő év agility sztárja!

 

 

Forrás: https://petolog.com/information/competitions/agility/agility-history

Forrás: MEOE Nyiregyháza kirendeltség  Szilágyi Szófia link https://meoenyir.wixsite.com/meoenyir

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: jutalomfalat száraz kutyatáp