Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kutya fürdetés - Hogyan fürdesd kutyádat lépésről lépésre

A kutya fürdetés - Hogyan fürdesd kutyádat lépésről lépésre

Bizony minden kutya gazdi életében eljön az idő, amikor meg kell fürdetnie a kedvencét. Alapvetően bizonyos időközönként elkerülhetetlen, hogy a zuhany alá kerüljön az eb, hiszen egy kutya akkor szép, ha tiszta, bundája pedig gondozott, ápolt. 

 

Emellett a benti kutyák esetében olykor akkor is sort kell keríteni a dologra, ha a napi séta közben a sárban volt kedve fetrengeni vagy valami más dolog miatt nem nyakig sáros a szőre. Ha azon ritka szerencsés gazdik közé tartozol, akinek a kutyája imád fürdeni, akkor nyertél. Amennyiben viszont nem, akkor sem szabad elhanyagolni a bundáját. 
 
Rendben, fürdessük meg a kutyát. Na de mivel, mikor, hogyan? Milyen gyakran? Egyáltalán, mint fog hozzá szólni a kedvenced?

 

Miért fontos a kutya fürdetés?

A helyzet az, hogy nemcsak esztétikai szempontból fontos az, hogy tisztán tartsd a kedvencedet. Azért is, mert az élősködők elleni harc  nagyságrendekkel könnyebb egy tisztán tartott bundában, mint egy olyanban, ahol zavartalanul szaporodhatnak a bolhák. Így fontos, hogy bizonyos időközönként megfürdesd a kutyádat.

Bár a fürdés fontos, azonban nem napi tisztálkodást jelent az esetükben. Hiszen fontos tudnod azt, hogy a fürdések alkalmával a kutya bőrének természetes védekező rétegét is lemosod. Pontosan emiatt van az, egy kinti kutya esetében nem javasolt túl gyakran a samponos fürdetés, hiszen neki szüksége van a mindennapokban arra a védelemre, amit a bőre és a szőre magától nyújt. Egy benti kutya esetében némileg más a helyzet, aminek oka nem csak az, hogy ő eleve védettebb körülmények között él a lakásban.

Legyünk őszinték, bármennyire is szeretjük a kutyákat, van az a „kutyaszag”, amit nem szeretnénk állandóan érezni. Nos, ahhoz, hogy ezt a szagot a minimumra szorítsuk vissza, bizony gyakrabban kell zuhany alá állítani kedvencünket, mint egy kinti kutya esetében. Heti egynél többször ugyanakkor nagyon nem ajánlott ennek alávetni az állatot, de használjunk kifejezettem gyakori használatra való sampont vagy természetes összetevőkből álló készítményt. 

kiskutya fürdetése mikortól

A kutya fürdetés eszköztára

Ahhoz, hogy kutyádat otthon fürdethesd, az alábbi dolgokra van szükséged:

  • Szőrtípusának megfelelő kutyasampon
  • Szőrtípusának megfelelő szőrkondicionáló, balzsam
  • Törölköző, ami ideális esetben extra nedvszívó hatású
  • Szőrbontó, filcbontó spray, ami megkönnyíti a fésülést
  • Hajszárító, szárítógép, a megfázás és a bőrgombák ellen

 

A kutya fürdetése lépésről lépésre

 

1. A kutya átfésülése

A kutya fürdetését minden esetben előzze meg egy alapos átfésülés. A kefe vagy fésű is a kutya bundájának megfelelő legyen. Sűrű aljszőrzetű kedvencek esetén használhatunk Furminátort, amivel kiválóan eltávolíthatjuk az elhalt aljszőröket. Rövid szőrű, de aljszőrrel rendelkező fajtáknál a Zooro Groomer is remek megoldás lehet a Furminátor mellett vagy helyett. 

A kutya átfésülése ugyanakkor nem csak arra szolgál, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat. Az alapos átkefélés során észrevehetjük a szőrben esetlegesen megbúvó élősködőket: kullancsokat, bolhákat, továbbá a szőrbe ragadt toklász sem marad észrevétlenül.

Bolhák észlelése esetén célszerű bolhairtó sampont használni, és természetesen megkezdeni a védekező kezelést. A bolha- és kullancsirtó spot-on cseppentésével azonban várjuk két napot! Mivel a fürdetés során eltávolítjuk a kutya bőrén lévő védőréteget, így a különböző cseppekkel irritációt okozhatunk.

 

2. Irány a kád!

Kedvencünket kutya fürdető kádban, vagy zuhanytálcában mindig folyó víz alatt fürdessük. Bundáját alaposan itassuk át kézmeleg, langyos vízzel. Semmi esetre se használjuk túl forró, vagy túl hideg vizet a kutya fürdetéséhez. Ügyeljünk rá, hogy szemébe, fülébe és orrába ne kerülhessen víz! Szükség esetén kezünkkel takarjuk el a kérdéses területeket.

 

3. Samponozás

Ha sikerült megtalálnunk a kutya szőrzetének, és elvárásainknak megfelelő sampont, a következő lépés, hogy -szükség esetén hígítva- kezünkkel átdörzsölve egyenletesen eloszlassuk kutyánk testén. Akárcsak a víz esetében, arra különösen ügyeljünk, hogy a kutya szemébe, orrába, fülébe ne kerüljön sampon.

 

4. Ismétlés a tiszta kutya titka

Delcsi, a profi kutyakozmetikusunk azt ajánlja, hogy a vizes öblítés után ismételjük meg a samponos átdörgölést. Ő minden vendégét ilyen alaposan átmossa, ezért is olyan makulátlanul tiszták és puhák a kozmetikázást követően.

 

5. Öblítés

Ha végeztünk a samponozással, alaposan bő, kézmeleg vízzel öblítsük ki a kutya bundájából. Nagyon figyeljünk oda, hogy ne kerülhessen samponos víz a kutya szemébe, fülébe vagy orrába. Még a vegyszermentes termékek is okozhatnak irritációt ezeken a területeken.

 

6. Balzsamozás a pihepuha, könnyen fésülhető és illatos bundáért

A balzsamot a flakonon található tájékoztató szerint hígítsuk fel, dörzsöljük és itassuk át a bundát, majd hagyjuk hatni 3-5 percig. A balzsamozás elhagyható, ha a kutya szőrzete nem igényli, vagy kettő az egyben sampont választottunk. A hatóidő után kézmeleg, bő vízzel öblítsük ki bundáját.

 

7. Törölközés

Töröljük át kedvencünket, és préseljük ki alaposan a bundájából a vizet. Rengeteget spórolhatunk a szárítási időn egy nedvszívó, szupernedvszívó, vagy „vízmágnes’ törölközővel. Miután végeztünk, ismételjük meg az átdörgölést száraz törölközővel is.

Borítsunk fehér lepedőt vagy törölközőt arra az asztalra/helyre, ahol a kutyust szárítani fogjuk. Így könnyedén észrevesszük az esetleges bolhákat és kullancsokat, melyek az élősködőellenes fürdetést követően kipotyognak a bundából.

 

8. Fésülés, szükség esetén filcbontás

Szükség esetén használjunk filcbontó, szőrbontó vagy csomómentesítő sprayt a szárításhoz. Bizonyos hosszúszőrű fajtáknál ez rengeteget segíthet, hiszen nem csak számunkra könnyíti meg a munkát, de kutyánk számára is fájdalom- és stresszmentesebbé teszi a fésülést. Delcsi a Double K Tangles Away szőrbontóját ajánlja, ami egy professzionális kutyakozmetikai termék. A félrpofi filcbontók közül a Bloop, vagy a Lila Love’s it vegyszermentes változata  jó megoldás lehet.

Fésüljük át alaposan a kutyát, a szőrének megfelelő kefével/fésűvel. Hősszúszőrű kutyáink számára ideális lehet egy bontókefe, göndörszőrű barátainknak egy erős szálú sörtekefe is.

 

9. Szárítás

Közepes hőmérsékleten szárítsuk a kutyust, alulról felfelé haladva. Kefénkkel közben növekedéssel ellentétes irányba fésüljük a szőrt. Mindig a teljes száradásig szárítsuk meg a bundát, hiszen ezzel nem csak a megfázástól védhetjük meg kedvencünket, de a bőrgombák kialakulását is megakadályozhatjuk, illetve a szőr összecsomósodását elkerüljük. A szárításnál ügyeljünk rá, hogy ne fújjunk meleg levegőt a kutya szemébe, fülébe, orrába.

Ha végeztünk a szárítással, hosszú szőrű kutyusainkat fésüljük át ismét egy egyenes fogú fésűvel, hogy a csomó- és gubancmentességről meggyőződhessünk.

 

9+1.  Fültisztítás, karomvágás – A gyakorlottabb gazdiknak

Úgy teljes a nagygenerál, ha a füleket is megtisztítod, és – amennyiben indokolt- a karmokat is levágod. Ezt persze csak akkor ajánljuk, ha van már némi gyakorlatod. Ebben az esetben a megfelelő fültisztító folyadékot a fülbe cseppentve, fülenként külön-külön vattakorongokkal nekiveselkedhetsz a fülpucolásnak.

A karomvágást levezényelheted a négy fal között egy speciális karomvágóval, de ha bizonytalan vagy magadban, vagy kedvencedben, ezeket a dolgokat bízd inkább szakemberre, például az állatorvos segíthet. Egy túlvágott köröm nem csak fájdalmat okoz, de kimondottan rossz emléket is a kedvencedben, és megnehezítheti, vagy akár el is lehetetlenítheti a későbbi karomvágást.

kutya fürdetése

 

Kölyökkutya fürdetése 

Tudjuk, hogy a szíve mélyén mindenki egy illatos, puha kölyökkutyára vágyik, azonban a kiskutya négy hetes koráig a fürdetés egyáltalán nem javasolt. Ezt követően, ha nagyon indokolt, megejthetjük az első pancsolást.

Mivel a kölykök sokkal nehezebben szabályozzák testhőmérsékletüket, a kiskutya fürdetéséhez okvetlenül válasszunk melegebb helyiséget.

A kiskutya fürdetésénél is tartsunk be minden fent említett szabályt a szemek, fülek és orr védelmével kapcsolatban.

A kimondottan kölyök kutyák fürdetés számára kifejlesztett sampon mellett választhatunk vegyszermentes készítményt is a kiskutya fürdetéséhez. A MyBulldog és a Sheila samponjai és szappanjai parfüm- és kemikáliamentes termékek, csupa jótékony hatású és organikus összetevőkkel, így tökéletes alternatívát kínálnak a fejletlen immunrendszerű bébik fürdetéséhez.

 

Kiskutya fürdetése mikortól

A kölyök kutya fürdetése előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy jól felkészültünk. Megvan minden szükséges dolog. Minden körülmény adott, amiket fentebb említettünk. 

8 hetes kortól már kellő odafigyelésssel megtörténhet a kiskutya első fürdetése.

 

                                                                kutya fürdetés


 

A szőrére se kend a saját hajbalzsamodat, ugyanis az összetevői nem tesznek jót neki. Nem véletlenül léteznek speciális kutyasamponok, amik a kutyák fürdetésére lettek kifejlesztve. Ezek olyan összetételűek, amik nem ártalmasak az állat számára, és kíméletesen tisztítják, valamint ápolják a szőrét. A kutya fürdetésénél ezekre a termékekre szorítkozz! További szőrápoló termékekkel is találkozhatsz, amik hosszú szőrű kutyák esetében például megakadályozzák a szőre összegubancolódását, könnyítik a fésülést, illetve szép csillogást adnak a kutyus szőrének.

Ezeket is nyugodtan használhatod, de túlzásba azért ne ess! Ha éppen nincs otthon megfelelő koncentrátum, akkor se helyettesítsd a sajátoddal, a s
ampon házilag elkészíthető ilyen esetekben. Ennek összetevői a szódabikarbóna, a zabtej, az oliva-vagy kókuszolaj, valamint a levendula vagy a shea vaj. 


Ami fontos, hogy fürdés után csak akkor engedd ki a kutyát a szabadba, ha nyár van és meleg, vagy ha teljesen megszáradt a bundája! Ha szükség van hajszárítós szárításra, alacsony hőfokon, óvatosan szárítsd a kutyust, nehogy megégesd a bőrét a túl forró levegővel. Ha hidegben kiengeded vizes bundával, az állat megfázhat, pont, ahogyan az ember is, így erre figyelj oda!

kutya fürdetés

Mire kell figyelni kölyökkutya fürdetése kapcsán? 8 hetes kutya fürdetése?

Az alapszabályok ugyanazok, amelyeket fentebb leírtunk, viszont van pluszban néhány olyan dolog, amire figyelni kell a kiskutya fürdetése kapcsán. Lényeges, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a fürdőszobában vagy odakinn a fürdés során, ugyanis az apró ebek még nem tudják ugyanúgy szabályozni testhőmérsékletüket, mint a felnőtt állatok.  

Vigyázzunk a 8 hetes kölyökre, hiszen még törékeny és könnyebben megfázik.

 

Miben más a máltai selyemkutya fürdetése, mint más kutyáké?

Ezeknél a fehér szépségeknél egy kicsit összetettebb a fürdés folyamata, mint más kutyák esetében. Először is fürdetés előtt mindenképpen távolítsd el a szőrzetéből a csomókat, ugyanis a víz megkeményíti azokat és könnyen összeáll a szőre. A fülekre fordíts külön figyelmet, mert ha belemegy a víz, könnyen begyulladhat! Tisztítsd meg és tegyél bele apró vatta darabokat, így nem kell aggódnod emiatt. A samponos fürdetés után pedig mindig használj kondicionálót, amely könnyen fésülhetővé teszi a bundáját. 

 

Mit tehetsz, ha utál fürdeni a kutyád?

Kutyafürdetés stresszmentesen – Szoktatás az első perctől

Legyen szó kölyök, vagy korábban nem fürdetett felnőtt kutyusról, -ahogyan minden más beavatkozásnál- a kulcsszó itt is a fokozatosság! Ne feledjük, a fürösztéssel járó körülmények teljesen ismeretlenek kedvencünk számára, így véletlenül se várhatjuk el tőle, hogy nyugodtan és belátóan viselkedjen.

Ahhoz, hogy a fürdetés később is gördülékenyen mehessen, az egyetlen dolog amit tehetünk az, hogy végtelenül türelmesen, nyugodtan és szeretetteljesen viselkedünk.

 

Fokozatosan, lassan szoktassuk hozzá a kutyát a folyó vízhez, és beszéljünk lágy hangon hozzá. Mozdulataink legyenek lassúak és kiszámíthatóak. Hogyha mi magunk is stresszesek vagyunk, netalán kiabálunk vele, amiért menekülni próbál, ne csodálkozzunk, ha végleg elvesszük a kedvét a pancsolástól. A stresszre és félelemre adott büntető magatartásunk eredménye még nagyobb félelem, ami még jobban rögzíti a kutyában az adott helyzet „borzalmait”.

A fürdetéshez könnyen hozzászoktathatjuk a kutyust pozitív megerősítéssel. Minden alkalommal, amikor azt látjuk, hogy nyugodtan viselkedik, jutalmazzuk meg valamilyen könnyen rágható, finom jutalomfalattal. Ha szemmel láthatóan nem stresszel, csak bizonytalan, kérhetünk akár egy pacsit is tőle, vagy olyan egyszerű feladatot, amit egészen biztosan meg tud csinálni.

 

kutya fürdetése mikortól

 

 

A dicséret és a jutalom persze ne maradjon el! Az egyszerű, kis gyakorlatok, amiket a kutyánk örömmel végrehajt, növelik magabiztosságát, és komfortérzetét.

A szárításhoz is ugyanilyen módon, a fokozatosság elvét betartva szoktassuk hozzá kutyánkat. Állítsuk a hajszárítót a lehető legalacsonyabb fokozatra. Mikor bekapcsoljuk, ne irányítsuk rá közvetlenül a hősugarat. Elsőként csak nézzük meg, hogyan reagál a hajszárító hangjára. Ha nyugodtan viseli, jutalmazzuk meg.

 

Ha bizonytalannak látszik, hagyjuk bekapcsolva a hajszárítót, de továbbra se fordítsuk felé – helyette kérjünk tőle valami egyszerű feladatot. Ültessük le, vagy állítsuk fel, próbáljuk meg elvonni a figyelmét, és jutalmazzuk bőségesen a hajszárító jelenlétében. Így előbb utóbb rá fog jönni, hogy a zaj nem jár semmiféle kellemetlen következménnyel- mi több!

A hősugarat is ugyanígy, fokozatosan közelítsük felé, nem fukarkodva a jutalomfalatokkal. A fentebb már leírt módon, a mancsaitól felfelé haladjunk, óvva a szemek és az orr tájékát. Mozdulataink továbbra is maradjanak lassúak és kiszámíthatóak, és ne emeljük fel a hangunkat. Ha a kutya idegesen reagál valamire, az általában azt jelenti, hogy kimaradt egy lépcsőfok, és vissza kell lépnünk.

 

Véletlenül se sajnáljuk az időt a fokozatosságra. Nem csak hosszútávon egyszerűsíthetjük le ezzel a fürdetéssel járó procedúrát, de kutyánk bizalmasságát és kettőnk kapcsolatát is erősíthetjük.

Nézz szét kínálatunkban és rendeld meg a természetes kutyasamponok egyikét ;) 

kutya fürdetése milyen gyakran történik nálad?

Kommentben itt írd meg nekünk!

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: kutya fürdetése kutyasampon